Un român, adjunct al secretarului general NATO

18 iul. 2019
Vizualizari: 697

Mircea Geoană va fi noul secretar general adjunct al NATO.

„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, miercuri, că Mircea Geoană va fi următorul secretar general adjunct, urmând a-și prelua portofoliul la jumătatea lunii octombrie. «Este un avocat ferm al legăturii transatlantice», a spus Stoltenberg despre Geoană, anunțând că este primul român care deține această funcție. La rândul său, Mircea Geoană s-a arătat mândru de această numire și a precizat că este o uriașă provocare și o oportunitate”, scrie News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă îi transmite felicitări, pe Facebook, lui Mircea Geoană pentru numirea în funcția de secretar general adjunct al NATO.

„Ne bucurăm să fim reprezentați în cadrul Alianței de un român cu vastă experiență politică și diplomatică, promotor al legăturii transatlantice și al integrării euro-atlantice a României”, a afirmat premierul Dăncilă, mai notează News.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii a comentat, ieri  intenția Guvernului de a plafona pensiile speciale și de a le impozita pe cele mai mari de 10.000 de lei și susține că este o formă mascată de eliminare a acestora.

„În majoritatea statelor este instituită obligația constituțională de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, în acord cu jurisprudența europeană în materie. În jurisprudența Curții Constituționale a României, cu referire și la decizii ale instanțelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant și fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, fiind o măsură neconstituțională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale”, a transmis, miercuri, CSM, referitor la intenția Guvernului de a plafona pensiile speciale și dea le impozita pe cele care depșesc 10.000 de lei, potrivit News.ro.

„Trebuie reamintit că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților, precum și apărarea acesteia, ca parte integrantă a stabilității lor financiare, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu. Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, fiindu-le interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității, aspecte tranșate în repetate rânduri în jurisprudența Curții Constituționale”, se mai arată în comunicatul CSM, scrie News.ro.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a solicitat marți asociațiilor profesionale ale magistraților să transmită punctul lor de vedere în legătură cu recomandările din rapoartele GRECO.

„Ieri am solicitat Secției pentru judecători (din CSM – n.r.), voi solicita și astăzi (Secției pentru procurori a CSM – n.r.) și am transmis solicitări către toate asociațiile profesionale și celor care au un cuvânt de spus în buna desfășurare a justiției să ne dea un punct de vedere pe conținutul rapoartelor GRECO”, a anunțat ministrul  Birchall la sediul CSM, scrie Agerpres.

Asociația Forumul Judecătorilor din România arată că solicitarea Ministerului Justiției de a trimite puncte de vedere cu privire la rapoartele GRECO reprezintă, în realitate, o amânare nejustificată a aplicării acestora.

„Este de notorietate, nu numai în România, ci practic în întreaga lume, că modificările aduse în perioada 2018-1019 «legilor justiției» au determinat numeroase încălcări ale cerințelor minimale ale statului de drept în România”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Forumul Judecătorilor, scrie News.ro.

„Conform sursei citate, în 2017 și 2018, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ modificările esențiale conținute de aceste proiecte, iar adunările generale ale instanțelor judecătorești și parchetelor au respins cvasiunanim toate aceste proiecte (peste 90% din adunările generale). Totodată, sunt menționate memorii și rezoluții semnate de magistrați, precum și protestele pe scările instanțelor sau prin suspendarea activității, prin care s-a cerut retragerea proiectului de modificare a ”legilor justiției”, mai arată News.ro.

Presa scrie și despre comentariile liderului liberalilor în legătură cu decizia Curții Constituționale privind completurile de trei judecători.

„Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că decizia Curții Constituționale privind completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiției sfidează voința cetățenilor. El anunță că PNL pregătește un proiect de reformare a CCR, «astfel încât că nu se mai permită subiectivismul politic sau subiectivismul în anumite decizii»”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Un român, adjunct al secretarului general NATO was last modified: iulie 18th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: