UNBR. CCR respinge obiecția de neconstituționalitate privind modificările legii medierii. Acordul de mediere atestat de avocat devine titlu executoriu

27 iun. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 439

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.unbr.ro), la data de 26 iunie 2019, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a art. I pct. 3 și art. I pct. 16 din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Obiecția se referă la dispozițiile privind obligația judecătorului, procurorului, notarului public, avocatului, executorului judecătoresc și consilierului juridic de a recomanda părților, respectiv părții pe care o reprezintă, soluționarea amiabilă a litigiului, respectiv a conflictului, prin procedura medierii, potrivit legii speciale și la obligația depunerii la dosarul cauzei din instanță a  dovezii că s-a încercat soluționarea conflictului prin mediere

Este amintit faptul că Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a remis către Curtea Constituțională a României un Memoriu prin care a solicitat admiterea obiecției întrucât dispozițiile criticate intră în contradicție cu Decizia CCR nr. 266 din 7 mai 2014 și cu Decizia CCR nr. 560 din 18 septembrie 2018 și, implicit, contravin art. 1 alin. 5 și art. 21 din Constituție.

În urma respingerii obiecției, legea va merge la promulgare, în varianta adoptată de Parlament, care prevede și o modificare importantă pentru profesie, și anume că  acordul de mediere atestat de avocat devine titlu executoriu.

Conform legii de modificare, la articolul 58, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (21) și (22), cu următorul cuprins: „(21) Acordul de mediere verificat și atestat de către avocații părților, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părților, este titlu executoriu. (22) În situația menționată la alin. (21), sunt aplicabile și prevederile art. 16 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului 5 nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 193/2008, cu modificările și completările ulterioare.”

Alte prevederi cu caracter de noutate cuprinse această reglementare se referă la: consfințirea acordului de mediere va fi fără citare și eminamente scrisă;  taxa de timbru va fi restituită pentru medierile ce au ca obiect litigii pe rolul instanțelor, dacă se depune acordul de mediere la dosar; inițierea medierii suspendă prescripția extinctivă; la cererea mediatorului sau a  oricăreia dintre părți, poate fi demarată o anchetă psihosociale în cazul conflictelor de familie.

Sursa informației

UNBR. CCR respinge obiecția de neconstituționalitate privind modificările legii medierii. Acordul de mediere atestat de avocat devine titlu executoriu was last modified: iunie 27th, 2019 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter