Noutăţi PRO LEGE: Constituția României și legislație conexă; Codul civil; Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență. Legislație consolidată și index; Contracte. Legislație, jurisprudență, modele adnotate

2 feb. 2018
Vizualizari: 2258
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Lista lucrărilor apărute în luna ianuarie, în Colecția Pro Lege:

Universul Juridic: Constituția României și legislație conexă. Ediție tipărită pe hârtie albă

Universul Juridic: Constituția României și legislație conexă. Ediție tipărită pe hârtie albă

Universul Juridic: Constituția României și legislație conexă. Ediție tipărită pe hârtie albă

Orice societate organizată statal impune existența unui ansamblu de reguli care să determine modul de constituire, organizare și exercitare a puterii publice.

Constituția reglementează elementele fundamentale ale structurii oricărui stat democratic, garantează drepturile fundamentale cetățenești și fixează sarcinile corespunzătoare acestor drepturi. Potrivit art. 1 alin. (5), în România respectarea Constituției este obligatorie.

De aceea, textul legii fundamentale trebuie să fie cunoscut de toți cetățenii acestei țări.

Lucrarea Constituția României și legislație conexă. Legislație consolidată și index – 2018 mai cuprinde 3 acte normative conexe importante, actualizate:

Legea cetățeniei române nr. 21/1991;
Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale;
Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Codul civil. Ediție tiparită pe hârtie albă

Universul Juridic: Codul civil. Ediție tiparită pe hârtie albă

Universul Juridic: Codul civil. Ediție tiparită pe hârtie albă

Ediția 3 a lucrării Codul civil. Legislație consolidată și index. 10 ianuarie 2018, îngrijită de prof. univ. dr. Dan Lupașcu și tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, cuprinde Codul civil (Legea nr. 287/2009), actualizat la 10 ianuarie 2018, articolele Codului fiind însoțite, acolo unde este cazul, de dispoziții tranzitorii și de aplicare, de dispoziții conexe, de extrase din Constituția României, de decizii CNA, dar și de recursuri în interesul legii și hotărâri prealabile, necesare unei depline înțelegeri a reglementării.

Codul civil. Legislație consolidată și index. 10 ianuarie 2018 conține și:

– Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 24/2017 (www.scj.ro) referitoare la dispozițiile art. 2.030 NCC;

– Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 28/2017 (www.scj.ro) referitoare la dispozițiile art. 107 NCC;

– Decizia ÎCCJ (Complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) nr. 60/2017 (M. Of. nr. 928 din 24 noiembrie 2017) referitoare la dispozițiile art. 2.431 NCC.

Indexul plasat la finalul Codului facilitează utilizarea acestuia, indicând sediul materiei pentru diverse instituții importante în domeniul dreptului civil și asigurând o căutare rapidă a cuvintelor-cheie aferente.

Lucrarea Codul civil. Legislație consolidată și index: 10 ianuarie 2018 este destinată nu doar practicienilor și studenților, ci și teoreticienilor interesați de acest domeniu.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență. Legislație consolidată și index: 4 ianuarie 2018

Universul Juridic: Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență Legislație consolidată și index: 4 ianuarie 2018

Universul Juridic: Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență Legislație consolidată și index: 4 ianuarie 2018

Culegerea intitulată Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență a pornit de la realitatea că actuala reglementare a contenciosului administrativ prin Legea nr. 554/2004, intrată în vigoare la începutul anului 2005, reprezintă un veritabil pas înainte și o evoluție a legislației în această materie.

În contextul dinamic al dreptului european, regulile fundamentale impuse la nivel european pentru garantarea dreptului la un proces echitabil, care presupun modelarea principiilor specifice procedurii contencioase, caracterul specific al dreptului Uniunii Europene, precum și contribuția practicii judiciare, a jurisprudenței Curții Constituționale și a doctrinei administrative, sunt elemente care au determinat perfecționarea legislației în materia contenciosului administrativ, astfel că, în plan principal sau secundar, Legii nr. 554/2004 i-au fost aduse modificări și completări care au fost evidențiate în prezenta lucrare.

Sub impulsul determinat atât de dinamica socială, cât și de dinamica fenomenului administrativ care se reflectă și în plan legislativ, am apreciat că se impune ca această culegere să cuprindă atât Legea nr. 554/2004, actualizată și însoțită de jurisprudență relevantă, cât și legislația conexă acesteia.

Culegerea legislativă de față oferă posibilitatea ca, urmărind firul articolelor din Legea nr. 554/2004, cititorul să cunoască atât modificările și completările legislative care au intervenit până în prezent, cât și cele mai importante decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii și hotărâri prealabile (decizii ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) cu privire la acestea.

De asemenea, în cuprinsul acestei culegeri se regăsesc și modificările și completările legislative aduse Legii nr. 554/2004, urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă, a Legii nr. 76/2012 privind punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010, a Legii nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 și a Legii nr. 138/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative conexe.

Cunoașterea sistemului legislativ oferă posibilitatea de a clarifica condițiile și limitele controlului de legalitate, sancțiunile, în materia atât de complexă a contenciosului administrativ, cât și a actelor normative conexe.

Această culegere legislativă, incluzând și jurisprudență, a fost concepută pentru a veni în sprijinul practicienilor, al teoreticienilor, precum și al tuturor celor interesați de Legea contenciosului administrativ, de legislația conexă și de practică judiciară aferentă, cu dorința și speranța ca își va dovedi pe deplin utilitatea pentru a cunoaște rapid, eficient și complet legislația la zi în această materie, legătură altor acte normative cu legea-cadru – Legea nr. 554/2004, precum și unele soluții relevante oferite de jurisprudență.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Contracte. Legislație, jurisprudență, modele adnotate

Universul Juridic: Contracte. Legislație, jurisprudență, modele adnotate

Universul Juridic: Contracte. Legislație, jurisprudență, modele adnotate

Prezenta culegere reunește prevederile legale referitoare la contractele uzuale, extrase din Codul civil, Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare, O.G. nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, Legea societăților nr. 31/1990, Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, Codul muncii, Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, O.G. nr. 21/2007 privind instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, precum și desfășurarea activității de impresariat artistic, Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenție, Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, Statutul profesiei de avocat, Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator și din alte acte normative.

Fiind special concepută pentru a deveni un instrument de lucru esențial (și, totodată, ușor de utilizat) în activitatea zilnică a practicianului, lucrarea a fost completată cu dispoziții fiscale aferente contractelor în cauza, cu jurisprudență relevantă și cu contracte-model însoțite de scurte note, precizări etc.

Conf. univ. dr. Vasile Nemeș

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Noutăți PRO LEGE: Constituția României și legislație conexă; Codul civil; Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență. Legislație consolidată și index; Contracte. Legislație, jurisprudență, modele adnotate was last modified: februarie 2nd, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.