[Update: Hotărârea Consiliului pentru ratificarea Deciziei Comisiei Permanente privind validarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul INPPA] UNBR. Examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2022

14 dec. 2022
4.896 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update: Hotărârea Consiliului pentru ratificarea Deciziei Comisiei Permanente privind validarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul INPPA

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat Hotărârea Consiliului UNBR nr. 304/2022 pentru ratificarea Deciziei Comisiei Permanente nr. 427/2022 privind validarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA) (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice – sesiunea septembrie 2022.

Redăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale Hotărârii:

Art. 1 – Se ratifică Decizia Comisiei Permanente nr. 427/11 noiembrie 2022 privind validarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – INPPA (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice – sesiunea septembrie 2022.

Art. 2 – Respinge toate plângerile, contestațiile, cererile, memoriile și petițiile formulate împotriva Deciziei Comisiei Permanente nr. 427/11 noiembrie 2022, urmând a fi comunicate decizii în acest sens către cei care au formulat astfel de cereri.

Art. 3 – Prezenta Hotărâre se publică pe website-ul www.unbr.ro și se comunică INPPA, barourilor și membrilor Consiliului UNBR.

Sursa informației


Update: Decizia privind validarea examenului

Baroul București a publicat Decizia Comisiei Permanente a UNBR nr. 408/2022 privind validarea rezultatelor examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului National pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – I.N.P.P.A. (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice − sesiunea septembrie 2022.

Decizia nr. 408/2022 a Comisiei Permanente poate fi consultată aici.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Update: Rezultatele soluționării contestațiilor la punctaj

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat rezultatele soluționării contestațiilor la punctaj formulate de candidații la examenul de primire în profesia de avocat (pentru dobândirea calității de avocat stagiar și pentru dobândirea calității de avocat definitiv) din data de 18 septembrie 2022.

Astfel, Comisia națională de examen a dispus următoarele:

„I. În urma reverificării tuturor lucrărilor candidaților care au formulat contestații la punctaj, s-a constatat că nu există diferențe între punctajul inițial acordat și punctajul rezultat în urma reverificării.

II. În baza opiniei comisiei de soluționare a contestațiilor la punctaj, se resping toate contestațiile formulate de candidații care s-au prezentat la proba scrisă din data de 18 septembrie 2022 a examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – I.N.P.P.A. (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

III. Lista cu rezultatele publicată la 26 septembrie 2022 devine lista finală a rezultatelor obținute la Examenul de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – I.N.P.P.A. (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, sesiunea septembrie 2022.”

Sursa informației


Update: Rezultate

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a  publicat rezultatele obținute de candidații care s-au prezentat la examenul de primire în profesia de avocat (pentru dobândirea calității de avocat stagiar și pentru dobândirea calității de avocat definitiv) din data de 18 septembrie 2022.

Rezultatele obținute de candidați:

– Pentru dobândirea calității de avocat stagiar,

– Pentru dobândirea calității de avocat definitiv.

Candidații respinși la examenul din data de 18 septembrie 2022 vor putea formula contestații la punctaj până cel târziu marți, 27 septembrie, ora 10:15.

Sursa informației


Update: Proces-verbal privind soluționarea contestațiilor la barem

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat procesul-verbal din data de 22 septembrie 2022 privind soluționarea contestațiilor la barem, formulate de candidații care s-au prezentat la proba scrisă a examenului de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2022.

Astfel, Comisia națională de examen a dispus următoarele:

„1. Se resping toate contestațiile la baremul de evaluare, formulate de candidații care s-au prezentat la probele de examen din data de 18 septembrie 2022 – stagiari și definitivi.

2. Se validează baremul de evaluare publicat pe pagina de internet a INPPA la 18 septembrie 2022.

3. În baza baremului afișat se va proceda la evaluarea lucrărilor de examen din data de 18 septembrie 2022 și la afișarea rezultatelor obținute de candidații care s-au prezentat la examenul de admitere în profesia de avocat (pentru dobândirea calității de avocat stagiar și pentru dobândirea calității de avocat definitiv) din data de 18 septembrie 2022 (…)”.

Sursa informației


Update: Subiecte/Barem/Contestații

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat subiectele și baremele la proba scrisă tip grilă din cadrul examenului de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2022.

Publicăm Subiectele și Baremele la proba scrisă:

• STAGIARI – SUBIECTE: Grila nr. 1Grila nr. 2Grila nr. 3Grila nr. 4.

• STAGIARI – BAREM: Grila nr. 1Grila nr. 2Grila nr. 3Grila nr. 4.

• DEFINITIVI – SUBIECTE: Grila nr. 1Grila nr. 2Grila nr. 3Grila nr. 4.

• DEFINITIVI – BAREM: Grila nr. 1Grila nr. 2Grila nr. 3Grila nr. 4.

De asemenea, contestațiile la baremul probei de examen pot fi formulate și depuse până cel târziu luni, 19 septembrie 2022, ora 14:15. Contestațiile vor putea fi formulate folosind profilul candidatului – portalul IFEP.

Sursa informației


Update: Repartizarea pe imobile și săli a candidaților

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat repartizarea pe imobile și săli a candidaților la examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2022, care se va desfășura în ziua de 18 septembrie 2022.

Atașăm, în continuare, următoarele:

• Repartizarea pe săli de examen a candidaților (identificați nominal sau prin cod numeric, în funcție de opțiuni) la examenul pentru dobândirea calității de avocat STAGIAR;

• Repartizarea pe săli de examen a candidaților (identificați doar prin cod numeric) la examenul pentru dobândirea calității de avocat STAGIAR;

• Repartizarea pe săli de examen a candidaților (identificați nominal sau prin cod numeric, în funcție de opțiuni) la examenul pentru dobândirea calității de avocat DEFINITIV;

• Repartizarea pe săli de examen a candidaților (identificați doar prin cod numeric) la examenul pentru dobândirea calității de avocat DEFINITIV.

Sursa informației


Update: Tabelele finale cuprinzând candidații

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat Hotărârea Comisiei Naționale de Examen nr. 7 din 13 septembrie 2022 privind candidații la examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2022, împreună cu anexele – tabelele finale cuprinzând candidații validați la examenul de primire în profesia de avocat.

Conform Hotărârii:

Art. 1 – În urma verificării îndeplinirii de către candidați a cerințelor regulamentare, se publică tabelele finale cuprinzând candidații la examenul de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – INPPA (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și candidații la examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, sesiunea septembrie 2022, cuprinse în anexele 1 și 2 ale prezentei Hotărâri.

Art. 2 – Tabelele cuprinzând candidații respinși și retrași de la examenul de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul INPPA (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de la examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, sesiunea septembrie 2022, sunt cuprinse în anexele 3 și 4 ale prezentei Hotărâri.”

Hotărârea și tabelele pot fi consultate accesând sursa informației.

Sursa informației

 


Update: Examenul va avea loc în spațiile Universității București

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) informează că examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2022, va avea loc în spațiile Universității București, astfel:

1. Palatul Facultății de Drept (bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46), respectiv;

2. Clădirea principală a Universității București (din Piața Universității).

De asemenea, repartizarea candidaților pe clădiri și săli de examen, orele de desfășurare ale examenului și instrucțiunile pentru candidați vor publicate în timp util.

Sursa informației

 


Update: Tabelele cuprinzând candidații validați

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat Hotărârea Consiliului Baroului nr. 5 din 9 septembrie 2022 a Comisiei Naționale de Examen privind candidații la examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2022, împreună cu anexele – tabelele cuprinzând candidații validați la examenul de primire în profesia de avocat.

Conform Hotărârii:

Art. 1 – Se publică tabelele cuprinzând candidații validați la examenul de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și candidații la examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, cuprinse în anexele 1 și 2 ale prezentei Hotărâri.

Art. 2. – În baza dispozițiilor art. 3 alin (4) din Hotărârea Consiliului UNBR nr. 261/16 iunie 2022, acordă termen pentru depunerea înscrisurilor lipsă la dosar de către persoanele indicate în anexele 3 și 4 ale prezentei Hotărâri. Termenul-limită pentru depunerea acestor înscrisuri este 13.09.2022, ora 14.00.

Art. 3 – (1) Tabelul cuprinzând candidații respinși și retrași de la examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice este cuprins în anexa 5 a prezentei Hotărâri.

(2) Pentru candidații la dobândirea calității de avocat definitiv, al căror dosar a fost respins, termenul-limită pentru contestații sau, după caz, sau, a opțiunii pentru înscrierea la examenul pentru dobândirea calității de avocat stagiar este 13.09.2022, ora 14:00 (…)”.

Hotărârea și tabelele pot fi consultate accesând sursa informației.

Sursa informației

 


Update: Rezultatul verificării condițiilor de înscriere la examen

Baroul București a publicat Hotărârea Consiliului Baroului nr. 11 din 2 septembrie 2022 de validare a înscrierilor la examen, precum și anexele cu rezultatele verificării condițiilor de înscriere la examen pentru avocații definitivi și stagiari.

Hotărârea și anexele pot fi consultate aici.

Sursa informației

 


Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), întrunit în ședința din 16 iunie 2021, a dezbătut și a aprobat măsurile privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat, într-o sesiune specială, septembrie 2022, prin Hotărârea nr. 261/16 iunie 2022 referitoare la desfășurarea examenului de primire în profesia de avocat, sesiunea 2022, la data de 18 septembrie 2022, într-un singur centru de examen, în sistem fizic, la București.

Astfel, conform Hotărârii nr. 261/16 iunie 2022 privind organizarea examenului de primire în profesie, sesiunea septembrie 2022:

„Art. 1. – (1) Examenul se va susține în mod unitar, în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – I.N.P.P.A. (în continuare I.N.P.P.A.) și se va desfășura prin I.N.P.P.A. cu sediul în București, strada Vulturilor nr. 23, sector 3.

(2) Data desfășurării examenului este 18 septembrie 2022, pentru toți candidații. Examenul se va desfășura la București, în spațiul/spațiile aprobate prin hotărâre a Comisiei Permanente a U.N.B.R.

(3) Tematica de examen este anexată prezentei Hotărâri.

(4) Regulamentul de examen aplicabil este Regulamentul-Cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – I.N.P.P.A. (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, adoptat prin Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 57/27.03.2020 și modificat prin Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 210/10-11.12.2021.

Art. 2. – (1) Desemnarea Comisiei naționale de examen se face de către Comisia Permanentă a U.N.B.R., conform Regulamentului de examen. Lista de propuneri va cuprinde mențiuni exprese privind vechimea în profesia de avocat a celui propus precum și dacă acesta este cadru didactic universitar.

(2) La data de 2 septembrie 2022, I.N.P.P.A. va transmite la U.N.B.R. propunerile privind compunerea Comisiei naționale de examen. Până la data de 09 septembrie 2022, la convocarea Președintelui U.N.B.R., va avea loc ședința Comisiei Permanente a U.N.B.R. pentru desemnarea Comisiei naționale de examen. Desemnarea Comisiei naționale de examen, potrivit. art. 67 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 51/1995 republicată, se va face prin aplicarea cu prioritate a dispozițiilor art. 17 alin. (4)  din Lege care reglementează constituirea comisiei „cu precădere – din avocați cadre didactice universitare cu vechimea de minim 10 ani în profesia de avocat„. Dispozițiile art. 33 alin. (5) din Statut care consacră compunerea „în majoritate” a Comisiei de examen din avocați – cadre didactice universitare cu o vechime în profesie de 10 ani se interpretează în limitele impuse de art. 17 alin. (4)  din Lege în sensul că, în condițiile în care între cei propuși să facă parte din comisia de examen se află și avocați – cadre didactice, aceștia din urmă vor fi desemnați „cu precădere„.

Art. 3. – (1) Cererile de înscriere a candidaților la examen, se transmit în intervalul 1 august 2022 (ora 8.00) – 26 august 2022 (ora 16.00), în modalitatea prevăzută la alin. (6), la secretariatul baroului la care candidatul urmează să-și desfășoare activitatea în cazul în care va fi declarat admis.

(2) Cererile vor fi însoțite de actele prevăzute în Regulamentul de examen.

(3) În perioada 26-2 septembrie 2022 barourile vor verifica dosarele de înscriere la examen iar rezultatul verificărilor se afișează conform prevederilor Regulamentului de examen. Contestațiile formulate de candidații cărora li s-a respins înscrierea la examen se vor soluționa în conformitate cu prevederile Regulamentului de examen.

(4) În cazuri temeinic justificate, cu aprobarea Comisiei Permanente a U.N.B.R., dosarul poate fi completat cu actele ce nu au putut fi procurate din motive imprevizibile și insurmontabile, cu cel mult 5 zile înainte de data examenului.

(5) Exclusiv pentru candidații care au susținut examenul de licență în anul 2022 și numai dacă unitățile de învățământ absolvite de aceștia nu au emis diplomele de licență, se admite depunerea adeverinței de absolvire a examenului de licență, eliberată de unitatea de învățământ, în locul diplomei de licență prevăzută la art. 15 alin. 2 lit. b) din Statutul profesiei de avocat; în acest caz, nu se cere ca adeverința de absolvire să fie însoțită de foaia matricolă.

(6) Cererile de înscriere la examen, precum și înscrisurile însoțitoare se transmit de către candidați baroului în format electronic, prin internet la adresa https://www.ifep.ro/CandidateFolder.aspxadresă ce va fi făcută cunoscută candidaților de către barou prin publicarea pe pagina web proprie a anunțului privind examenul. După data examenului, candidații declarați admiși vor depune la barou, la data cererii de înscriere pe tabloul avocaților, originalele înscrisurilor transmise, ocazie cu care baroul va efectua confruntarea dintre acestea și cele transmise de candidați în format electronic.

Art. 4. – (1) Taxa de examen este de 1400 lei și se va achita în contul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – I.N.P.P.A. din București nr. RO56RNCB0082044172480001 deschis la B.C.R. – Sucursala Unirea – București cu mențiunea „Taxă examen primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea septembrie 2022”, respectiv „Taxă examen primire în profesie ca avocat definitiv, sesiunea septembrie 2022”.

(2) Sumele încasate cu titlu de „taxă de examen” se repartizează potrivit hotărârii Consiliului U.N.B.R.

(3) Este interzisă perceperea de către I.N.P.P.A. sau barouri, cu orice titlu, de sume suplimentare pentru operațiuni care au legătură cu înscrierea candidaților la examen sau cu susținerea acestuia.

(4) I.N.P.P.A. va reflecta distinct în evidențele sale sumele destinate barourilor, pentru remunerarea prestațiilor specifice activităților de secretariat și de verificare a actelor de sumele ce vor fi virate centrelor I.N.P.P.A. și sumele rămase la dispoziția sa.

(5) Sumele ce revin barourilor vor fi virate cel mai târziu la 7 zile după finalizarea examenului și soluționarea eventualelor cereri de restituire a taxelor de examen, în condițiile prevăzute în Regulamentul de examen.

(6) Se mandatează Comisia Permanentă să îndeplinească atribuțiile Consiliului U.N.B.R. privind celelalte aspecte legate de organizarea și validarea examenului de primire în profesie, urmând ca deciziile Comisiei Permanente să fie supuse ratificării de către Consiliul U.N.B.R.”

De asemenea, conform Hotărârii Consiliului UNBR nr. 262/16 iunie 2022 privind stabilirea condițiilor și cuantumului restituirii sumelor achitate cu titlu de taxă de examen de către candidații la examenul de primire în profesia de avocat – sesiunea septembrie 2022:

„Art. 1. – (1) Taxa de examen în cuantum de 1400 lei, achitată în contul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – I.N.P.P.A. din București nr. RO56RNCB0082044172480001 deschis la B.C.R. – Sucursala Unirea – București cu mențiunea „Taxă examen primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea septembrie 2022”, respectiv „Taxă examen primire în profesie ca avocat definitiv, sesiunea septembrie 2022”, se repartizează astfel:

a) 700 lei pentru baroul la care se efectuează operațiunile aferente înscrierii la examen, prin activități de secretariat, specifice și prin acte și operațiuni de verificare a actelor ce însoțesc cererea de înscriere la examen;

b) 700 lei pentru I.N.P.P.A., pentru cheltuielile pe care le implică organizarea examenului;

(2) Desocotirea finală cu barourile va avea loc cel mai târziu la 7 zile după finalizarea examenului și soluționarea eventualelor cereri de restituire a taxelor de examen, în condițiile prevăzute în Regulamentul de examen.

Art. 2 – Se restituie integral suma achitată cu titlu de taxă de examen persoanelor care nu au depus/înregistrat on-line dosarul de înscriere la examen.

Art. 3 – (1) Se restituie parțial (700 de lei) suma achitată cu titlu de taxă de examen persoanelor care:

a) au solicitat retragerea dosarului și restituirea taxei, ca urmare a respingerii sau invalidării cererilor de înscriere la examen, până la momentul publicării listelor cu repartizarea candidaților pe spații de examen

b) în alte cazuri, au solicitat retragerea dosarului și restituirea taxei până la momentul publicării listelor cu repartizarea candidaților pe spații de examen.

(2) În cazurile prevăzute la alin. (1), din suma de 700 lei, care nu este supusă restituirii:

a) suma de 480 de lei va fi virată barourilor care au efectuat operațiunile de analiză a cererilor de înscriere;

b) suma de 220 de lei va fi reținută de Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (I.N.P.P.A) în contul operațiunilor efectuate cu logistica documentară a examenului.

Art. 4 – (1) Se restituie parțial (500 de lei) suma achitată cu titlu de taxă de examen persoanelor care au solicitat retragerea dosarului și restituirea taxei după momentul publicării listelor cu repartizarea candidaților pe spații de examen.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1), din suma de 900 lei, care nu este supusă restituirii:

a) suma de 600 de lei va fi virată barourilor care au efectuat operațiunile de analiză a cererilor de înscriere;

b) suma de 300 de lei va fi reținută de I.N.P.P.A în contul operațiunilor administrative privind asigurarea spațiilor de examen. (…)”

Sursa informației

🔔Vezi și [UPDATE: Rezoluție adoptată] UNBR. Ordinea de zi a Congresului Avocaților – 17-18 iunie 2022

 

[Update: Hotărârea Consiliului pentru ratificarea Deciziei Comisiei Permanente privind validarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul INPPA] UNBR. Examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2022 was last modified: decembrie 14th, 2022 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: