[UPDATE: A doua parte a informării] UNBR. Impactul transpunerii directivelor europene vizând dreptul la apărare și consolidarea drepturilor persoanelor suspectate și acuzate prin stabilirea unor standarde minime comune privind drepturile la un proces echitabil asupra exercițiului profesiei de avocat (prima parte)

15 ian. 2018
Vizualizari: 1183
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 15 ianuarie 2018: A doua parte a informării cu privire la impactul transpunerii directivelor europene vizând dreptul la apărare și consolidarea drepturilor persoanelor suspectate și acuzate prin stabilirea unor standarde minime comune privind drepturile la un proces echitabil asupra exercițiului profesiei de avocat

Potrivit unui comunicat din data de 12 ianuarie 2018, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, domnul avocat doctor Gheorghe Florea a dat publicității a doua parte a informării cu privire la stadiului de transpunere al directivelor europene vizând dreptul la apărare și consolidarea drepturilor persoanelor suspectate și acuzate prin stabilirea unor standarde minime comune privind drepturile la un proces echitabil și asupra impactului pe care acestea le au asupra exercițiului profesiei de avocat.

Astfel, Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale (în continuare, Directiva) este întemeiată pe prevederile art. 82 alin. (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (în continuare TFUE), care atribuie Parlamentului European și Consiliului, în baza procedurii legislative ordinare, competența de a adopta norme minime în măsura în care este necesar pentru a facilita recunoașterea reciprocă a hotărârilor judecătorești și a deciziilor judiciare, precum și cooperarea polițienească și judiciară în materie penală cu dimensiune transfrontalieră, prin directive, referitoare la drepturile persoanelor în procedura penală.

Totodată, un document corespunzător acestor prevederi a fost elaborat și de către UNBR și dat publicității la data de 12 mai 2017: Scrisoare cu privire la drepturi – Informare privind drepturile persoanei private de libertate și Informare privind drepturile persoanei împotriva căreia s-a luat o măsură privativă de libertate în baza unui mandat european de arestare.

Vezi și UNBR. Informare privind drepturile persoanei private de libertate. Informare privind drepturile persoanei împotriva căreia s-a luat o măsura privativă de libertate în baza unui mandat european de arestare

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare a doua parte a informării asupra stadiului de transpunere al directivelor europene, astfel cum a fost publicată de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh) 

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/01/12_01_2017_directive-avocati-de-transpus_II_120118-1.pdf” height=”800px”]

Sursa informației

 


UNBR. Impactul transpunerii directivelor europene vizând dreptul la apărare și consolidarea drepturilor persoanelor suspectate și acuzate prin stabilirea unor standarde minime comune privind drepturile la un proces echitabil asupra exercițiului profesiei de avocat

Potrivit unui comunicat din data de 10 ianuarie 2018, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, domnul avocat doctor Gheorghe Florea a dat publicității o informare cu privire la stadiului de transpunere al directivelor europene vizând dreptul la apărare și consolidarea drepturilor persoanelor suspectate și acuzate prin stabilirea unor standarde minime comune privind drepturile la un proces echitabil și asupra impactului pe care acestea le au asupra exercițiului profesiei de avocat.

Scopul acestei informări are în vedere amploarea incidenței dispozițiilor europene recente asupra exercițiului profesiei de avocat și faptul că respectivele directive trebuie transpuse în legislația națională în următoarele 18 luni, fiind recomandabilă implicarea activă a avocaților în realizarea propunerilor legislative ce vizează implementarea directivelor privind prezumția de nevinovăție, garanțiile speciale pentru copii și asistența judiciară în materie penală.

Astfel, conducerea executivă a UNBR a propus și propune în continuare tuturor Consiliilor barourilor să consulte avocații, în timp util, cu privire la proiectele de lege ce vizează transpunerea în legislația națională a acestor directive, astfel încât avocatura română să-și aducă aportul la legiferarea și implicit realizarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Totodată, contribuția avocaților practicieni, care se confruntă zi de zi cu aspectele invocate în aceste reglementări, este esențială pentru o legiferare corespunzătoare, care să respecte atât drepturile justițiabililor, cât și pe cele ale apărătorilor. În lipsa aportului direct al avocaților practicieni, simpla „deținere a unei funcții” în organele de conducere a profesiei de avocat, ca rezultat al alegerilor desfășurate potrivit reglementarilor în vigoare, nu conferă și capacitatea de a fi specializat în toate domeniile dreptului și de a face propuneri în numele tuturor avocaților privind evoluția politicii de domeniu în materia legiferării.

În acest context, domnul avocat doctor Gheorghe Florea îndeamnă, deopotrivă, avocații desemnați la propunerea Consiliilor barourilor în calitatea de lectori ai INPPA, să facă proba pregătirii lor teoretice și a experienței practice în domeniu și să sprijine, inclusiv prin exemplul propriu, implicarea efectivă a Corpului avocaților în îndeplinirea datoriei legale de a milita activ pentru consacrarea prin lege a garanțiilor ce permit apărarea efectivă și completă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Deoarece există reglementări europene ce vizează dreptul la apărare și presupun o incidență directă în activitatea avocaților, transpunerea acestora în legislația română este o cerință ce impune obligații inclusiv avocaților.

Comisia Europeană a adoptat un pachet de cinci măsuri, constând în trei directive și două recomandări, menite a consolida drepturile procedurale ale cetățenilor în cadrul procedurilor penale. În acest context, dreptul la apărare este reevaluat și actualizat, tocmai pentru a răspunde cerințelor contemporane.

Cele trei directive propuse de Comisie au fost adoptate în anul 2016 și urmează să fie transpuse în legislația națională în viitorul apropiat. Acestea sunt:

Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale (termen de transpunere: 1 aprilie 2018);

Vezi și UNBR. Transpunerea directivei privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale

Directiva (UE) 2016/800 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind garanțiile procedurale pentru copiii care sunt persoane suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale (termen de transpunere: 11 iunie 2019);

Directiva (UE) 2016/1919 a Parlamentului European și a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind asistența juridică gratuită pentru persoanele suspectate și persoanele acuzate în cadrul procedurilor penale și pentru persoanele căutate în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare (termen de transpunere: 25 mai 2019).

De asemenea, o altă directivă esențială pentru profesia de avocat este cea privind dreptul de a avea acces la un avocat în procedurile penale: Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum și dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate.

Această din urmă directivă ar fi trebuit transpusă până pe 27 noiembrie 2016, însă reglementările sunt disparate, incomplete. Prin urmare, ar trebui analizate de avocați și aduse la un nivel corespunzător.

Comisia a adoptat și două recomandări privind garanțiile speciale în cazul suspecților vulnerabili în cadrul procedurilor penale și privind asistența juridică în cadrul procedurilor penale:

Recomandarea Comisiei din 27 noiembrie 2013 privind dreptul la asistență juridică pentru persoanele suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale;

Recomandarea Comisiei din 27 noiembrie 2013 privind garanțiile procedurale pentru persoanele vulnerabile suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare informarea asupra stadiului de transpunere al directivelor europene, astfel cum a fost publicată de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh) 

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/01/10_01_2017_directive-avocati-de-transpus_100118.pdf” height=”800px”]

Sursa informației

[UPDATE: A doua parte a informării] UNBR. Impactul transpunerii directivelor europene vizând dreptul la apărare și consolidarea drepturilor persoanelor suspectate și acuzate prin stabilirea unor standarde minime comune privind drepturile la un proces echitabil asupra exercițiului profesiei de avocat (prima parte) was last modified: ianuarie 16th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: