Un nou val al pandemiei loveşte Europa

16 oct. 2020
Vizualizari: 548

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 crește îngrijorător în toată Europa. În ultimele 24 de ore, în Franța, a depășit pragul de 30.000 de noi cazuri.

„Numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 30.621. În ultimele 24 de ore, au decedat 88 de persoane, iar bilanțul total, de la începutul epidemiei, ajunge, în acest context, la 33.125. Mai mult, premierul francez Jean Castex a anunțat că cetățenii celor nouă mari orașe din Franța care intră în carantină nocturnă începând de vineri, 16 octombrie, de la miezul nopții vor putea să își părăsească locuințele doar pentru muncă sau călătorii pre-programate pentru care au cumpărat bilete, dar ei trebuie să prezinte documente justificative”, scrie Reuters, citând Adevărul.

„Nouă metropole sunt vizate de restricții: Paris, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Grenoble, Montpellier, Saint-Etienne, Rouen și Toulouse. Carantina va fi impusă pentru cel puțin o lună și va afecta circa 20 de milioane de oameni. Amenzile pentru cei care încalcă restricțiile sunt de 135 de euro. Ministrul francez de Interne Gerald Darmanin a spus că 12.000 de polițiști vor fi mobilizați special pentru asigurarea respectării carantinei. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că va fi impusă carantina nocturnă între orele 21.00 și 06.00, în nouă metropole în scopul stopării celui de-al doilea val al pandemiei COVID-19”, mai notează Adevărul.

Și Germania a înregistrat, joi, un record de infectări zilnice cu Covid-19 – 6.638 de persoane – și înăsprește condițiile ce trebuie respectate de cetățeni pentru limitarea extinderii noului coronavirus.

„Responsabilii din sistemul sanitar din landurile Germaniei lucrează la un set de măsuri comune ce trebuie aplicate unitar pe întregul țării.(…) Autoritățile din 16 landuri au anunțat că va fi limitat numărul de participanți la evenimentele private în zonele în care se depășește o rată de infectare de 35 noi contaminări la o sută de mii de locuitori, cu maxim 25 persoane în locurile publice și 15 în interior. La depășirea a 50 de noi infectări la 100.000 locuitori în ultimele 14 zile se va lua măsura limitării participării la doar 10 persoane în cazul reuniunilor private și închiderea restaurantelor și cafenelelor înainte de ora 23.00”, notează România Liberă.

Potrivit rapoartelor oficiale, în Polonia, situația este mai gravă decât în Germania.

„Având în vedere bilanțul tot mai mare al cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus raportate pe teritoriul țării (8.099 în ultimele 24 de ore) și creșterile îngrijorătoare ale numărului de persoane internate în spitale, autoritățile poloneze au anunțat în cursul zilei de joi noi măsuri menite să stopeze răspândirea bolii. (…) Peste 150 de comitate cu 70% din totalul populației țării vor fi declarate zone roșii, ceea ce înseamnă că autoritățile vor impune măsuri mai stricte adunărilor publice. Printre zonele puternic afectate de răspândirea virusului se numără și capitala Varșovia”, notează Fanatik.ro.

Comisia Europeană a prezentat, joi, principalele elemente care trebuie luate în considerare de către statele membre în ceea ce privește strategiile lor de vaccinare împotriva COVID-19.

Comisia Europeană a transmis un comunicat prin care anunță că toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19, în același timp, în funcție de dimensiunea populației.

„Numărul total de doze de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape de desfășurare și înainte ca producția să poată fi intensificată. Prin urmare, comunicarea oferă exemple de grupuri prioritare neclasificate care trebuie avute în vedere de către țări atunci când vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi disponibile, inclusiv: lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate, lucrătorii care asigură servicii esențiale, persoanele care nu pot practica distanțarea socială, grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic”, se arată în comunicat, scrie Cotidianul.

La București, premierul Ludovic Orban este optimist și spune că, dacă toată lumea respectă regulile, putem asista la o inversare a trendului îngrijorător de creștere a cazurilor noi de COVID-19, în câteva zile.

„Premierul crede că explozia de cazuri de COVID – care se înregistrează în toată Europa, nu numai în România – este rezultatul intensificării interacțiunilor dintre oameni, după ce, de la 1 septembrie, s-au reluat multe activități, s-a revenit din vacanță, au fost deschise restaurantele, cinematografele, teatrele și au început școlile”, notează Digi 24.

„Părerea mea este că putem să oprim creșterea numărului de cazuri, estimarea mea e că putem să oprim în 7-10 zile. De ce? Pentru că, pe de o parte, am instituit noi măsuri care au oprit activitățile unde a existat cea mai mare rată de răspândire a virusului, am impus portul măștii și alte măsuri, am și intensificat controalele, am și diversificat tehnicile de control, sunt polițiști în civil, o parte semnificativă din efectivele Poliției fac controale în civil, pentru că, de regulă, când făceau în uniforme se dădea «șase» imediat și practic nu reușeau să surprindă. De asemenea, avem TELVERDE pe care l-am pus în funcțiune, în care ni se semnalează și putem să direcționăm toate controalele în locurile unde știm sigur că nu sunt respectate regulile. De asemenea, nu au mai existat deschideri de activități care să crească interacțiunile sociale”, a explicat Ludovic Orban la Digi24.

Seară frumoasă!

Un nou val al pandemiei lovește Europa was last modified: octombrie 16th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: