UNNPR. Modalitatea de calcul a impozitului datorat de către proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară și al dezmembrămintelor acestuia

15 ian. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1467

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit unui comunicat, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicității detalii referitoare la modalitatea de calcul a impozitului datorat de către proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară și al dezmembrămintelor acestuia.

Astfel, având în vedere confuzia care persistă în spațiul public cu privire la:

– baza legală și modalitatea de calcul a impozitului datorat de proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară și al dezmembrămintelor acestuia;

– terminologia specifică acestui domeniu, incorect utilizată de către mass-media la realizarea materialelor informative destinate publicului larg, precum și necesitatea informării corecte și cu bună credință a tuturor celor interesați de piața imobiliară,

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România face următoarele precizări:

• Terminologia corectă este aceea de „Ghid privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare”. Este incorectă folosirea sintagmelor „grilele notarilor publici” sau „catalog de prețuri imobiliare”, frecvent vehiculate în mass-media.

„Ghidurile privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare” sunt realizate de experți independenți, membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), la cererea și pe cheltuiala camerelor notarilor publici. Necesitatea elaborării acestora decurge din prevederile art. 111 alin. (5) … din Codul fiscal, conform căruia „camerele notarilor publici actualizează cel puțin odată pe an studiile de piață care trebuie să cuprindă valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent…”.

Actualizarea valorilor orientative minime din Ghidul elaborat pentru anul 2019 este făcută de experții evaluatori ANEVAR, pe baza studiului de piață realizat pe baza informațiilor de pe piața imobiliară privind cererea și oferta, precum și valorile de piață corespunzătoare proprietăților imobiliare care fac obiectul transferului dreptului de proprietate.

Camerele notarilor publici nu participă la elaborarea „Ghidurilor privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare”. Prin urmare, notarii publici, Camerele Notarilor Publici și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România nu sunt abilitați să comenteze în spațiul public pe tema actualizării valorilor din ghiduri.

• Baza legală a elaborării „Ghidurilor privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare” o reprezintă Codul fiscal, care la art. 111 alin. (4) prevede:

„Impozitul prevăzut la alin. (1) și (3) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție.

(5) Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață care trebuie să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent și le comunică direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice din cadrul
ANAF”.

• Valorile orientative minime specificate în „Ghidurile privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare” sunt destinate exclusiv uzului notarilor publici, exceptând cazurile specificate în actele legislative în vigoare.

• Referitor la modalitatea de calcul a impozitului datorat de proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară prin acte între vii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Acesta se stabilește prin deducerea din
valoarea declarată a tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 de lei.

Pachet: Principiile procedurei judiciare

Sursa informației

UNNPR. Modalitatea de calcul a impozitului datorat de către proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară și al dezmembrămintelor acestuia was last modified: ianuarie 15th, 2019 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter