Universul juridic: Administrația publică 2017. Ediție tipărită pe hârtie albă. Marius Andreescu, Andra Puran: Drept constituțional. Teoria generală a Statului. Eugen Burduș : Management comparat internațional.Ediția a V-a

8 mai 2017
Vizualizari: 715
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul juridic: Administrația publică 2017. Ediție tipărită pe hârtie albă. 

Universul juridic: Administrația publică 2017. Ediție tipărită pe hârtie albă.

Universul juridic: Administrația publică 2017. Ediție tipărită pe hârtie albă.

Până la concretizarea procesului de codificare administrativă, publicarea unor culegeri de acte normative privind organizarea și funcționarea administrației publice rămâne un demers util, în condițiile în care navigarea prin acest labirint normativ este dificilă pentru profesioniști dar, mai ales, pentru nespecialiștii în domeniu. Față de aceștia din urmă, se pune problemă accesibilității legii că o exigență a principiului securității juridice.

Prezenta lucrare nu pretinde a fi o culegere exhaustivă. Un asemenea obiectiv este greu de realizat, în condițiile în care spațiul normativ specific dreptului administrativ este în continuă creștere și prezintă o complexitate sporită. Inflația normativă, criticată în mod constant de autorii de drept administrativ, a cunoscut în ultimele două decenii coordonate îngrijorătoare. Am încercat însă selectarea celor mai importante acte normative care, prin incidența lor în practică, contribuie la aprofundarea mecanismului de organizare, funcționare și control al administrației publice din România.

O parte semnificativă din aceste acte normative au fost adnotate cu dispoziții conexe, hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, decizii pronunțate în interesul legii sau decizii ale instanței de contencios constituțional. La final, a fost adăugat un index alfabetic, pentru a facilita identificarea noțiunilor relevante în corpul lucrării.

PRO LEGE – O colecție necesară oricărui jurist:

● reunește între copertele fiecărei culegeri informații esențiale și extinse din domeniul abordat, înlesnind astfel utilizatorului activitatea de informare și de cercetare, reducând semnificativ și eficient timpul dedicat acesteia;

● prezintă pachete de acte normative consolidate, atent selectate în vederea acoperirii domeniului vizat, îmbogățite cu note și referințe utile, structurate și evidențiate profesionist și menite a facilita înțelegerea voinței și a intențiilor legiuitorului (prin semnalarea și/sau prin prezentarea unor corelații ori a unor spețe relevante, în unele cazuri prin oferirea unor lămuriri punctuale etc.);

● seria PREMIUM din cadrul colecției PRO LEGE este tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, ideală pentru adnotările necesare în activitatea didactică și practică, beneficiază de grafică și de cromatică speciale (în vederea unui plus de evidențiere a informațiilor-cheie), incluzând totodată un vast material informativ suplimentar;

● fiecare culegere în parte constituie, practic, un instrument juridic complex, indispensabil activității de zi cu zi în cadrul domeniului căruia îi este dedicată și pe care îl reprezintă, organizând unitar informațiile necesare unei bune cunoașteri a domeniului respectiv.

COORDONAREA GENERALĂ a Colecției PRO LEGE este asigurată de consilier juridic Oliviu Craznic.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Marius Andreescu, Andra Puran: Drept constituțional. Teoria generală a Statului.

Marius Andreescu, Andra Puran: Drept constituțional. Teoria generală a Statului.

Marius Andreescu, Andra Puran: Drept constituțional. Teoria generală a Statului.

Despre lucrare
Lucrarea are în vedere analiza teoretică și practică în materie constituțională a problematicii delimitării între puterea discreționara și excesul de putere în activitatea instituțiilor statului, precum și analiza organizării puterii statale, nu numai din perspectiva teoriei separației și echilibrului puterii în stat, dar și prin aplicarea principiului constituțional al proporționalității, știut fiind faptul că acest principiu este înscris și în instrumentele juridice de bază ale dreptului Uniunii Europene.

Despre Ediția 2
Această ediție conține o serie de elemente noi: problematica organizării puterii statale în România este analizată și interpretată nu numai în raport cu principiul clasic al separației și echilibrului în stat, dar și prin interpretarea și aplicarea principiilor constituționale generale privitoare la supremația Constituției și a legii, la suveranitatea națională și la proporționalitate. Sunt identificate normele constituționale care implică sau evocă principiul proporționalității. Raportul dintre dreptul intern și dreptul Uniunii Europene este analizat prin considerarea celor două principii fundamentale aplicabile în materie, respectiv supremația legii fundamentale și principiul priorității dreptului Uniunii Europene. Sunt analizate principalele aspecte de jurisprudență a Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Constituționale a României în acest domeniu. De asemenea, au fost făcute completări și revizuiri în raport cu evoluția legislației și a doctrinei.

Din cuprins
• organizarea statală a puterii
• puterea discreționară și abuzul de putere în activitatea instituțiilor statului
• aplicarea principiului constituțional al proporționalității la organizarea statală • caracterele și atributele statului român
• partidele politice, sistemul elector
• puterea executivă, puterea judecătorească
• justiția constituțională
• reglementări constituționale privind integrarea euro-atlantică
• principii constituționale aplicabile organizării activității economice și financiare

Puncte forte
• toate instituțiile juridice ale dreptului constituțional sunt examinate și analizate în contextul jurisprudenței jurisdicțiilor constituționale române
• abordare interdisciplinară cu referiri la științele de ramură
• noțiunile explicate sunt ușor de asimilat, iar prezentarea temelor este făcută într-un stil clar și logic • referințe bibliografice la finalul fiecărui capitol

Despre autor

Dr. Marius Andreescu este judecător la secția penală a Curții de Apel Pitești și cadru universitar doctor la Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea din Pitești.
Dr. Andra Puran este cadru didactic la Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea din Pitești și consilier juridic.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

Eugen Burduș : Management comparat internațional.Ediția a V-a

Eugen Burduș : Management comparat internațional.Ediția a V-a

Eugen Burduș : Management comparat internațional.Ediția a V-a

Lucrarea de față, elaborată de către profesorul universitar doctor Eugen Burduș, consacrată managementului comparat internațional, reprezintă o realizare de excepție în domeniul vast al managementului. Lansată într-o nouă ediție, a cincea, volumul prezintă o restructurare a problematicii pe douăsprezece capitole, pentru a da o mai mare coerență în înțelegerea aspectelor teoretice, dar și a particularităților managementului din diferite contexte culturale sau diferite țări. Utilitatea și importanța lucrării sunt generate de interesul în creștere al firmelor românești pentru pătrunderea pe piețele internaționale, pentru internaționalizarea activităților și totodată pentru amplificarea atractivității mediului economic românesc pentru companiile străine.

Autorul reușește să sintetizeze în cele douăsprezece capitolele ale lucrării o serie de aspecte privind necesitatea și conceptul managementului comparat internațional, rolul managerului în cadrul afacerilor internaționale, o retrospectivă istorică a managementului comparat internațional, tipologia și demersul metodologic al studiilor de management comparat internațional, precum și influența culturii asupra managementului. Totodată se tratează trăsăturile, specificul, diversitatea, sau particularitățile managementul la nivelul unora dintre cele mai reprezentative contexte culturale (SUA, Japonia, UE, Asia de Sud-Est, America Latină, Africa, Australia și China). Lucrarea cuprinde și o valoroasă cercetare pe bază de eșantion, în contextul cultural din țara noastră, cu temă „influenta culturii asupra managementului”. În ultimul capitol, autorul își prezintă concepția proprie asupra modului de valorificare a cercetărilor de management comparat internațional pentru transferului interntional de know- how managerial. În acest sens, se prezintă o metodologie a transferului internațional de know-how în domeniul managementului.

Salutăm această nouă lucrare publicistică, și considerăm că volumul, prin complexitatea problemelor abordate, prin amplitudinea cercetării desfășurate precum și prin originalitatea abordării domeniului managementului comparat internațional, reprezintă un reper important în pregătirea studenților, în orientarea cercetărilor pe care specialiștii din sfera managerială și a relațiilor internaționale le pot elabora, precum și pentru perfecționării propriei activități a consultanților în management și a cadrelor didactice din domeniu.

Prof. univ. dr. Popa Ion,
Decanul facultății de Management
ASE București

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul juridic: Administrația publică 2017. Ediție tipărită pe hârtie albă. Marius Andreescu, Andra Puran: Drept constituțional. Teoria generală a Statului. Eugen Burduș : Management comparat internațional.Ediția a V-a was last modified: mai 3rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: