Universul Juridic: Codul penal și Codul de procedură penală. Ediție tiparită pe hârtie albă. Aurelian Murgoci-Luca: Legea dării în plată. Practică judiciară adnotată. Ruxandra Sîrghi, Rodica-Aurelia Tulfan: Excepții de procedură în procesul civil

16 aug. 2017
Vizualizari: 619
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Codul penal și Codul de procedură penală. Ediție tiparită pe hârtie albă

Universul Juridic: Codul penal și Codul de procedură penală. Ediție tiparită pe hârtie albă

Universul Juridic: Codul penal și Codul de procedură penală. Ediție tiparită pe hârtie albă

Ediția 4/2017, tipărită pe hârtie albă de calitate superioară și îngrijită de prof. univ. dr. Dan Lupașcu, cuprinde Codul penal și Codul de procedură penală, actualizate la data de 1 august 2017, articolele celor două Coduri fiind însoțite, acolo unde este cazul, de dispoziții tranzitorii, de aplicare sau conexe, necesare unei depline înțelegeri a reglementării.
În M. Of. nr. 598 din 25 iulie 2017, a fost publicată L. nr. 193/2017 prin care au fost modificate art. 301 și 308 din Codul penal.
Volumul include cele mai noi:
● decizii ale Curții Constituționale:
– D.C.C. nr. 302/2017 (M. Of. nr. 566 din 17 iulie 2017);
– D.C.C. nr. 368/2017 (M. Of. nr. 566 din 17 iulie 2017);
● recursuri în interesul legii:
– Dec. ÎCCJ (Complet RIL) nr. 13/2017 (www.scj.ro);
● hotărâri prealabile:
– Dec. ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 18/2017 (M. Of. nr. 545 din 11 iulie 2017).

Indexul plasat la finalul fiecărui Cod facilitează utilizarea acestuia, indicând sediul materiei pentru diverse instituții importante în domeniul penal, respectiv în domeniul procedurii penale, asigurând totodată o căutare rapidă a cuvintelor-cheie aferente. Lucrarea Codul penal și Codul de procedură penală. Legislație consolidată și INDEX: 1 august 2017 este destinată nu doar practicienilor, studenților, ci și teoreticienilor interesați de acest domeniu.

PRO LEGE – O colecție necesară oricărui jurist:

● reunește între copertele fiecărei culegeri informații esențiale și extinse din domeniul abordat, înlesnind astfel utilizatorului activitatea de informare și de cercetare, reducând semnificativ și eficient timpul dedicat acesteia;
● prezintă pachete de acte normative consolidate, atent selectate în vederea acoperirii domeniului vizat, îmbogățite cu note și referințe utile, structurate și evidențiate profesionist și menite a facilita înțelegerea voinței și a intențiilor legiuitorului (prin semnalarea și/sau prin prezentarea unor corelații ori a unor spețe relevante, în unele cazuri prin oferirea unor lămuriri punctuale etc.);
● seria PREMIUM din cadrul colecției PRO LEGE este tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, ideală pentru adnotările necesare în activitatea didactică și practică, beneficiază de grafică și de cromatică speciale (în vederea unui plus de evidențiere a informațiilor-cheie), incluzând totodată un vast material informativ suplimentar;
● fiecare culegere în parte constituie, practic, un instrument juridic complex, indispensabil activității de zi cu zi în cadrul domeniului căruia îi este dedicată și pe care îl reprezintă, organizând unitar informațiile necesare unei bune cunoașteri a domeniului respectiv.

COORDONAREA GENERALĂ a Colecției PRO LEGE este asigurată de consilier juridic Oliviu Craznic.
Așteptăm sugestiile și propunerile dvs pe adresa prolege [at] universuljuridic.ro

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Aurelian Murgoci-Luca: Legea dării în plată. Practică judiciară adnotată 

Aurelian Murgoci-Luca: Legea dării în plată. Practică judiciară adnotată

Aurelian Murgoci-Luca: Legea dării în plată. Practică judiciară adnotată

După intrarea în vigoare a Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, profesioniștii dreptului s-au confruntat cu un număr ridicat de probleme de interpretare și aplicare a acestei legi, iar dificultățile întâmpinate în acest sens s-au amplificat după Decizia Curții Constituționale nr. 623/2016, care a conferit judecătorului o largă marjă de apreciere în stabilirea aplicabilității sau inaplicabilității Legii la cazul concret. Atât pentru avocați sau consilieri juridici, cât și pentru judecători, multe dintre aceste probleme au rămas încă fără rezolvare.

Lucrarea Legea dării în plată. Practică judiciară adnotată constituie un ghid util atât pentru profesioniștii dreptului, cât și pentru justițiabili, în valorificarea principalelor direcții către care a evoluat jurisprudență atât după publicarea Legii nr. 77/2016, cât și după publicarea Deciziei Curții Constituționale nr. 623/2016.

Cartea Legea dării în plată. Practică judiciară adnotată își propune să ofere răspunsuri la cât mai multe dintre aspectele invocate prin analiză diverselor soluții jurisprudențiale care s-au propagat la nivel național în anul care a trecut de la intrarea în vigoare a Legii nr. 77/2016, în așa fel încât, în funcție de situația concretă pe care o întâmpina, fiecare profesionist al dreptului și fiecare justițiabil să poată selectă, dintre spetele prezentate, acele soluții și acel raționament care îi sprijină în susținerea cauzei lor ori în motivarea soluției pronunțate.

Cele 90 de hotărâri selectate sunt structurate în funcție de principalele obiecte reglementate de Legea nr. 77/2016, iar în cadrul acestor obiecte, spețele sunt împărțite în funcție de soluțiile pronunțate de instanțe, astfel încât persoanele care se confruntă cu situații de aplicare a Legii nr. 77/2016, în raport de obiectivul concret pe care îl urmăresc, să poată alege cu ușurință argumentele avute în vedere de instanțe și pe care le apreciază preferabile.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Ruxandra Sîrghi, Rodica-Aurelia Tulfan: Excepții de procedură în procesul civil

Ruxandra Sîrghi, Rodica-Aurelia Tulfan: Excepții de procedură în procesul civil

Ruxandra Sîrghi, Rodica-Aurelia Tulfan: Excepții de procedură în procesul civil

Excepțiile procesuale reprezintă una dintre instituțiile cu o largă și frecventă aplicabilitate în cadrul procedurii judiciare, unul dintre mijloacele de apărare în orice proces civil, prin care, în condițiile legii, partea interesată, procurorul sau instanța invocă, fără să pună în discuție fondul dreptului, neregularități procedurale, urmărind, după caz, declinarea competenței, amânarea judecății, refacerea unor acte ori anularea, respingerea sau perimarea cererii.

Lucrarea Excepții de procedură în procesul civil încearcă să contureze o imagine de ansamblu a practicii judiciare recente în materia următoarelor excepții și incidente procedurale: necompetență, netimbrare, lipsa calității de reprezentant, tardivitate, perimare, conexitate, litispendență, incompatibilitate.

Fără a se pretinde a fi o analiză exhaustivă a problematicii în domeniu, cele 161 de hotărâri incluse în culegerea Excepții de procedură în procesul civil oferă răspunsuri la multiple aspecte în legătură cu invocarea, regimul juridic și efectele soluționării excepțiilor și incidentelor prezentate. Spețele selectate sunt adnotate cu numeroase alte soluții jurisprudențiale, ce prezintă opinii contrare sau în completare, cu deciziile obligatorii ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțate în recurs în interesul legii sau în dezlegarea unor chestiuni de drept, precum și cu trimiteri la lucrările de specialitate și comentarii ale autorilor.

Prin modul de structurare a informației, aspectele concrete, teoretice și practice, abordate, lucrarea Excepții de procedură în procesul civil se poate dovedi un instrument util, în egală măsură, pentru practicienii și teoreticienii dreptului, pentru auditorii de justiție, studenții și masteranzii facultăților de drept, justitiabilii implicați într-un litigiu civil.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Codul penal și Codul de procedură penală. Ediție tiparită pe hârtie albă. Aurelian Murgoci-Luca: Legea dării în plată. Practică judiciară adnotată. Ruxandra Sîrghi, Rodica-Aurelia Tulfan: Excepții de procedură în procesul civil was last modified: august 16th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: