[UPDATE: Republicarea broșurii „Rolul avocatului în apărarea statului de drept”] UNBR. Ziua Europeană a Avocaților 2018: „Apărarea apărătorilor Drepturilor Omului și a Statului de Drept”

16 apr. 2021
Vizualizari: 1365
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 16 aprilie 2021: Republicarea broșurii „Rolul avocatului în apărarea statului de drept”

Uniunea Națională a Barourilor din România a republicat broșura intitulată „Rolul avocatului în apărarea statului de drept”, editată de UNBR cu prilejul Zilei Europene a Avocaților 2018, ca urmare a propunerii Consiliului Barourilor și a Societăților de Drept din Europa (CCBE) de a fi inițiate în cadrul membrilor CCBE dezbateri profesionale pe tema „De ce sunt importanți avocații: Apărând apărătorii Statului de Drept”.

Pentru mai multe detalii, redăm, în continuare, conținutul broșurii, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/10/Rolul-avocatului-în-apărarea-statului-de-drept_website.pdf”]

Sursa informației


Update 29 octombrie 2018: UNBR. Broșura „Rolul avocatului în apărarea statului de drept”, editată cu prilejul Zilei europene a avocaților 2018

Potrivit unui anunț din data de 29 octombrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității Broșura „Rolul avocatului în apărarea statului de drept”, editată cu prilejul Zilei europene a avocaților 2018.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul broșurii, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/10/Brosura.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 29 octombrie 2018: Comunicat privind Celebrarea Zilei Europene a Avocaților 2018, cu tema: „De ce sunt importanți avocații? Apărând apărătorii Statului de Drept” al Departamentului privind Protecția Profesiei, Informare și Relații Publice al UNBR

Potrivit unui anunț din data de 26 octombrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității comunicatul privind Celebrarea Zilei Europene a Avocaților 2018, cu tema: „De ce sunt importanți avocații? Apărând apărătorii Statului de Drept”, al Departamentului privind Protecția Profesiei, Informare și Relații Publice al UNBR.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul comunicat al Departamentului privind Protecția Profesiei, Informare și Relații Publice al UNBR, astfel cum a fost publicat pe site-ul oficial (www.unbr.ro):

Celebrarea Zilei Europene a Avocaților 2018 , cu tema:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

“De ce sunt importanți avocații? Apărând apărătorii Statului de Drept”

La 26 octombrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Baroul București, au organizat masa rotundă, cu tema „De ce sunt importanți avocații? Apărând apărătorii Statului de Drept”.

Tema a fost propusă de Consiliul Barourilor Europene (CCBE) pentru a celebra Ziua Europeană a Avocaților, care, anul acesta, a avut loc concomitent cu Ziua Europeană a Justiției.

„Scopul acestei duble aniversări este comun: informarea cetățenilor cu privire la drepturile lor și instrumentele legislative care le protejează, dar și o mai bună comunicare între juriști, în scopul de a întări protecția acestor drepturi. Și, dacă privim ce se întâmplă în jur, putem identifica un subiect implicit al dezbaterilor ce vor avea loc în această zi: pericolul în care se află justiția și apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Cu alte cuvinte statul de drept”, a spus av. dr. Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca „Victor Anagnoste” a Baroului București din sediul Palatului de Justiție și a fost moderat de Mihai Tatulici, cu participarea: av. dr. Gheorghe Florea – președintele UNBR, av. dr. Ion Dragne – decanul Baroului București, av. Cristina Gheorghe – vicepreședinte UNBR, av. dr. Ioan Chelaru – vicepreședinte UNBR, av. dr. Traian Briciu – vicepreședinte UNBR, av. dr. Petruț Ciobanu – vicepreședinte UNBR , av. Monica Livescu – membru al Comisiei permanente a UNBR, av. Marius Striblea – decanul Baroului Iași, av. Ioan Popa – decanul Baroului Galați, a decanilor și a membrilor Consiliului UNBR din barourile de pe raza Curții de Apel București, a membrilor Consiliului Baroului București, lectori INPPA, avocați.

Subiectele abordate în cadrul dezbaterilor s-au referit la rolul avocatului în menținerea statului de drept, garanțiile dreptului la apărare în România, eficacitatea reglementărilor privind independența avocatului, linia de demarcație dintre apărarea clientului și complicitatea cu acesta, presiunile cu care se confruntă avocații în ultimul deceniu și noile garanții ale apărării prevăzute în Legea nr. 25/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. De asemenea, a fost abordată necesitatea unei Convenții Europene privind profesia de avocat și demersurile Uniunii Naționale a Barourilor din România privind adoptarea acestei Convenții.

UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA

DEPARTAMENTUL PROTECȚIA PROFESIEI, INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Sursa informației


Update 25 octombrie 2018: Mesajul Baroului Dolj cu ocazia Zilei Europene a Avocatului 

Cu ocazia Zilei Europene a Avocatului, joi, 25 octombrie, Baroul Dolj a organizat o Masă rotundă pornind de la tema stabilită în acest an de Consiliul Barourilor Europene, „De ce sunt importanți avocații? Apărarea apărătorilor Drepturilor Omului și ai Statului de Drept”. Evenimentul a fost dedicat av. Adi-Remus Ciucă, membru al Baroului Dolj, în scopul apărării reputației profesionale a acestuia.

Cu acest prilej, av. Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj, a transmis următorul mesaj:

„Consiliul Baroului Dolj, în unanimitate, a hotărât ca astăzi, de Ziua Europeană a Avocatului, să tragă un semnal de alarmă cu privire la modul în care anumiți procurori tratează avocații.

Acesta este un moment de solidaritate profesională al avocaților din Dolj în jurul și pentru colegul nostru avocat, Adi-Remus Ciucă, cu scopul apărării reputației profesionale a acestuia. Atingerea reputației poate afecta iremediabil eforturile investite de-a lungul unei întregi cariere.

Cum subiectul Zilei Europene a Avocatului este exact «De ce sunt importanți avocații și apărarea apărătorilor statului de drept», am considerat oportună chiar mediatizarea acestui caz, tocmai pentru a sublinia că avocații trebuie să fie independenți față de orice influență politică, judiciară și guvernamentală. Cu toate acestea, în ultimul timp, profesioniștii dreptului sunt din ce în ce mai des subiectul amenințărilor, supravegherii, hărțuirii și chiar al crimelor.

Apreciem că măsurile propuse de DIICOT Craiova nu au fost unele rezonabile și au avut un efect negativ prin afectarea imaginii publice și profesionale a avocatului Adi-Remus Ciucă, dar și a avocaților în general. Instanțele au apreciat, în această cauză, că nu există probe din care să rezulte presupunerea rezonabilă că Adi-Remus Ciucă ar fi săvârșit infracțiunile pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, iar activitatea acestuia s-a circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat. În aceste condiții, am constatat, urmare a informațiilor comunicate de colegii avocați, că doamna procuror Augustina Cioplea, de la DIICOT Craiova, a avut o atitudine nejustificată de forță.

De altfel, situația nu este singulară. Parchetele nu colaborează instituțional cu Baroul, Decanul nu are niciun fel de comunicare cu reprezentanții Parchetelor în sprijinirea activității avocaților, iar anumiți procurori au atitudine de superioritate, defăimare și chiar jignitoare la adresa avocaților.

Eu, ca decan, nu pot accepta o astfel de situație, motiv pentru care solicit în mod oficial procurorilor să manifeste prudență și rezerve în cauzele în care sunt cercetați avocații pentru a respecta, în felul acesta, rolul și importanța avocatului în societate, dar și a Baroului ca organizație.

Este și un moment în care avocații trebuie să înțeleagă că solidaritatea este singura armă împotriva abuzurilor. Precizez că Baroul Cluj și-a exprimat deja solidaritatea cu acțiunile noastre”, a transmis decanul Baroului Dolj.

La rândul său, vicepreședintele UNBR, av. Ion Turculeanu, a transmis un mesaj legat de acest subiect:

„Tema din acest an nu este aleasă întâmplător, importanța Apărării și apărarea apărătorilor sunt o problemă care privește întreaga Uniune Europeană. De exemplu, în luna noiembrie, Asociația Avocaților din Berlin organizează Conferința Anuală pe marginea aceluiași subiect, lansând întrebarea «Mai sunt avocații importanți astăzi în lume?».

Apărarea și apărarea Apărării pot fi, însă, realizate numai în condițiile în care avocații sunt independenți și nu sunt supuși presiunilor, amenințărilor și abuzurilor de orice fel. Or, ceea ce i s-a întâmplat colegului nostru avocat demonstrează că, în acest moment, în România, aceste deziderate ale apărării sunt departe de a fi îndeplinite.

Nu este primul și nici singurul caz, dar sperăm să fie ultimul în care șicanele, tracasările, amenințările la adresa avocaților să facă parte din strategia instituțiilor publice de forță pentru a transforma Apărarea dintr-una reală și efectivă într-una aparentă și timorată”.

Dragoș Nicu, prodecanul Baroul Dolj, a adăugat:

„În țările cu tradiție a democrației și libertății, așa numitele «țări civilizate», spre care privim cu admirație și al căror exemplu ne-am dori să îl putem urma, există și o tradiție a justiției, iar avocații sunt văzuți ca parte esențială a procesului de justiție. Avocații sunt importanți fiindcă ei fac parte dintre apărătorii din prima linie ai drepturilor și libertăților fundamentale și ai statului de drept.

Întrebarea disimulată în titlul temei din acest an este alta: împotriva cui trebuie apărați avocații? Avocații știu că o amenințare vine chiar din interiorul profesiei: inerția organelor de conducere, incapabile să reformeze o profesie caracterizată de dinamism și evoluție permanentă. Dar aceasta poate fi rezolvată tot în interiorul profesiei, de către avocați. Există însă și o amenințare din exterior, abuzurile la adresa avocaților, tot mai des semnalate de colegi, îndeosebi de către cei care își desfășoară activitatea în ramura penală a dreptului.

Este o realitate care ar trebui să ne cutremure pe toți: chiar și avocații, al căror rol esențial într-o societate democratică și într-un stat de drept este unanim recunoscut, sunt victimele abuzului, cu efecte directe asupra drepturilor cetățenilor.

Unei astfel de injustiții i-a căzut victimă avocatul din Baroul Dolj Adi Remus Ciucă. Un avocat de perspectivă, tatăl unei fetițe de doi ani: a fost reținut 24 de ore de către procurorul DIICOT, încătușat, dus la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare pentru 30 de zile, defăimat în presă.

Propunerea a fost respinsă de către judecător după un adevărat circ, în care DIICOT a recuzat judecătorul, iar cererea de recuzare a fost respinsă. Soluția Curții de Apel Craiova a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanțele au reținut că activitatea acestuia s-a circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat! Adică avocatul Ciucă a stat 24 de ore în arest, a fost denigrat în presă, a suferit o lovitură de imagine teribilă, i-a fost călcată în picioare demnitatea. Pentru ce? Pentru că și-a exercitat profesia!

Îmi revine în minte întrebarea poetului satiric Juvenal, de acum două mii de ani: «quis custodiet Ipsos custodiet?» – «Cine îi controlează pe cei care ne controlează?». E o întrebare la care trebuie să reflectați cu toții. Nu avem voie să ne întoarcem în anii 50. Suntem în 2018, în Uniunea Europeană, la aproape trei decenii de la acel slogan pe care nu trebuie să îl uităm: «Vom muri și vom fi liberi!» Este de datoria noastră să reacționăm prompt și vehement la asemenea abuzuri. Și asta vom face de fiecare dată”.

Avocații care l-au asistat juridic pe Adi-Remus Ciucă au vorbit despre abuzul la care a fost supus acesta: „Măsura luată împotriva lui Adi-Remus Ciucă este un atac la profesia de avocat”, a afirmat av. Victor Dumitrică, în timp ce av. Laurențiu Stanca a ținut să precizeze că „Această măsură nu este doar disproporționată, ci abuzivă”.

Av. Adi-Remus Ciucă a declarat: „Încă sunt afectat de ceea ce mi s-a întâmplat, familia mea este demoralizată. Cum credeți că este ca 24 de ore să stai în arest, să fii târât prin presă, imaginea construită în atâția ani, pornind de jos, să îți fie pătată? De cincisprezece zile nu am mai fost contactat de niciun client, cu excepția unui mesaj pe telefon în care unul dintre aceștia mă întreba «Și acum eu ce fac, rămân și cu banii dați, și fără avocat?». Mă întrebați de ce am ajuns aici. Am ajuns aici, poate, pentru că am îndrăznit să fac tot ceea ce trebuie pentru clienții mei, pentru că m-am dedicat profesiei și nu am acceptat să stau ca un ficus în biroul procurorului, pentru că nu am considerat normal ca atunci când deschizi gura să ți se spună să taci, pentru că nu am acceptat ca un client să fie audiat în timp ce i se țipă în față și se bate cu pumnii în masă. Nu am făcut decât să apăr interesele clienților mei respectând atribuțiile ce privesc exercitarea profesiei. În toți acești ani, nu am avut nicio sesizare din partea clienților mei către Barou. Nu am avut nicio dispută cu vreun alt procuror DIICOT. A fost un șoc pentru toată lumea ce s-a întâmplat. Am fost luat cu mandat de aducere din fața biroului de către polițiștii din cadrul BCCO, o măsură extremă. Puteam fi solicitat și m-aș fi prezentat. Dacă aș fi avut, într-adevăr, probleme, astăzi nu m-aș mai fi aflat în fața dumneavoastră, pentru că mi-aș fi recunoscut fapta”.


Update 24 octombrie 2018: Baroul Dolj. Ziua Europeană a Avocaților, 25 octombrie 2018 (masă rotundă – ora 14.00)

Ziua Europeană a Avocatului „Adi-Remus Ciucă” la Baroul Dolj

Baroul Dolj organizează joi, 25 octombrie 2018, ora 14.00, la sediul său, o Masă rotundă cu ocazia Zilei Europene a Avocatului. Evenimentul este dedicat avocatului Adi-Remus Ciucă, membru al Baroului Dolj, în scopul apărării reputației profesionale a acestuia.

Vezi și Baroul Dolj. Ziua Europeană a Avocaților, 25 octombrie 2017 (masă rotundă la ora 14:00)

Consiliul Barourilor Europene a stabilit ca ediția 2018 a Zilei Europene a Avocaților să se desfășoare în încercarea de lămuri „De ce sunt importanți avocații? Apărarea apărătorilor Drepturilor Omului și a Statului de Drept” și cu scopul de sublinia importanța avocaților și a apărătorilor drepturilor omului în Europa.

Pentru a putea acționa în acest mod, avocații trebuie să fie independenți față de orice tip de influențe, cum ar fi, într-o succintă enumerare, cele politice, judiciare și guvernamentale. Cu toate acestea, profesioniștii dreptului sunt, din ce în ce mai des, subiect al amenințărilor, supravegherii, hărțuirii și chiar al crimelor.

„Cum în acest an tema manifestărilor se îndreaptă către avocați, cu atât mai mult am considerat necesar să tragem un semnal de alarmă, cu această ocazie, în legătură cu abuzurile și presiunile exercitate asupra avocaților, iar cazul colegului nostru este cât se poate de relevant în acest context”, menționează av. Dragoș Nicu, prodecanul Baroului Dolj.

„Ziua Europeană a Avocatului reprezintă în acest an, pentru membrii Baroului Dolj, mai ales un moment de solidaritate profesională. Atingerea reputației unui avocat poate afecta iremediabil eforturile investite de-a lungul unei cariere întregi. Tocmai de aceea, am decis ca manifestările prilejuite cu această ocazie să poarte numele colegului nostru. Pentru a preveni situațiile în care apărătorii legii riscă să devină victime, actul de justiție trebuie să fie mereu focalizat pe protejarea drepturilor și libertăților, pentru că scopul său este servirea interesului public, iar excesul de zel în condamnarea vinovaților nu poate derapa către abuzarea celor nevinovați”, a transmis decanul Baroului Dolj, av. Lucian Săuleanu.

Consiliul Baroului Dolj a hotărât ca în acest an Ziua Europeană a Avocatului, care se desfășoară concomitent cu Ziua Europeană a Justiției, să fie dedicată colegului Adi-Remus Ciucă, avocat în Baroul Dolj, față de care la 10 octombrie 2018 a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore la cererea DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Ulterior, însă, în dosarul nr. 1599/54/2018, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova, prin încheierea nr. 4 din 11 octombrie 2018. Această soluție a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins contestația DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, prin încheierea definitivă nr. 857 din 22 octombrie 2018.

Pentru a dispune astfel, instanțele au reținut că nu există probe din care să rezulte presupunerea rezonabilă că avocatul Adi-Remus Ciucă ar fi săvârșit infracțiunile pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, iar activitatea acestuia s-a circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat.

În aceste condiții, măsura reținerii a fost una nejustificată, ajungându-se în acest fel să fie afectată imaginea publică și profesională a avocatului Adi Remus Ciucă, dar și a avocaților în general, context în care apreciem că organele de urmărire penală trebuie să manifeste prudență și rezeve în cauzele în care sunt cercetați avocații, tocmai prin raportare la rolul și importanța acestora în societate.

Av. Lucian Bernd Săuleanu,
decanul Baroului Dolj


UNBR. Ziua Europeană a Avocaților 2018: „Apărarea apărătorilor Drepturilor Omului și a Statului de Drept”

Potrivit unui comunicat din data de 18 octombrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Baroul București, cu ocazia „Zilei Avocaților Europeni”, organizează masa rotundă cu tema „De ce sunt importanți avocații? Apărarea avocaților – apărători ai statului de drept”.

Vezi și Delegația Permanentă a UNBR la CCBE: Manualul anual al Zilei Europene a Avocaților 2018

Evenimentul va avea loc în ziua de 26 octombrie 2018, între orele 13.30-15.30, la Biblioteca Baroului București din Palatul de Justiție, Splaiul Independenței nr. 5, Sector 5, București.

Astfel, lucrările vor fi moderate de domnul Mihai Tatulici.

Vor fi abordate subiecte de natura celor menționate în Invitația adresată avocaților interesați.

Sunt invitați să participe membrii Consiliului Baroului București, membrii Comisiei Permanente a UNBR și alți membri ai Consiliului UNBR, cu prioritate cei din barourile de pe raza Curții de Apel București, avocați, ziariști.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta mai jos Invitația adresată avocaților interesați:

Vezi și UNBR. „Apărarea apărătorilor drepturilor omului și a statului de drept” – celebrarea Zilei Europene a Avocaților 2018

Sursa informației

[UPDATE: Republicarea broșurii „Rolul avocatului în apărarea statului de drept”] UNBR. Ziua Europeană a Avocaților 2018: „Apărarea apărătorilor Drepturilor Omului și a Statului de Drept” was last modified: aprilie 16th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: