Lucrăm și cu practicieni pentru că expertiza lor e complet diferită de cea a unui profesor clasic

Vizualizari: 1754
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu doamna decan Camelia Ignătescu, la Facultatea de Drept și Științe Administrative – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava –, în continuarea Maratonului Facultăților de Drept, inițiat aproximativ acum doi ani. Bine vă găsim, doamna decan!

Camelia Maria Cezara Ignătescu: Bine ați venit aici, sperăm să vă placă la noi.

Nicolae Cîrstea: Cu siguranță, acest timp petrecut în campus mi-a relevat lucrurile care se fac aici, la Suceava, construcția care este aici – cred că veți avea un viitor frumos în interiorul mediului universitar românesc.

Camelia Maria Cezara Ignătescu: Sperăm – suntem atât de tineri, avem un an și jumătate. Suntem, desigur, foarte entuziaști, sper să nu pierdem această – apreciez eu – atmosferă în care lucrăm acum și atmosfera în care i-am adus lângă noi și pe studenți. Și în acest moment chiar suntem uniți.

Nicolae Cîrstea: Cum s-a născut Facultatea de Drept de la Suceava? De ce era nevoie de o Facultate de Drept?

Camelia Maria Cezara Ignătescu: Din mai multe motive. În primul rând la Suceava noi aveam programul de studii de Drept, însă nu existam, nu aveam identitate. Noi funcționam în cadrul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică și erau situații în care veneau părinții studenților, care ne întrebau: „Cum puteți dumneavoastră să ne spuneți că le dați o diplomă de licență în Drept, câtă vreme pe titlul acestei facultăți nu există nimic despre Drept?”. Și, desigur, am avut foarte multă răbdare, am reușit să ne dezvoltăm, ca program de studii, și noi, și Științele Administrative și, pentru că am fost foarte mult susținuți de actualul ministru, domnul. prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, am reușit ca în 2016 să nu mai fim „nimeni” și să fim Drept și Științe Administrative.

Nicolae Cîrstea: Practic, școlarizați anul I și anul II deocamdată…?

Camelia Maria Cezara Ignătescu: Nu. Noi am plecat de la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică cu două programe de studii care funcționau de foarte multă vreme, deci am plecat cu anii 2, 3, 4 de la Drept și în 2016 am făcut o admitere în cadrul FSAP și am început, în anul 2016, pe 1 octombrie, ca fiind facultate cu patru ani de la Drept și cu trei ani de Administrație Publică. În 2017 – pentru că, așa cum v-am spus, ne mișcăm repede – am inițiat, și am și reușit, să ne dezvoltăm pe un program de studiu nou – se cheamă Poliție locală –, un program de studii care a fost atât de bine primit de elevii din Suceava și din multe alte județe, încât am rămas cu mămici plângând și cu studenți necăjiți pentru că n-au reușit să intre în Poliție Locală.

Nicolae Cîrstea: Deci, practic, începuturile arată bine. Câți studenți sunt la Drept în acest moment la dumneavoastră?

Camelia Maria Cezara Ignătescu: În total avem în jur de 800 de studenți, doar la Drept și la Drept European – masterul nostru – sunt în jur de 350 de studenți în programul de studii Drept.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi atuurile Facultății de Drept din Suceava? De ce ar veni un elev de liceu să învețe aici, la dumneavoastră?

Camelia Maria Cezara Ignătescu: Din mai multe motive. La noi totul, întotdeauna, s-a dezvoltat având în vedere nu un singur indicator sau un singur criteriu, ci întotdeauna mai multe, pentru că, dacă am fi mers doar pe o singură cale, probabil că lucrurile ar fi stat altfel. La Facultatea noastră de Drept colectivul este un colectiv de cadre didactice, unii dintre ei de mare clasă. Am reușit, în perioada aceasta și în perioada când eram la Științe Economice să aducem aici profesori foarte buni, care vin chiar de la Iași și care sunt titularii noștri – vorbim aici despre doamna prof. univ. dr. Ciucă, de domnul prof. Scripcariu, desigur, de colegul nostru Antoniu Sandu și, de asemenea, domnul profesor Bostan – oameni pe care cred că multe facultăți de Drept ar vrea să-i aibă.

Nicolae Cîrstea: Cum stați cu evenimentele la Facultatea de Drept? Știu că există la fiecare dintre facultăți o sesiune de lucrări științifice, diverse conferințe care se organizează. Știu, chiar de curând a fost o chestiune și un eveniment important la dumneavoastră.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Camelia Maria Cezara Ignătescu: Am avut cea de-a treia ediție a conferinței internaționale „Dimensiuni etice și sociale în Drept și Administrație Publică”; am avut sesiuni și workshop-uri foarte interesante, unul dintre workshop-uri – cel pe fiscalitate – a fost savurat, aș zice, de toți cei care au fost prezenți în sală, tema a fost „Tribunalul fiscal, o necesitate cerută de modificarea legislației și de actorii specifici”. Am avut speakeri foarte buni și toată lumea a plecat cu un plus, în mod cert.

Nicolae Cîrstea: Deși ar părea că poziția Universității nu-i conferă un bazin foarte larg, totuși, aceasta se transformă într-un atu. Am înțeles de la domnul rector că avem un bazin de aproximativ un milion și jumătate de persoane care pot accesa această Universitate, pot avea acces, practic, la o infrastructură mai aproape de casă, decât să meargă la Iași sau în alte centre.

Camelia Maria Cezara Ignătescu: Desigur, e o problemă serioasă și susținerea financiară. Susținerea financiară se face de obicei de către părinți, nu avem foarte multe locuri bugetate, prin urmare sunt mulți studenți care trebuie să plătească și taxele. Și încercăm ca cei care chiar învață să îi susținem prin burse – probabil acum știe toată lumea că putem să le dăm și bursă de merit, și bursă socială. Și atunci putem să-i ajutăm pe tinerii care altfel nu ar fi putut să ajungă la acest nivel. Iar în ceea ce privește plaja pe care stăm noi, de posibili studenți ai noștri, este destul de largă, însă, desigur, sunt mulți dintre elevii liceelor noastre care pleacă la Cluj, la Iași, la București.

Nicolae Cîrstea: Ce ne puteți spune despre colegii dumneavoastră, despre cadrele didactice? Reușiți să acoperiți toate materiile? Sunt colegi care deja sunt profesori, conferențiari, sunt profesori care doresc să crească în această ierarhie universitară?

Camelia Maria Cezara Ignătescu: Desigur, avem atât profesori, cât și conferențiari, avem lectori și, desigur, va trebui să ne dezvoltăm, însă lucrăm și cu cadre didactice asociate, chiar [fostul] președinte al Curții Constituționale a României, domnul Augustin Zegrean, care este adorat de studenții noștri. Și, de asemenea, lucrăm cu practicieni – cu judecători, cu avocați –, pentru că expertiza lor e complet diferită de aceea a unui profesor clasic. Și studenții sunt foarte mulțumiți de aceasta.

Nicolae Cîrstea: Doamna decan, vă felicit pentru ceea ce am văzut până acum, sper să am posibilitatea să descopăr mai multe, atât la Facultatea de Drept, cât și la universitate și să sperăm că inclusiv proiecte comune și evenimente în comun vor putea fi văzute de publicul larg și de cei care sunt interesați să acceseze infrastructura și ceea ce le oferă Universitatea „Ștefan cel Mare”.

Camelia Maria Cezara Ignătescu: Mulțumim pentru că ați venit la noi, sperăm că vom avea o comunicare extraordinară și vom ajunge să facem împreună atât evenimente, cât și o dezvoltare a fiecăruia.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc.

Lucrăm și cu practicieni pentru că expertiza lor e complet diferită de cea a unui profesor clasic was last modified: iunie 6th, 2018 by Camelia Maria Cezara Ignătescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Camelia Maria Cezara Ignătescu

Camelia Maria Cezara Ignătescu

Este conferențiar universitar doctor, Decan al Facultății de Drept și Științe Administrative din Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, discipol al memorabilului prestigios profesor și doctrinar Gheorghe Mihai, s-a dedicat domeniului Teoriei Generale a Dreptului..
A mai scris: