UNJR, Forumul Judecătorilor din România și Cristi Danileț comentează Decizia CCR din 2 iunie 2016 privind durata mandatului membrilor aleși ai CSM

3 iun. 2016
Vizualizari: 1964

Despre

  • „Restabilirea normalității, asigurând pe viitor o activitate a CSM conformă cu rolul sau constituțional”
  • „Președintele CSM să își asume întreaga răspundere pentru situația creată”
  • „Forțat de CCR, actualul CSM va organiza pentru prima data alegeri corecte!”

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Forumul Judecătorilor din România au chemat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, în data de 26 aprilie 2016, pentru a anula hotărârea prin care s-a declanșat procedura de alegere pentru numai șase membri ai Consiliului, fiind omise posturile altor opt membri ai CSM.

La data de 29 aprilie 2016, Curtea de Apel București a admis cererea formulată de UNJR de suspendare a hotărârii CSM privind alegerea a numai șase membri pentru viitorul Consiliu, decizând totodată sesizarea Curții Constituționale.

Prin Decizia pronunțată în ședința din 2 iunie 2016, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 54 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 317/2004 privind CSM sunt constituționale în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant își exercită calitatea de membru al CSM pentru restul de mandat rămas până la expirarea termenului de 6 ani.

Cu alte cuvinte, persoanele care dobândesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupând un loc vacant în cadrul organismului colegial, își vor îndeplini atribuțiile legale și constituționale de la data validării sau alegerii în funcție, după caz, pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen.

Reacția Uniunii Naționale a Judecătorilor din România

„Decizia Curții restabilește legalitatea mai presus de calitatea persoanelor, reprezentând totodată dovada că mecanismele de apărare a statului de drept funcționează, dacă ele sunt accesate cu bună credință și încredere”, a declarat Bogdan Mateescu, membru UNJR.

Decizia Curții Constituționale infirmă așadar modul de interpretare a legii dat de către CSM și Senatul României, consfințind faptul că această s-a făcut cu încălcarea prevederilor constituționale.

„Decizia de azi a Curții Constituționale este primul pas spre restabilirea normalității, asigurând pe viitor o activitate a CSM conformă cu rolul sau constituțional. Este acum datoria CSM să ia de urgență toate măsurile necesare pentru intrarea în legalitate și deblocarea unei situații care, dacă se perpetua, amenință funcționarea instituției ce garantează independența justiției”, a spus judecător Iulia Craiu, membru în conducerea UNJR.

Interpretarea dată legii de către CSM ar fi condus la situația halucinantă în care aproape anual judecătorii erau în campanie electorală pentru alegerea unui nou membru CSM.

„Mulțumesc colegilor din UNJR, precum și celor din asociația Forumul Judecătorilor din România pentru eforturile depuse și credință lor în justețea acțiunilor noastre „, a spus judecător Dana Gîrbovan, președinte UNJR.

„De asemenea, țin să mulțumesc și colegilor judecători din țară care, prin mesajele lor, au susținut această acțiune legitimă. Acest fapt demonstrează faptul că judecătorii înșiși își înțeleg rolul ce le revine în apărarea regulilor ce guvernează statul de drept”, a concluzionat Gîrbovan.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România va continua toate demersurile pentru a se asigura că alegerile pentru CSM se vor desfășura în parametri legali.

Sursa informației

Asociația „Forumul Judecătorilor din România” solicită președintelui CSM să își asume întreaga răspundere pentru situația creată

Luând în considerare unanimitatea zdrobitoare cu care a fost adoptată această decizie, Asociația „Forumul Judecătorilor din România” solicită președintelui CSM să își asume întreaga răspundere pentru situația creată în urma demersurilor individuale, sub forma unor „scrisori”, prin care a determinat Senatul României să modifice intempestiv și netransparent modalitatea de interpretare și aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM, se arată în comunicatul de presă al Asociației „Forumul Judecătorilor din România”.

Demisia din funcția de președinte al CSM ar reprezenta o reacție firească în urma gravelor consecințe ale Hotărârii Senatului nr. 28 din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate în această perioadă și care au fost suspendate ca urmare a hotărârii Curții de Apel București, toți judecătorii acestei instanțe fiind acuzați de părtinire prin formularea unei cereri de strămutare halucinante, respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Solicităm, de asemenea, să existe o asumare publică a lipsei de reacție care a permis o atare ingerință în funcționarea unei autorități publice cu rol de garant al independenței justiției, din partea membrilor CSM care ar fi beneficiat în mod direct de efectele hotărârii Senatului, dar și din partea membrilor CSM care au acceptat tacit o astfel de situație, printre aceștia regăsindu-se și Ministrul Justiției, în calitatea sa de membru de drept al CSM.

În lipsa reacției imediate și consecvente a unor asociații profesionale (Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Forumul Judecătorilor din România), această ilegalitate ar fi produs efecte pe termen nedefinit, deoarece o restaurare a constituționalității s-ar fi dovedit imposibil de realizat în condițiile în care s-ar fi ajuns ca toate mandatele să aibă termen de încetare diferit.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Principiul supremației Constituției și principiul legalității sunt de esența cerințelor statului de drept, motiv pentru care Asociația profesională „Forumul Judecătorilor din România” solicită readucerea imediată a CSM în coordonatele de legalitate și constituționalitate în care a fost conceput, prin emiterea unei noi hotărâri de declanșare a procedurii de alegere a membrilor CSM pentru toate posturile ce vor deveni vacante la data de 6 ianuarie 2017 și prin emiterea Anunțului pentru alegerea membrilor CSM cu respectarea dispozițiilor legale.

CO-PREȘEDINȚI,

judecător Dragoș Călin, Curtea de Apel București

judecător Ionuț Militaru, Curtea de Apel București

Sursa informației

Forțat de CCR, actualul CSM va organiza pentru prima data alegeri corecte! – jud. Cristi Danileț

Jud. Cristi Danileț a comentat Decizia CCR pe blogul personal:

„În urmă cu 5 ani spuneam că mandatul membrilor CSM este unul colectiv. Au trecut anii și nu am abdicat de la această opinie susținută pe prevederile din Constituție și Legea nr. 317/2004. Nu am reușit să îmi impun această opinie față de colegii din actualul CSM, care în 29 martie au votat să declarăm vacante numai locurile celor care am început mandatul în ianuarie 2011, nu și ale celor care au venit pe parcurs în această instituție. Am votat atunci împotriva acestei decizii.

Azi, CCR a decis că la 6 ianuarie 2017 toți membrii CSM trebuie să își înceteze mandatul. Ca urmare, CSM va trebui să dea o nouă hotărâre, de data aceasta legală. E a doua oară când CCR spune CSM că dă hotărâri neconstituționale, prima fiind cea cu revocarea unor membri CSM fără motive care să țină de activitatea lor.

CSM are ocazia acum să declanșeze pentru prima dată în ultimii 12 ani alegeri legale. Spun asta pentru că fostul CSM a interpretat și el în mod neconstituțional legea când, la alegerile din 2010, nu a declarat vacante trei locuri, păstrând în componența actualului CSM un judecător și doi procurori cu încălcarea legislației. Atunci însă nicio asociație a magistraților nu a contestat acea decizie”.

UNJR, Forumul Judecătorilor din România și Cristi Danileț comentează Decizia CCR din 2 iunie 2016 privind durata mandatului membrilor aleși ai CSM was last modified: iunie 3rd, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: