Un vis legat de o profesie în care să împartă dreptatea

2 iul. 2016
Vizualizari: 2820
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Aș vrea, pentru început, să vorbim puțin despre admiterea în Facultatea de Drept, s-o luăm cu începutul, și aș dori să-mi spuneți ce calități ar trebui să aibă un elev care se îndreaptă către o facultate de Drept, cui îi este recomandată această facultate. Că trebuie, evident, să ai anumite calități, o anumită conduită.

Ruxandra Răducanu: Cred că cei care se îndreaptă spre Facultatea de Drept au avut de mult un vis legat de o profesie în care să împartă dreptatea. Sigur că în momentul în care dau admitere la această facultate, nepredându-se discipline juridice în liceu, nu știu foarte bine de ce se vor lovi și ce cunoștințe trebuie să asimileze. Pe parcursul facultății văd ce înseamnă disciplinele de specialitate juridică.

Dar mi se pare că cel mai important, în momentul în care iau această hotărâre, de a se îndrepta spre Facultatea de Drept, este că simt că le place, că au o afinitate cu profesiile spre care se vor îndrepta la absolvirea facultății și își doresc să asimileze cunoștințe de specialitate.

Este o admitere dificilă, a fost tot timpul o admitere selectivă a Facultății de Drept. Și Facultatea de Drept din Craiova, deși este o facultate tânără, înființată inițial ca o secție a Facultății de Filologie în 90, ulterior ca o facultate de sine stătătoare, din 91, cu toate acestea, admiterea a fost foarte dificilă pentru că au fost foarte mulți cei care și-au dorit să asimileze astfel de cunoștințe.

Și în prezent există admitere, din păcate la o singură disciplină – se dau niște teste grilă din gramatica Limbii române, elevii au posibilitatea să vadă modele de subiecte pe saitul facultății, sunt date aproape 5000 de grile, ca să se poată orienta, să poată lucra în vederea susținerii examenului de admitere. Nu putem susține admitere la alte discipline pentru că, așa cum am mai spus, din păcate în liceu nu se predau discipline juridice, nici măcar niște noțiuni minime necesare despre Stat, despre Drept, despre, până la urmă, diferitele răspunderi, forme ale răspunderii juridice – că e vorba de o răspundere civilă, o răspundere penală – la un nivel minim. Nu se predau astfel de discipline, și atunci admiterea la Drept se face doar pe baza testelor de gramatică a limbii române.

Universul Juridic: Un elev care vrea să vină la Facultatea de Drept din Craiova, cu cât timp ar trebui să înceapă pregătirea înainte și cam care credeți că ar fi algoritmul pregătirii, adică ce ar presupune?

Ruxandra Răducanu: Eu, din experiența pe care o am și din discuțiile pe care le am cu studenții noștri, cam toți încep pregătirea la începutul clasei a XII-a. această pregătire se bazează pe o rememorare a cunoștințelor de gramatică a limbii române pe care le-au asimilat în decursul clasei a VIII-a, pentru cei care vin de la profil real, matematică-fizică sau alt profil real; pentru cei care sunt la un liceu cu profil uman, sigur că pregătirea e mult mai simplă, pentru că ei mai fac noțiuni de gramatică pe parcursul anilor de liceu.

Indiferent cum, se poate reuși, pentru că e vorba de niște cunoștințe care au fost asimilate și odată parcurse, îți revin cu ușurință în memorie și testele se pot rezolva fără probleme.

Universul Juridic: Cam care ar fi atuurile Facultății de Drept din Craiova? De ce ar veni un student să se înscrie la Drept la Craiova?

Ruxandra Răducanu: Lăsând la o parte modestia, ați văzut ce bază materială îi așteaptă aici. Facultatea are un nou sediu și, chiar dacă nu este principalul atu, este printre cele mai importante. Biblioteca extrem de vastă, care le stă la dispoziție, întregul corp profesoral, care este cu preponderență tânăr, selectat din absolvenții Facultății de Drept și care a crescut odată cu facultatea și este alături de studenții săi în dorința de a-i pregăti cât mai bine pentru examenele ulterioare.

Universul Juridic: Vreau să vorbim puțin despre examenul de licență, cât de greu este acest examen la Craiova și ce îi așteaptă pe absolvenții de la Craiova? Ar putea să se îndrepte cu ușurință către profesiile liberale, sunt primiți în barou, în magistratură cu celeritate?

Ruxandra Răducanu: Examenul de licență este o pregătire sau, dacă vreți să folosim termenul actual, o simulare a examenului de admitere în INM și în Barou, pentru că urmărim aproximativ aceeași tematică, pe care o au de învățat pentru examenele de admitere în profesie, iar modalitatea de evaluare a studenților la examenul de licență presupune același tip de exerciții, exerciții-grilă de care se lovesc și la admiterea în INM și la admiterea în Barou sau în alte profesii liberale. Am adaptat acest examen de licență tocmai în dorința de a-i pregăti cât mai bine pentru examenele de admitere în profesie și de aceea am și renunțat la subiectele de tip clasic, de tip sinteză, care erau date cu ocazia examenului de licență și am mers pe exerciții de tip grilă, pentru a fi mai bine pregătiți la examenele ulterioare, de admitere în profesie.

Nu este un examen dificil examenul de licență, atâta timp cât 4 ani de zile te-ai pregătit corespunzător, pentru că dacă ai ajuns în punctul de a susține examenul de licență, înseamnă că ai trecut deja de toate examenele la disciplinele de specialitate, și atunci cunoștințele sunt – sau ar trebui să fie – cât mai solide. De aceea se poate trece și acest examen de licență.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Universul Juridic: Vreau să vorbim puțin despre admiterea în profesiile liberale. Aveți mulți studenți care au ajuns avocați, judecători. Cât de dificil este să te pregătești pentru această admitere, dacă în afara orelor de curs se fac și ore de pregătire pentru admitere în profesiile liberale?

Ruxandra Răducanu: Admiterea, în prezent, cel puțin la Barou, la această profesie liberală, este aproape asemănătoare cu admiterea pentru INM. Aceeași tematică, grile cam de aceeași dificultate ca la INM, câteodată studenții noștri spun că sunt poate chiar mai dificile. Este o selecție riguroasă. S-a ajuns la această selecție pentru că atunci când admiterea în Barou era organizată pe baza unui interviu, sigur că era mult mai accesibilă această formă a profesiei juridice decât admiterea în INM și atunci și ei, cei din conducerea Baroului s-au gândit că e nevoie de o selecție mult mai riguroasă și de niște avocați mult mai bine pregătiți.

Este dificil, dar nu este imposibil. Dovadă sunt studenții noștri care au reușit să intre în Barou și care practică în prezent profesia de avocat cu succes.

Universul Juridic: Ține cont această ofertă educațională a dumneavoastră din cadrul facultății și programa de ce se întâmplă ulterior în piață, de ce au nevoie întreprinzătorii care angajează juriști?

Ruxandra Răducanu: Da, noi încercăm din timpul facultății să urmărim – v-am spus  – tematica de admitere în diferitele profesii juridice și să punem accent mai mult pe instituțiile care sunt menționate în această tematică. Ulterior studenții au la dispoziție o specializare, urmând cursurile de master și cred că aceasta este cea mai importantă pentru diferitele profesii juridice pe care doresc să le îmbrățișeze, că e vorba de masterul de drepturile omului, de științe penale sau de Drept privat, iar în prezent, din 2017, urmăm să școlarizăm chiar un master în limba franceză – au la dispoziție toate aceste specializări pentru a se pregăti și a se adapta cât mai bine la cerințele pieței.

Universul Juridic: Aveți studenți străini? Ce i-ar atrage la Craiova, dacă ar fi să vină și să se înscrie la Facultatea de Drept la Craiova?

Ruxandra Răducanu: Sunt și studenți străini, sunt și studenți în Erasmus, care-și fac studiile aici, la Craiova. Acum nu știu să vă spun ce i-ar atrage. Cu siguranță știu, însă, că în momentul de față un impediment ar fi limba. Acest impediment urmărim să-l înlăturăm, devreme ce vom face o specializare de master în limba franceză, urmează și o specializare a licenței într-o limbă străină, și atunci sperăm că vom deveni mult mai atractivi pentru studenții din alte țări și că această barieră de limbă va fi eliminată.

Un vis legat de o profesie în care să împartă dreptatea was last modified: iunie 30th, 2016 by Ruxandra Răducanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ruxandra Răducanu

Ruxandra Răducanu

Este doctor în drept, prof. univ. la Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova, directorul Departamentului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative.
A mai scris: