UNBR a publicat Raportul Comisiei Barourilor de Est din cadrul Federației Barourilor Europene – FBE

24 oct. 2016
Vizualizari: 710

Potrivit comunicatului din data de 21 octombrie 2016, UNBR a publicat Raportul Comisiei Barourilor de Est din cadrul Federației Barourilor Europene – FBE, privind sesiunea intermediara ce a avut loc la Luxemburg în perioada 13 – 15 octombrie 2016.

Congresul FBE a debutat cu raportul președinților de comisii către Președinție, fiind urmat de lucrările pe comisii.

Comisia Barourilor de Est, reprezentată de președintele acesteia, d-na dr. Stanca GIDRO, a prezentat activitatea derulată de comisia găzduită de Baroul Cluj în perioada mai 2016 – octombrie 2016, precum și planul de activitate pe următoarele luni. Ca principale puncte au fost prezentate activitățile de promovare a educației juridice în școli, pe baza manualului elaborat de dl Cristi DANILEȚ, judecător, membru CSM. În județul Cluj sa obținut acceptul Ministerului Educației și Învățământului și a Inspectoratului Școlar Cluj pentru derularea acestui program de către avocați din cadrul Baroului Cluj. Manualul, în traducere în limbile engleză și germană a fost distribuit tuturor reprezentanților prezenți la congres ai Barourilor membre FBE. Inițiativa a fost primită cu mare interes. S-a subliniat necesitatea atragerii altor barouri est europene spre a deveni membri FBE și spre a activa efectiv în cadrul Comisiei Barourilor de Est. S-a prezentat simpozionul științific românopolonez organizat la Cluj în 15-16 septembrie 2016, precum și stabilirea unor legături cu alte barouri europene, prin înfrățirea Baroului Cluj cu Baroul Barcelona și cu Baroul Cracovia.

La lucrările comisiei care au urmat, președinta comisiei, d-na Stanca Gidro a stabilit ca urmatoarea intâlnire a comisiei să aibă loc la Baroul Dolj, la propunerea reprezentantului acestuia, dl. Radu Marinescu, unde să fie invitați reprezentanții unor barouri din Serbia și Baroul Vidin (Bulgaria).

În cadrul lucrărilor comisiei Noi Tehnologii, s-a anunțat un simpozion științific care va avea loc la Wroclaw, Polonia, în 24-25 aprilie 2017, tematica fiind informatizarea justiției și a serviciilor juridice, unde doamna avocat Andrasoni Diana,membră a delegației române din Baroul Cluj, a fost invitată ca speaker.

În cadrul lucrărilor Comisiei de Arbitraj, a fost anunțat simpozionul științific cu tema Instanțe arbitrale și rolul avocaților ca și arbitri și în cadrul procedurilor arbitrale, simpozion care va avea loc la Napoli, în luna iunie 2017, unde, de asemenea, un membru al delegației române, din Baroul Cluj, a fost invitat ca și speaker.

Deschiderea lucrărilor congresului a avut loc la 14.10.2016 și a fost făcută de președintele în exercițiu al FBE, dl. Yves Oschinsky si de președintele CJUE, dl. Koen Lenaerts.

Tema stiințifică a congresului a fost ”Avocatul în dialog cu Curtea Europeană de Justiție” Programul științific a avut următoarele teme: Dl. avocat Thierry BONTINCK, membru al barourilor din Bruxelles și Paris, care a prezentat lucrarea „Secretul profesional al avocatului în jurisprudența Curtii Europene de Justiție”, dl Haris TAGARAS, FBE – Federation des Barreaux d′ Europe EASTERN BAR COMISSION e-mail: fbe_EastBarsComittee@baroul-cluj.ro, tel. +40729931435. fax +40264418559. avocat în barourile Thessaloniki și Luxembourg, fost judecător al Tribunalului funcției publice a Uniunii Europene a prezentat lucrarea „Modalități de invocare a Cartei Drepturilor Fundamentale în fața instanțelor naționale și Europene” Dl. dr. Dariusz GIBASIEWICZ, avocat in Baroul Olsztyn a prezentat lucrarea „prestarea serviciilor de avocat în mod liber în Uniunea Europeană.” Dl. Gaetano Viciconte, reprezentantul Baroului Florența a conferențiat despre protecția independenței avocaților în dreptul Uniunii Europene. Dl. Jean Paul JACQUE, profesor universitar a punctat câteva aspecte legate de Carta drepturilor fundamentale a UE și Convenția europeană a drepturilor omului. Me Hugh MERCER QC, Essex Court Chambers, a ridicat problema consecintelor BREXIT-lui asupra libertății prestațiilor și a liberei practici a avocaților pe teritoriul Europei. M. François BILTGEN, judecător la CJUE a răspuns la întrebările avocaților:

S-a ridicat problema nemotivării ordonanțelor de respingere a întrebărilor preliminarii. Dl. judecător a replicat că aceste ordonanțe sunt de regulă motivate și că CJUE se grăbește să le răspundă statelor care le-au formulat.

S-a ridicat problema necompetenței CJUE asupra actelor încheiat de OLAF. Dl. judecător a replicat că în scurt timp o astfel de competență urmează să le fie atribuită.

S-a ridicat problema cauzelor fictive, artificiale, construite doar în scopul obținerii unui răspuns din partea CJUE. Dl. judecător a replicat că CJUE nu poate verifica acest lucru și că există astfel de cauze în care CJUE s-a pronunțat (de exemplu, Werner Mangold contre Rüdiger Helm, C-144/04 sau C-216/14 – Covaci).

S-a ridicat problema reticenței judecătorilor naționali în a formula întrebări preliminarii. Dl. judecător a replicat că într-adevăr numărul întrebărilor preliminarii nu a crescut semnificativ, însă în această situație se poate formula o acțiune împotriva statului care a refuzat prin prepușii săi să formuleze o asemenea întrebare. Soluția este formarea comună a judecătorilor și avocaților în încurajarea formulărilor întrebărilor preliminarii.

Avocatul general al CJUE, Dna. Juliane KOKOT, a prezentat modul practic in care se lucrează la curte si rolul avocatului general in procedura CJUE.

În ultima zi a lucrărilor, în cadrul Adunării Generale a FBE Dl. Danileț Cristi a prezentat proiectul sau legat de educația juridica in școli, la invitația dnei. Gidro Stanca. Comisia de educație a prezentat bilanțul concursului organizat la Varsovia la care colegele noastre (Clara Barsan si Racolta Bianca) au luat premiul doi si la care a participat ca arbitru colegul Sarb Voicu.

Conținut preluat prin amabilitatea UNBR.

UNBR a publicat Raportul Comisiei Barourilor de Est din cadrul Federației Barourilor Europene – FBE was last modified: octombrie 24th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: