UNNPR. Atribuțiile notarilor publici de a autentifica declarațiile privitoare la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor

5 dec. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1029

Potrivit unui comunicat, în data de 4 decembrie 2018, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicității detalii referitoare la discuțiile din spațiul public privind atribuțiile notarilor publici de a autentifica declarațiile privitoare la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor și de a înscrie declarațiile și datele de identificare ale donatorilor în Registrul național al donatorilor de organe, țesuturi și celule.

Astfel, obligația notarilor publici de a înscrie în Registrul național al donatorilor de organe, țesuturi și celule, înființat la nivelul Ministerului Sănătății, datele de identificare ale donatorilor și declarațiile prin care aceștia consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor, a fost reglementă prin Ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului justiției nr. 1158/14.12.2012, privind înființarea Registrului național al donatorilor de organe, țesuturi și celule (RND), în aplicarea căruia s-au emis, de către Ministerul Sănătății, Normele metodologice privind funcționarea Registrului național al donatorilor de organe, țesuturi și celule (RND), norme ce prevăd în art. 4 și obligațiile notarului public care a autentificat acest tip de declarație. Actele normative menționate sunt publicate în Monitorul Oficial al României nr. 847 din 14 decembrie 2012.

Normele metodologice cuprind în Anexa nr. 2 modelul declarației autentice, iar, în Anexa nr. 4, modelul formularului electronic de înscriere în RND, pe care notarii publici instrumentatori trebuie să le utilizeze în cadrul acestei proceduri speciale.

Totodată, declarațiile prin care donatorii consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor sunt scutite de plata onorariului notarial, potrivit dispozițiilor art. 26 alin. (1) lit. h) din Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 46/C/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a comunicat tuturor notarilor publici, prin adresa nr. 3994 din 18 septembrie 2013 și, ulterior, prin adresa nr. 2215 din 24 aprilie 2014, toate informațiile necesare privind autentificarea declarațiilor și obligațiile notarilor publici de a înscrie în RND datele de identificare ale donatorilor și declarațiile acestora. Aspectele în discuție au constituit, de asemenea, obiectul unor dezbateri cu prilejul simpozioanelor de pregătire profesională organizate de Institutul Notarial Român.

De asemenea, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România apreciază că niciun notar public nu poate să se prevaleze de necunoașterea prevederilor legale privitoare la autentificarea unei declarații prin care o persoană consimte la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor și la efectuarea formalităților aferente de înregistrare în RND.

Campanie Craciun UJmag 2020

Sursa informației

UNNPR. Atribuțiile notarilor publici de a autentifica declarațiile privitoare la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor was last modified: decembrie 5th, 2018 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter