UNNPR. Ceremonia de predare a Președinției Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană (CNUE) – 2023

23 ian. 2023
Vizualizari: 168

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) informează asupra desfășurării ceremoniei de predare a Președinției Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană (CNUE), la Berlin, în 20 ianuarie 2023.

Cu această ocazie, notarul german Peter Stelmaszczyk a fost ales noul Președinte al CNUE pentru anul 2023. Acesta îl succedă pe notarul italian Giampaolo Marcoz și reprezintă cele 22 de notariate ale Uniunii Europene (UE) și pe cei 45.000 notari din Europa.

În prezența unor personalități de rang înalt, precum Ministrul german de Justiție și Ministrul leton de Justiție, noul Președinte CNUE a subliniat prioritățile programului său de lucru pentru următoarele luni:

− Crearea unui cadru european de combatere a spălării banilor. Notarii din Europa sunt implicați în mod deosebit, nu numai ca entități supuse obligațiilor, ci și mai ales datorită funcției lor de funcționari publici numiți de propriile statele. Notarii contribuie zilnic la prevenirea spălării banilor în domenii importante care implică tranzacții juridice precum dreptul imobiliar și dreptul societăților comerciale.

− Sprijinirea transformării digitale a sistemelor de justiție. Digitalizarea sistemelor judiciare ale UE și revizuirea Regulamentului e-IDAS/e-ID sunt două dosare ce urmează a fi adoptate în 2023.

UE lucrează, de asemenea, la o inițiativă pentru „Actualizarea societății comerciale digitale”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

CNUE se poziționează ca un promotor al principiului securității juridice în mod implicit. Consideră esențial ca dezvoltarea soluțiilor digitale într-un context transfrontalier să nu submineze securitatea juridică și să lucreze alături de instituțiile europene în această direcție.

− Protejarea celor vulnerabili. În 2023, Comisia Europeană va publica o propunere legislativă cu privire la protecția adulților vulnerabili.

O astfel de inițiativă ar trebui să abordeze dificultățile întâmpinate în situații transfrontaliere. În această privință, CNUE susține, față de instituțiile europene, necesitatea adoptării unui regulament european privind recunoașterea reciprocă a schemelor de protecție a adulților vulnerabili.

− Alături de Ucraina și de notariatul ucrainean, CNUE s-a angajat față de cetățenii și notarii din Ucraina. Acest sprijin instituțional, material și juridic va continua și se va intensifica în 2023. Unul dintre obiective va fi planificarea mijloacelor necesare pentru reconstrucția țării și a notariatului acesteia.

(Copyright: freeepik.com)

Sursa informației

Vezi și UNNPR. Prioritățile notariatului european în anul 2023

 

UNNPR. Ceremonia de predare a Președinției Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană (CNUE) – 2023 was last modified: ianuarie 23rd, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.