Unele dintre modificările aduse legilor justiţiei se reîntorc în Parlament

31 ian. 2018
Vizualizari: 1517

Noul premier, Viorica Dăncilă își începe mandatul cu câteva decizii fără precedent.

„Premierul Viorica Dăncilă a renunțat la serviciile SPP, imediat după învestitură, paza fiind asigurată de către Jandarmeria Română”, scrie Gândul.info.

„Decizia de a renunța la serviciile SPP a fost luată de toți miniștrii noului Executiv”, mai notează Gândul.info.

„Fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, cercetat în mai multe dosare penale, a fost numit, marți, consilier de stat în aparatul propriu al prim-ministrului, potrivit deciziei Vioricăi Dăncilă, publicată în Monitorul Oficial”, mai anunță Mediafax.

Începutul de mandat al premierului Viorica Dăncilă, fost europarlamentar, este salutat de președintele Donald Tusk.

„Donald Tusk, președintele Consiliului European, i-a trimis o scrisoare de felicitare premierului Viorica Dăncilă, transmițându-i că Guvernul are «o responsabilitate importantă» pentru menținerea valorilor UE, inclusiv prin respectarea normelor statului de drept și prin combaterea corupției”, notează azi Mediafax.

„«Am încredere că România va continua să contribuie constructiv la o Uniune Europeană mai puternică și unită, precum și să susțină o zonă de vecinătate a UE prosperă și democratică. Aceste lucruri sunt importante, în mod special, în contextul activităților pe care le vom desfășura în cadrul Agendei Liderilor UE și în perspectiva Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. (…) Aștept să colaborăm îndeaproape și vă doresc dumneavoastră și Guvernului dumneavoastră toate succesele în viitor», afirmă Donald Tusk în scrisoarea trimisă premierului român”, mai scrie Mediafax.

Cabinetul Dăncilă trebuie să rezolve o serie de probleme amânate în ultimii ani, de fostele guverne, îmbunătățirea sistemului medical și creșterea calității actului medical fiind prioritare.

„Avem cel mai slab sistem medical din Europa. Este o statistică făcută la nivel european care arată că România nu a adunat nici măcar 500 de puncte din o mie cât avea clasamentul. Mai mult, sistemul medical pare că s-a înrăutățit pentru că, în ultimii doi ani, ne-au depășit inclusiv Albania și Muntenegru”, notează azi Digi24.

„Pentru a face clasamentul, Indexul European al Consumatorului de Sănătate a mizat pe chestionare completate chiar de către pacienți. (…) În urma acestor date din 2017, România a ieșit pe locul 34 din tot atâtea țări. Asta înseamnă un sistem medical mai slab decât cel din Bulgaria, din Albania, Macedonia ori Muntenegru. De partea cealaltă a baricadei, sunt țări precum Danemarca, Suedia și Olanda”, arată Digi24.

Măsurile fiscale propuse de noul Executiv sunt privite cu neîncredere de UDMR, dar și de alți lideri din Opoziție.

„Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, marți, că formațiunea nu susține introducerea impozitului global, apreciind că aceasta este o aventură fiscală pentru care nu este pregătită nici societatea românească, și nici Administrația. (…) Kelemen a adăugat că ar fi mai bine dacă s-ar gândi simplificarea procedurilor fiscale și reducerea birocrației fiscale, în așa fel încât veniturile la bugetul de stat să crească prin plata impozitului”, scrie Cotidianul.

Rămânem în actualitatea românească și semnalăm că parte dintre modificările aduse legilor justiției se întorc în Parlament, în urma ultimei decizii CCR.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, marți, că Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor conține dispoziții neconstituționale și cere redefinirea erorii judiciare și a relei-credințe, dar și a gravei neglijențe. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat că în ceea ce privește prevederile referitoare la atribuțiile președintelui României în numirea șefilor parchetelor au fost admise obiecții care privesc «mai buna definire a împărțirii atribuțiilor între CSM și președintele României»”, scrie News.ro.

„«După o ședință maratonică, am reușit să ne pronunțăm cu privire la Legea cu privire la Statutul magistraților. Cu privire la această contestație, o să primiți comunicatul de presă detaliat (…). Am admis o serie de critici care vizează critici intrinseci, referitoare la mai multe texte din cuprinsul legii (…). Unele dintre aceste critici, care vizau mai ales răspunderea magistratului, au fost admise și am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei-credințe și a gravei neglijențe», a declarat Dorneanu. În ceea ce privește prevederile referitoare la atribuțiile președintelui Klaus Iohannis în numirea șefilor parchetelor, Valer Dorneanu a precizat că au fost admise obiecții care privesc «mai buna definire a împărțirii atribuțiilor între CSM și președintele României». (…) În ceea ce privește sesizările asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, decizia a fost amânată de CCR pentru 13 februarie”, mai scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o nouă alertă informatică.

„O rețea compusă din peste 45.000 de dispozitive smart, din mai mult de 100 de țări din America, Asia și Europa, este controlată de la distanță, la ora actuală, de către infractorii cibernetici prin intermediul amenințării Hide’N Seek (De-a v-ați ascunselea) sau HNS, atrag atenția specialiștii Bitdefender, producătorul român de soluții de securitate informatică. (…) În acest context, pentru a preîntâmpina un astfel de atac este nevoie de respectarea unor recomandări, cum ar fi: actualizarea dispozitivelor inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare, utilizarea de parole complexe sau schimbarea celor inițiale, folosirea unui instrument de scanare a gadgeturilor din rețea pentru a le găsi pe cele vulnerabile, respectiv utilizarea unei soluții de securitate destinată protecției gadgeturilor smart”, notează DC News.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Unele dintre modificările aduse legilor justiției se reîntorc în Parlament was last modified: ianuarie 31st, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: