UNBR. Întâlnirea de lucru a Președintele UNBR cu Ministrul Justiției și Procurorul General al PÎCCJ

31 mai 2019
Vizualizari: 539
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.unbr.ro), la data de 30 mai 2019, UNBR a dat publicității un comunicat privind întâlnirea de lucru din 30 mai 2019 a Președintele UNBR, av. dr. Gheorghe Florea, împreună cu consilierul coordonator SAJ al Baroului București, av. Mihai Ciobanu și Ministrul Justiției, doamna Ana Birchall împreună cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Casație, domnul Bogdan Licu, întalnire care a avut loc la sediul Ministerului Justiției.

La întâlnire au participat și persoane din conducerea Ministerului Justiției, Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, directori ai Departamentelor Economico-Financiare ale celor 2 instituții, consilieri.

În cadrul întâlnirii s-au analizat implicațiile financiare ale aplicării prevederilor Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală, încheiat la 14 februarie 2019. Totodată, au fost abordate procedurile, formalitățile și durata intervalului dintre data la care sunt efectuate prestațiile avocaților în cadrul asistenței judiciare și data aprobării la plată și a ordonanțării sumelor cuvenite avocaților, în condițiile legii.

Reprezentanții Ministerului Justiției și ai Ministerului Public au prezentat constrângerile bugetare create prin încheierea Protocolului fără existența unei fundamentări bugetare adecvate cuantumului remunerațiilor convenite, în condițiile în care proiecția bugetară a anului 2019 a fost concepută și aprobată de Parlament pe baza datelor care au avut în vedere Protocolul anterior dintre entitățile prevăzute de lege, iar suplimentarea alocațiilor bugetare solicitată de Ministrul Justiției imediat după semnarea Protocolului nu a fost aprobată.

S-a exprimat disponibilitatea doamnei Ministru al Justiției și a domnului Procuror General de a identifica soluții pentru ca în condițiile date să fie achitate toate prestațiile efectuate de avocați, cu respectarea prevederilor Protocolului. S-a propus încheierea unui Act adițional prin care să se stabilească un mecanism corespunzător garantării aplicării Protocolului, în condițiile legii, după consultarea Ministerului Finanțelor Publice. S-a solicitat ca reprezentanți desemnați de fiecare dintre instituțiile semnatare ale Protocolului să procedeze la elaborarea Proiectului Actului adițional. S-a convenit ca, de urgență, să se constituie un Grup de lucru inter-instituțional care să examineze și să propună soluții pentru interpretarea și aplicarea unitară a Protocolului, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.

Delegația UNBR a continuat discuțiile cu reprezentanții Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. S-au analizat situațiile rezultate din comunicările și memoriile/solicitările  înaintate de barouri (transmise UNBR) care vizează restanțele datorate pentru prestații la urmărirea penală, ori dificultățile sau „practicile neunitare” create în aplicarea dispozițiilor Noului Protocol, în condițiile în care între data încheierii Protocolului anterior și data încheierii Noului Protocol au fost în vigoare aceleași reglementări prevăzute în Codul de procedură penală. S-a reafirmat disponibilitatea Procurorului General de a se identifica și a se asigura resurse pentru plata la zi a tuturor prestațiilor efectuate la urmărirea penală și de a se colabora pentru fundamentarea temeinică a necesarului preliminat pentru completarea resurselor bugetare alocate cu destinația asigurării plății avocaților desemnați din oficiu, până la inițierea procedurilor de rectificare a prevederilor Legii nr. 50/2019 a bugetului de stat pe anul 2019.

Sursa informației

UNBR. Întâlnirea de lucru a Președintele UNBR cu Ministrul Justiției și Procurorul General al PÎCCJ was last modified: mai 31st, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: