Universul Juridic: Revista română de drept privat nr. 1/2017. Răzvan Anghel: Timpul de lucru și timpul de odihnă – Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. Maria Fodor, Sorana Popa: Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs

17 mai 2017
Vizualizari: 804
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Revista română de drept privat nr. 1/2017

Universul Juridic: Revista română de drept privat nr. 1/2017

Universul Juridic: Revista română de drept privat nr. 1/2017

Revista Română de Drept Privat este o marcă a Editurii Universul Juridic, apărută din inițiativa și datorită dedicarii cu care profesorul Marian Nicolae a contribuit la acest proiect. Revista a debutat în anul 2007, după discuții și aprofundări ale redacției pentru a vedea în ce măsură un asemenea proiect poate fi bine primit de către mediul academic și științific. În acești 10 ani de existență, Revista și-a câștigat un binemeritat renume, fiind în acest moment considerată cea mai bună revistă de cercetare juridică fundamentală din România.

Decernarea premiilor Revistei Române de Drept Privat reprezintă un eveniment anual strâns legat de activitatea Revistei ce dorește să celebreze cercetarea juridică fundamentală, premiile fiind acordate în parteneriat cu uniunile profesionale – UNBR, UNEJ, UNPIR, UNNPR. Această manifestare a devenit, la rândul ei, una de tradiție, bucurându-se de recunoaștere și implicare din partea mediului profesional.

Începând cu anul 2017, Revista Română de Drept Privat va apărea trimestrial, iar conducerea acesteia va fi asigurată de către dl prof. univ. dr. Valeriu Stoica, ca Director, și de dl prof. univ. dr. Mircea Dan Bob, în calitate de Redactor-șef, urmând ca Revista să-și modifice într-o oarecare măsură viziunea editorială, dedicând fiecare număr unei anumite chestiuni de drept. În acest sens, primul număr din anul 2017 va fi dedicat recentei dezbateri cu privire la darea în plată, urmând a fi publicate în cuprinsul acestuia o serie de articole ale celor mai reputați autori; numărul 2/2017, care va fi coordonat de către dl prof. univ. dr. Lucian Bercea, va cuprinde articole în care vor fi analizate anumite aspecte de drept bancar, și anume formele speciale ale creditului bancar, iar cel de-al treilea număr din acest an va fi dedicat bunurilor incorporale, urmând a fi coordonat de dna prof. univ. dr. Irina Sferdian. Urmează, desigur, ca numărul 4 să trateze un subiect a cărui dezbatere va fi considerată oportună în perioada care precedă data apariției respectivului număr.

Viitorul Revistei Române de Drept Privat, în contextul noii politici editoriale și al schimbărilor de management, își va avea însă bazele în cei primi 10 ani de ființare a Revistei, incercandu-se, totodată, racordarea acesteia la timpurile actuale, precum și la necesitățile mediului juridic și la așteptările pe care acesta le poate avea de la un asemenea proiect.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Răzvan Anghel: Timpul de lucru și timpul de odihnă – Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene

Răzvan Anghel: Timpul de lucru și timpul de odihnă – Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene

Răzvan Anghel: Timpul de lucru și timpul de odihnă – Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene

Organizarea timpului de lucru în scopul limitării acestuia, pentru protecția angajaților, a constituit pentru state o preocupare importantă de aproape o sută de ani. Nu întâmplător, prima convenție internațională adoptată sub egida Organizației Internaționale a Muncii a reglementat durata muncii.

Problemele privind timpul de muncă și timpul de odihnă fac în prezent obiectul a două sesizări adresate CEDO, al unei sesizări adresate Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru soluționarea unui recurs în interesul legii și al unei sesizări adresate CJUE de către Curtea de Apel Constanța pentru pronunțarea unei hotărâri preliminare.

Volumul de față cuprinde și exemple din jurisprudența instanțelor naționale din alte state membre ale UE care reflectă modul de aplicare a Directivei 2003/88 și de valorificare a jurisprudenței CJUE în această materie, ele fiind relevante din perspectivă faptului ca aceste instanțe (în general, instanțele supreme) au o mai mare experiență în interpretarea și aplicarea normelor europene și a normelor interne de transpunere, astfel încât s-au confruntat și au rezolvat deja probleme care pentru instanțele din România pot apărea că fiind inedite.

Cartea conține, totodată, note și comentarii pe marginea hotărârilor prezentate, corelații cu hotărârile CJUE relevante pronunțate în alte materii și referiri la aspecte litigioase ivite în jurisprudența națională pentru care sunt relevante interpretările oferite de CJUE.

Din aceste motive, lucrarea constituie un instrument practic, util pentru interpretarea dispozițiilor legale cuprinse în Codul muncii ce reglementează timpul de lucru și timpul de odihnă.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Maria Fodor, Sorana Popa:  Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs

Maria Fodor, Sorana Popa: Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs

Maria Fodor, Sorana Popa: Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs

Notele de curs intitulate Drept civil. Teoria generală. Persoanele analizează instituțiile specifice dreptului civil, ca disciplină de studiu pentru anul I, studii de licență, din perspectiva Codului civil din 2009, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, precum și din cea a altor acte normative incidente.

Notele de curs se adresează în primul rând, dar nu exclusiv, studenților, cu speranța că am reușit să le oferim un instrument de lucru util pentru înțelegerea unor instituții de drept civil.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Revista română de drept privat nr. 1/2017. Răzvan Anghel: Timpul de lucru și timpul de odihnă – Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. Maria Fodor, Sorana Popa: Drept civil. Teoria generală. Persoanele. Note de curs was last modified: mai 12th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: