UNJR consideră că bugetul propus de Guvern pentru Ministerul Justiției va produce un regres în justiție

15 dec. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 735

Despre

  • Reducerea bugetului Ministerului Justiţiei
  • Blocarea unor reforme esenţiale
  • Solicitarea UNJR către Parlament

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a luat act cu deosebită îngrijorare de faptul că, în propunerea de buget pe 2016, Guvernul a redus suma atribuită Ministerului Justiției.

Prin comunicatul de presă publicat, UNJR solicită Parlamentului să corecteze această gravă eroare, care va conduce la blocarea unor reforme esențiale pentru ca cetățenii României să se bucure de o justiție modernizată și eficientă.

„Reducerea bugetului Ministerului Justiției vine în contradicție cu hotărârea Guvernului luată încă dinainte de adoptarea noilor Coduri, când și-a asumat obligația de a efectua investiții substanțiale, atât în ceea ce privește resursele umane, cât și dotările instanțelor, pentru a se putea implementa noile reforme din domeniul justiției.

În condițiile actualei propuneri de buget, reforme esențiale din justiție prevăzute de noua legislație nu se vor putea implementa din lipsa acută de dotări, spații și personal auxiliar. Una dintre aceste reforme, care din nou nu se va putea pune în practică, este cercetarea procesului în camera de consiliu în materie civilă.

Mai mult, UNJR apreciază ca inacceptabile condițiile vădit improprii în care unele instanțe sunt obligate să-și desfășoare activitatea. Insuficiența numărului de săli de judecată și de birouri, infrastructura tehnică și materială depășită, inexistența unei platforme care să permită publicarea tuturor hotărârilor judecătorești, lipsa accesului la bazele naționale și internaționale de date s.a. sunt probleme frecvent invocate de către judecători, care însă nu au primit niciun răspuns până în momentul de față.

UNJR subliniază încă odată că reforma justiției nu se poate rezumă la adoptarea unui nou cadru legislativ, la rapoarte care nu cunosc în profunzime situația reală din instanțe și la acțiuni pur declarative.

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

În lipsa unor măsuri concrete care să le permită judecătorilor să se documenteze în mod real și temeinic cu privire la fiecare cauză, să acorde timpul necesar studierii dosarului și redactării hotărârii și să ofere părților posibilitatea de a cunoaște practică instanțelor în anumite materii și de a-și susține cauza în condiții optime, nu se poate vorbi despre reforma sistemului de justiție în România.

Față de toate acestea, UNJR solicită Parlamentului să corecteze această gravă eroare și să aloce Ministerului Justiției suma necesară pentru a realiza investițiile necesare în sistemul judiciar, pentru a permite efectuarea unui act de justiție calitativ, în acord cu așteptările întemeiate ale justițiabililor”.

Sursa informației este comunicatul de presă publicat de UNJR (www.unjr.ro).

UNJR consideră că bugetul propus de Guvern pentru Ministerul Justiției va produce un regres în justiție was last modified: decembrie 15th, 2015 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter