Urmează o generație bună de juriști

4 iun. 2018
Vizualizari: 1767
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Suceava, cu doamna profesor Liana Pascariu. Doamna profesor, predați Drept Administrativ, dar și Dreptul Uniunii Europene – cum sunt studenții aici, la Suceava, care sunt oportunitățile pe care le oferă Facultatea de Drept?

Liana-Teodora Pascariu: Bună ziua și bine ați venit, în primul rând, la noi, în Moldova!

Într-adevăr, predau diverse materii de Drept Administrativ și de Dreptul Uniunii Europene. Studenții noștri, spun eu că sunt și interesați, și implicați. Cumva ne și lăudăm cu faptul că, pe lângă activitățile propriu-zise de predare, studenții sunt interesați de activități extra-curriculare. Sunt organizați foarte bine, participă la tot felul de manifestări, și în afara Universității, și în cadrul acesteia. Credem că urmează o generație bună de juriști, spunem noi, în calitate de Facultate de Drept, dar și de Științe Administrative. Avem și o secție de Administrație Publică, și o specializare de Poliție locală.

Nicolae Cîrstea: Am văzut, atât cât am apucat în aceste câteva ore, cât am stat în campus, o organizare foarte bună, condiții deosebite. Care ar fi infrastructura pe care se pot baza studenții dumneavoastră în acești patru ani de studenție?

Liana-Teodora Pascariu: Este destul de ofertantă și baza logistică, baza materială a Universității. Sunt cămine studențești noi – ceea ce pe studenți îi interesează în mod deosebit, mai ales pe cei veniți de la distanță, pentru că oferta noastră educațională se adresează și altor județe – Botoșani, Neamț, Bistrița ș.a.m.d., chiar Bacău – și sunt interesați în primul rând de cămine. Or, noi asigurăm condiții foarte bune de cazare. Pe lângă aceasta, avem foarte multe corpuri noi sau corpuri renovate, moderne, cu toate facilitățile necesare. Ne mândrim și cu un centru de kinetoterapie și un centru de agrement, de natație, de care studenții beneficiază. Și sunt, de asemenea, alte facilități pe care le oferim, inclusiv o cafenea studențească, un restaurant studențesc ș.a.m.d.

Nicolae Cîrstea: Am văzut că oferta Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este destul de mare, sunt destul de multe facultăți, cu specializări diverse. De ce ar alege un elev de clasa a XII-a Facultatea de Drept în detrimentul celorlalte facultăți?

Liana-Teodora Pascariu: Sunt zece facultăți, într-adevăr. Noi suntem a zecea, cea mai tânără facultate; sunt nouă cu state mai vechi decât Facultatea de Drept, dar să știți că nu avem probleme la admitere. În fiecare vară observăm că o parte importantă a absolvenților se îndreaptă către Drept. Sunt mai multe atuuri. Pe de o parte, Dreptul a atras și va atrage întotdeauna. Este un fapt recunoscut nu numai în lumea juridică, dar în general, pe piața muncii, pentru că sunt aceste profesii atractive. Sigur că nu toată lumea o să ajungă magistrat sau avocat, dar e aura aceasta cu care-i înconjurată profesia juridică și atrage foarte mult. Pe de altă parte, spun eu că oferta educațională în sine îi atrage, materiile care se studiază și care sunt, toate, adaptate la cerințele pieței muncii. Și, nu în ultimă rând, am spune, cu modestie, corpul profesoral. Care este foarte bine format, închegat. Avem cadre didactice titulare, dar și colaboratori din afara Universității, care sunt magistrați – procurori, judecători – ș.a.m.d., vin direct din piața muncii juridice și aceasta atrage.

Nicolae Cîrstea: De ce ar alege un student să vină aici, la Suceava, și nu ar merge către Iași, către București, către Cluj sau în alte zone din țară?

Liana-Teodora Pascariu: Suntem un centru universitar mai mic, e adevărat, dar universitățile mici au și acest rol social, pe de o parte, pe care-l împlinim, spun eu, cu brio, dar, pe de altă parte, uitându-ne și la rezultatele la principalele concursuri pe profesii juridice, ne mândrim și cu magistrați, și cu avocați, și alte categorii socio-profesionale juridice și cred eu că un student va fi la fel de bine pregătit și dacă face facultatea la Suceava, și dacă face facultatea la Iași. Și se pare că o parte importantă a alegerilor celor din zonă se îndreaptă spre noi, și pe acest considerent, pregătirea practică este aceeași.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, doamna profesor, și vă doresc succes în activitatea dumneavoastră didactică. Sper să pregătiți studenți care să țină piept cu brio examenelor de admitere în profesiile juridice.

Liana-Teodora Pascariu: Mulțumesc mult. O zi bună!

Urmează o generație bună de juriști was last modified: iunie 4th, 2018 by Liana-Teodora Pascariu
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Liana-Teodora Pascariu

Liana-Teodora Pascariu

Este avocat, membră în Baroul Suceava și conf. univ. dr. al Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
A mai scris: