Unirea a stat sub semnul demnității – naționale, a românilor, elitelor, oamenilor de rând

19 dec. 2018
Vizualizari: 1142

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună la Alba Iulia, de această dată cu dl Gheorghe Buta – dle Buta, un mesaj pe care l-ați adresat adunării de față, la acest jubileu, la această aniversare a celor o sută de ani de stat național unitar român.

Gheorghe Buta: Într-adevăr, a fost o onoare pentru mine să mă aflu aici, la invitația CSM, și să adresez câteva cuvinte colegilor magistrați. Deși a fost un cuvânt relativ scurt, îmi dau seama că acum trebuie să sintetizez chiar și acest cuvânt adresat colegilor. Oricum, a stat sub semnul Unirii, semn sub care a stat acest mare eveniment pe care-l aniversăm, al unității și al demnității. Pentru că – am încheiat, de altfel, cu acest aspect – unirea a stat sub semnul demnității – naționale, a românilor, elitelor, oamenilor de rând. Și am adresat un modest îndemn colegilor magistrați prezenți aici, oameni cu funcții de conducere, de răspundere în sistemul judiciar, un îndemn la unitate și la demnitate, urmând exemplul celor care au realizat Marea Unire.

Nicolae Cîrstea: Ce am avea de învățat, ca magistrați, din acești primi 100 de ani de stat național unitar român?

Gheorghe Buta: Ar fi foarte multe de spus despre învățămintele pe care le-am putea trage – sigur, cu privire la magistratură. Și, deși mă repet, dar este important și oarecum actual față de aceste moment de dezbinare – și din societatea românească, și din sistemul judiciar, și principala învățătură ar fi cea legată de unitate – umană, a sistemului, a magistraților, pentru că această dezbinare, această luptă sau, în orice caz, subminare reciprocă între componentele sistemului judiciar, nu pot face altceva decât să aducă atingere, să afecteze sistemul în ansamblul său, până la urmă cu efect asupra întregii societăți. Și, în același timp, să compromită încrederea societăților, a cetățenilor, în sistem.

Nicolae Cîrstea: Cum vă raportați la magistratura românească atunci când erați implicat activ și cum vă raportați acum, când ați ieșit din profesie?

Gheorghe Buta: Începând alocuțiunea mea, ceream colegilor permisiunea să mă adresez cu „stimați colegi” – asta ca urmare a faptului că încă mă mai simt parte a sistemului, gândesc ca cineva care face parte din sistem, cel puțin sufletește, și, ca atare, mi-e greu să mă disociez atât de brutal, atât de radical de sistem. Eu mă simt în continuare legat, mă simt parte a lui și, ca atare, nu există o mare diferență. Totuși, o anumită detașare, într-adevăr, poate că îți dă o altă perspectivă și o viziune mai clară asupra unor derapaje, erori, greșeli care pot să afecteze sistemul. Poate și pentru faptul că mă confrunt mai direct și cu alte profesii juridice, și care îmi relevă alte neajunsuri, pe care din interior nu le observam. Uneori, fiind în interiorul sistemului, ești tentat să crezi că lucrurile merg mai bine decât merg în realitate. Asta nu înseamnă că ele merg rău, dar poate că nu vezi toate neajunsurile, toate aspectele care ar mai putea fi perfecționate.

Nicolae Cîrstea: Ați fost unul din pilonii pe care Enciclopedia juridică a României, lansată astăzi aici, s-a construit. Cum vedeți acum, când acest prim demers – volumul I a apărut – această construcție, această întreprindere?

Gheorghe Buta: Da, este într-adevăr o mare bucurie, și, fără a flata Editura Universul Juridic, trebuie să mulțumesc editurii pentru reușită, dar a fost într-adevăr o muncă foarte dificilă, mai ales că lipsea experiența unui asemenea demers, de aceea a și durat destul de mult. De când s-a început, lucrul constant, susținut, la elaborarea acestui prim volum, au trecut patru ani. Materialele au fost refăcute de foarte multe ori, revăzute. Apoi au fost coordonatorii, care au intervenit din nou pe materiale, au coroborat materialele diverselor echipe – deci a fost o muncă de echipă, foarte dificilă și, sigur, satisfacția este cu atât mai mare. Trebuie să fiu optimist și sper că experiența, chiar și cea neplăcută, acumulată în perioada de elaborare a primului volum, ne va folosi foarte mult în elaborarea celorlalte volume și că elaborarea acestora nu va dura atât de mult. Dimpotrivă, sperăm să reducem foarte mult timpul de apariție al fiecăreia din celelalte volume. Într-adevăr, o mare realizare și o mare bucurie, iar realizarea este a Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române și al Universității Titu Maiorescu, care au colaborat până la urmă foarte bine sub egida Academiei, pentru apariția acestei lucrări.

Nicolae Cîrstea: Vă dorim în continuare putere de muncă, pentru că sunteți unul dintre oamenii pe care acest proiect se bazează.

Gheorghe Buta: Mulțumesc. Sunt alții mult mai importanți și care, într-adevăr, sunt o garanție că pot să ducă un asemenea proiect la final. Iar noi, ajutăm și noi cât putem în acest demers.

Nicolae Cîrstea: Succes!

Gheorghe Buta: Mulțumesc.

 

Unirea a stat sub semnul demnității – naționale, a românilor, elitelor, oamenilor de rând was last modified: decembrie 28th, 2018 by Gheorghe Buta

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice