UNBR. Concluziile evaluărilor cu privire la Fondul de Pensii și Fondul de Asigurări al CAA

3 mart. 2017
Vizualizari: 2651

În data de 2 martie 2016 UNBR a publicat Raportul de evaluare actuarială privind analiza evoluției solvabilității Fondului de Pensii al Casei de Asigurări a Avocaților din România și Raportul de evaluare actuarială privind analiza evoluției solvabilității Fondului de Asigurări al Casei de Asigurări a Avocaților din România. Cele două rapoarte cuprind datele colectate de Uniune de la ultima evaluare și până în prezent.

Referitor analiza privind Fondul de pensii al CAA, UNBR arată că în urma specializării fondurilor, rata de finanțare a fondului de pensii a suferit inițial o ușoară scădere față de fondul unic, de la 72,43% la 68,36%. Acest fapt s-a datorat necesităților inițiale de finanțare a noului fond de asigurări înființat. Evoluția descrisă ulterior de fondul de pensii a confirmat rezultatele analizelor de trend efectuate asupra masurii de specializare fondurilor și anume, optimizarea potentialului de creștere a ratei de finanțare a fondului de pensii în timp, prin adoptarea acestei măsuri. În baza evaluării precedente a fondului de pensii s-a observat o tendință ascendentă a ratei de finanțare, acesta crescând de la 68,36% în anul 2013 la 69,17% în anul 2015. Aceasta creștere, deși redusă ca amplitudine, a reprezentat un prim pas important în confirmarea eficienței noii structuri a sistemului de pensii și asigurări al CAA.

O altă observație a raportului privește o reducere a ratei de finanțare față de evaluarea precedentă de la 69,17% la 66,42%. Acestă scădere nu reprezintă un semnal de inversare a trendului ascendent pe care s-a încadrat fondul de pensii începând cu anul 2009 ci o fluctuație normală generată de un cumul de factori interni dar și externi sistemului CAA. În perioada 2013-2016, fondul de pensii a suferit anumite intervenții asupra parametrilor, unele de natură să afecteze solvabilitatea fondului, respectiv creșterea valorii punctului de pensie, transferarea disponibilului casei centrale din evidențele Fondului de Pensii în evidențele Fondului de Asigurări, iar altele de natură să compenseze efectele, respectiv creșterea valorii contribuției și egalizarea vârstelor de pensionare.

Astfel, efectele măsurilor și contramăsurilor de compensare adoptate au un interval de timp de manifestare diferit, efectele contramăsurilor observându-se pe parcursul mai multor ani spre deosebire de măsurile de creștere a obligațiilor de plată care au un efect mai rapid. Totodată, mediul economic deflaționist actual induce asupra fondului de pensii efecte similare unei majorări a valorii punctului de pensie prin aprecierea valorii banilor și o presiune exercitată asupra randamentelor obligațiunilor guvernamentale ce a condus la atingerea unor minime istorice a acestora. Coroborând dinamica internă a măsurilor și contramăsurilor adoptate cu efectele dobânzilor ultra scăzute din piața financiară și a mediului deflaționist existent în situatia economico-financiară actuală, UNBR conchide că fluctuația curentă a ratei de finanțare este una normală în condițiile presiunii la care este supusă și nu există în acest moment indicii asupra unei inversări a trendului ascendent al acesteia. Cu toate acestea, date fiind cele expuse mai sus, conservarea capitalului și urmarirea unor politici prudente privind cheltuielile și investitiile este absolut necesară în perioadă actuală pentru menținerea unui trend ascendent al ratei de finanțare.

Referitor analiza privind Fondului de Asigurări al CAA, UNBR a concluzionat se poate observa menținerea unui trend de creștere accelerată a ratei de finanțare a acestuia la nivel național, de la valoarea de 136,15% în anul 2015, la valoarea de 169,88% în 2016. Totodată, tendința de creștere este replicată aproximativ uniform și la nivel de filială unde se poate observa o evoluție pozitivă în 90% din cazuri, respectiv 36 de filiale dintrun total de 40 evaluate (exepție făcând filiala Timiș care nu a fost evaluată), au o rată de finanțare în creștere. Actualul trend descris de evoluția indicatorilor sistemului, reprezintă o confirmare a eficienței măsurii de specializare a fondurilor. Această evoluție confirmă totodată tendința de creștre a ratei de finanțare a Fondului de Asigurări, preconizată de analizele de trend efectuate la evaluarea actuarială din anul 2012. Un aspect notabil al acestei evoluții este menținerea tendinței de depășire a predicțiilor inițiale de creștere în timp a ratei de finanțare determinate prin analiza de trend. Această evoluție peste așteptări a fost generată în principal de aplicarea măsurii de creștere a cotei de contribuție, coroborată cu o alocare inițială de resurse financiare către Fondul de Asigurări, mai mare decât cea propusă în 2012. Totodată, aplicarea unei strategii manageriale eficiente, atât la nivel de sistem cât și la nivel de filială, asupra obligațiilor de plată, având ca efect observabil un trend de reducere a unora dintre acestea de la un an la altul, a reprezentat un element ce a contribuit la atingerea ratei de finanțare actuale. UNBR a menționat totodată și un alt factor ce a contribuit considerabil la creșterea ratei de finanțare în evaluarea prezentă, respectiv o masură administrativă adoptată recent și anume, transferarea cotei disponibilului Casei Centrale aferente Fondului de Pensii, în evidențele Fondului de Asigurări.

În baza acestei evaluări și a evoluției observate UNBR conchide că situația actuală a solvabilității Fondului de Asigurări este una solidă și stabilă. Cu toate că la nivel de filială încă se pot observa rate de finanțare sub valoarea de 100% și unele probleme izolate de solvabilitate în cazul unui număr foarte redus de filiale, la nivel global, Fondul de Asigurări dispune de suficiente resurse financiare (prezente și viitoare), pentru achitarea integrală a obligațiilor de plată (prezente și viitoare) față de portofoliul actual de membri.

Totodată, în baza rezultatelor analizelor de trend efectuate în anul 2012 și a rezultatelor evaluărilor ulterioare se observă că potențialul de creștere a ratei de finanțare nu este încă epuizat. Scenariul probabil de evoluție în condițiile parametrilor actuali și a structurii administrative actuale a sistemului este în continuare unul de creștere a ratei de finanțare în timp.

UNBR. Concluziile evaluărilor cu privire la Fondul de Pensii și Fondul de Asigurări al CAA was last modified: martie 3rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: