UNBR. Adresa transmisă de Consiliul Barourilor Europene cu privire la problema asigurării resurselor bugetare necesare asistenței judiciare

31 iul. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 444

Potrivit site-ului oficial (www.unbr.ro), UNBR a publicat adresa transmisă de Consiliul Barourilor Europene (CCBE) către autoritățile române referitor la problema asigurării resurselor bugetare necesare asistenței judiciare.

În continuare, vom atașa conținutul acesteia exact cum a fost publicat și tradus pe site-ul oficial sus-menționat:

„Ref: Asigurarea resurselor bugetare pentru asistența judiciară din oficiu în România

Excelența Voastră,

Vă scriu în numele Consiliului Barourilor și a Societăților de Drept din Europa (CCBE), care reprezintă barourile și societățile de drept din 45 de țări și, prin intermediul acestora, peste 1 milion de avocați europeni.

CCBE dorește să își exprime sprijinul față de preocupările exprimate de unul dintre membrii noștri, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), referitoare la asigurarea resurselor bugetare în anul 2019 pentru asistența judiciară din oficiu în România.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Potrivit informațiilor primite de CCBE, alocarea bugetară planificată pentru anul 2019 prevăzută de Ministerul Finanțelor din România pentru categoria serviciilor juridice a fost redusă comparativ cu cea din 2018. Această scădere a bugetului alocat asistenței judiciare din oficiu poate avea drept consecință împiedicarea furnizării corespunzătoare a asistenței judiciare din oficiu în România, care reprezintă un instrument fundamental pentru asigurarea accesului la justiție.

În acest context, dorim să vă atragem atenția asupra Recomandărilor CCBE privind asistența judiciară din oficiu adoptate în martie 2018, în special în ceea ce privește asigurarea resurselor bugetare pentru asistența judiciară din oficiu, în care CCBE a stabilit următoarele principii principale (explicate mai detaliat la pagina 5 și 6 din Recomandări):

– IV.1. Asistența judiciară din oficiu este un instrument fundamental pentru asigurarea accesului la justiție și ar trebui să fie garantată de către stat prin alocarea unor fonduri suficiente pentru a se asigura că nicio persoană îndreptățită să beneficieze de asistență judiciară din oficiu nu va rămâne fără ea.

– IV.2. În procesul de pregătire a bugetului pentru asistență judiciară din oficiu, fiecare stat ar trebui să ia în considerare indicatori relevanți, cum ar fi bugetul pentru asistența judiciară din oficiu și numărul de cazuri din anul precedent, împreună cu o estimare a numărului de cazuri care se anticipează.

– IV.3. Fiecare stat ar trebui să se asigure că [furnizorii de asistență judiciară din oficiu], asociațiile de barouri, consiliile de asistență judiciară din oficiu sau alte entități care furnizează asistență judiciară din oficiu sunt consultate în mod corespunzător în procesul de pregătire a bugetului destinat asistenței judiciare din oficiu.

– IV.4. Statele ar trebui să se asigure că o linie bugetară suplimentară este prevăzută în cazul în care bugetul obișnuit este epuizat înainte de finalul perioadei bugetare, pentru a evita întârzierile în achitarea onorariilor avocaților.

– IV.5. Statele trebuie să pună la dispoziția publicului toate informațiile privind fondurile alocate asistenței judiciare din oficiu și utilizarea acestora.

– IV.6. Asistența judiciară din oficiu este un drept fundamental pentru asigurarea accesului la justiție pentru toți. Prin urmare, statele membre trebuie să ia măsurile adecvate pentru a asigura finanțarea permanentă a asistenței judiciare din oficiu.

 

Având în vedere cele de mai sus, CCBE solicită cu respect Excelenței Voastre să faceți tot ce vă stă în putință pentru a asigura accesul adecvat la justiție în România prin alocarea unor fonduri suficiente pentru asigurarea asistenței judiciare din oficiu.

Cu stimă,

Jose de Freitas

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Președintele CCBE”

 

Varianta originală este atașată în continuare:

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați aici.

 

Sursa informației

UNBR. Adresa transmisă de Consiliul Barourilor Europene cu privire la problema asigurării resurselor bugetare necesare asistenței judiciare was last modified: iulie 31st, 2019 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter