UNBR. Solicitare adresată Ministerului Muncii și Protecției Sociale privind unele clarificări vizând aplicarea O.U.G. nr. 132/2020

11 sept. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
111 views

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.unbr.ro), Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat Adresa UNBR 126-AUT-10.09.2020 prin intermediul căreia solicită Ministerului Muncii și Protecției Sociale unele clarificări privind aplicarea O.U.G. nr. 132/2020.

Redăm, în continuare conținutul adresei:

Către

Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Doamnei Ministru Violeta Alexandru

 

Stimată doamnă ministru,

La Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a fost semnalat de către avocați faptul că, la nivelul unor agenții teritoriale pentru plăți și inspecție socială, se invocă că nu se aplică avocaților drepturile reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

În ceea ce privește avocații, soluția propusă expres prin O.U.G. nr. 132/2020 [art. 3 alin. 1 – profesioniștii, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil] constă în acordarea unei indemnizații cu caracter compensatoriu, la cererea expresă a celui îndreptățit, în baza unei declarații pe propria răspundere care să ateste reducerea activității profesionale. Așa cum am menționat în adrese anterioare, avocații se încadrează în categoria „profesioniștilor”, la care se referă O.U.G. nr. 30/2020, așa cum prevăd dispozițiile art. 3  alin. (2) și (3) din Legea nr. 287/2009, privind Codul civil coroborate cu art. 8 alin. (1) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil și cu prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

După cum reiese din economia prevederilor ordonanței, această indemnizație constituie o formă de prelungire a celei acordate în perioada stării de urgență în temeiul O.U.G. nr. 30/2020, astfel cum a fost modificată și completată prin O.U.G. nr. 53/2020, care indică expres avocații ca beneficiari ai măsurii.

Hotărârea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare și de plată a sumelor acordate în baza OUG nr. 132/2020 reglementează formalitățile concrete pe care trebuie să le urmeze profesioniștii (avocați sau nu) care doresc să beneficieze de indemnizația compensatorie, cât și durata în care urmează a-și produce efecte juridice. Profesioniștii transmit cererea și declarația pe propria răspundere la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, în a căror rază teritorială își au sediul social, în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară.

În acest sens, vă rugăm să dispuneți efectuarea de demersuri pentru a clarifica situația semnalată la toate agențiile pentru plăti și inspecție socială, pentru ca, pe de o parte, să se impună o soluție unitară pe întreg teritoriul țării și, pe de altă parte, să nu se creeze o situație defavorabilă și discriminatorie unor avocaților care îndeplinesc cerințele legislației sus invocate.

Vă mulțumim încă o dată pentru sprijinul acordat corpului de avocați în aceste timpuri speciale și, dacă se consideră necesar, suntem de acord să participăm la o întrevedere cu domnia voastră pentru clarificarea oricăror aspecte ce se impun.

Cu mulțumiri pentru colaborare,

Cu deosebită considerație,

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România

Av. dr. Traian Briciu

Sursa informației

🔔Vezi și [UPDATE: Condițiilor și cuantumului restituirii taxelor] UNBR. Examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea 2020

UNBR. Solicitare adresată Ministerului Muncii și Protecției Sociale privind unele clarificări vizând aplicarea O.U.G. nr. 132/2020 was last modified: septembrie 11th, 2020 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter