Un nou Raport despre România

26 iun. 2020
Vizualizari: 686

Deschidem Revista din această seară cu un document extrem de important, atât pentru Guvernul de la București, cât și pentru clasa politică din România: Raportul privind traficul de persoane 2020, realizat de Departamentul de stat al SUA.

Raportul evidențiază problemele reale ale României legate de traficul de persoane, în special de minori, de prostituție și corupție, care trebuie soluționate rapid.

News.ro prezintă astăzi conținutul integral al Raportului și face trimitere la anumite pasaje care evidențiază problemele administrației române.

„Guvernul României nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane dar face eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includ identificarea unui număr semnificativ mai mare al victimelor traficului de persoane, participând la un număr mai mare de investigații internaționale și derulând mai multe campanii de conștientizare. Guvernul nu a dovedit că face eforturi mai mari comparativ cu perioada precedentă. Autoritățile au investigat, judecat și condamnat mai puțini traficanți. Presupusa complicitate la infracțiunile de trafic a persistat fără a fi pedepsită, în special în cazul oficialilor care au exploatat minori aflați în centrele de îngrijire de stat sau în centre de plasament. Autoritățile nu au verificat în mod adecvat indicatorii privind traficul de persoane și nici nu au identificat porențiale victime în cadrul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, persoanele care oferă sex pentru bani sau copiii din instituțiile guvernamentale. Serviciile destinate copiilor vicitime ale traficului rămân inadecvate. Mai mult, fondurile guvernamentale insuficiente pentru asistență și protecție socială au privat cele mai multe victime de aceste servicii, expuse la noi traume și la riscul de a fi din nou traficate. România rămâne astfel pentru al doilea an consecutiv în pe lista de supraveghere de nivelul 2”, se arată în documentul Departamentului de stat, notează News.ro.

Raportul menționează și cazul Țăndărei, precizând că „o instanță a achitat  25 de presupuși traficanți în cazul de trafic de copii «Țăndărei», aceștia fiind judecați în baza unei legi care prevedea pedepse mai mici”, mai scrie News.

„Acest caz a apărut în urma unei investigații comune cu Regatul Unit vizând o rețea de traficanți de persoane din România, despre care Europol a afirmat că este cea mai mare din Europa. Traficanții au recrutat sute de copii din comunitățile sărace de romi din zona de sud a țării și i-au exploatat în Marea Britanie forțîndu-i să cerșească și să fure”, se arată în Raport, mai notează News.ro.

„Traficanții de ființe umane exploatează victime locale dar și provenite din străinătate în România, iar traficanții exploatează victime din România în afară, România rămâne o rămâne o sursă principală pentru traficul în scopul exploatării sexuale sau prin muncă în Europa. Traficanții forțează bărbații, femeile și copii din România să muncească în agricultură, construcții, hoteluri, fabrici, ca personal de întreținere, precum și să cerșească și să fure în România și în alte state europene. Traficanții supun femeile și copiii din România traficului în scopuri sexuale.Experții consemnează o creștere a numărului româncelor recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest; după căsătorie acestea sunt folosite pentru prostituție sau la muncă forțată. Minorii reprezintă aproape 50% dintre victimele identificate alșe traficului de persoane în România. Copiii insftituționalizați, în special fetele aflate în centrele de plasament pentru persoane cu dizabilități sunt victimele traficului în scopuri sexuale”, mai menționează Raportul amintit, scrie News.ro.

„Recomandările oficialilor SUA includ: investigarea fermă, judecarea și condamnarea la pedepse semnificative în cazurile de trafic de persoane, inclusiv a oficialilor care sunt complici, identificarea pro-activă a potențialelor victime, creșterea resurselor și a calității serviciilor oferite în cazul copiilor, modificarea legislației astfel încât  să fie acordat sprijin financiar ONG-urilor care se ocupă de victimele traficului de persoane, amplificarea eforturilor destinate instruirii oficialilor implicați în proceduri judiciare, în special judecători, în ceea ce privește infracțiunile de trafic de persoane și victimele acestora, creșterea numărului polițiștilor care investighează cazurile de trafic de persoane și a celor care investighează din punct de vedere financiar astfel de cazuri, pregătirea celor care lucrează în domeniul aplicării legii în ceea ce privește lucrul cu victimele, strângerea probelor și înțelegerea constrângerii psihologice, creșterea calității consilierii psihologice și îmbunătățirea accesului la asistență medicală pentru victime, modificarea reglementărilor pentru a preveni dezvăluirea numelor victimelor care depun mărturii în procese, alocarea resurselor financiare adecvate pentru implementarea Strategiei naționale 2018 – 2022 și a Planului național de acțiune”, arată News.ro.

Raportul Departamentul de stat al SUA a fost comentat vineri și de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

„Suntem într-un moment în care lucrurile trebuie spuse pe nume și acționat în consecință, când traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră și noi suntem aici pentru a pune capăt acestui fenomen”, a afirmat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, vineri, scrie News.ro

Ministrul Predoiu „a apreciat că, așa cum constată și raportul Departamentului de Stat al SUA, traficul de persoane s-a intensificat în România în cursul anului trecut, iar formele pe care acest fenomen le-a luat s-au diversificat, ministrul Justiției spunând, în acest context, că acest lucru s-a datorat „și unei anumite impurități pe care crima organizată a simțit-o, a speculat-o, a valorificat-o”, mai arată News.ro

Ministrul Predoiu a acuzat fostul Guvern PSD ca fiind responsabil pentru această situație.

„Dacă lucrurile au ajuns în acest punct intolerabil este pentru că cei care au condus la vremea respectivă Ministerul de Interne – Carmen Dan, Camera Deputaților – Liviu Dragnea, Ministerul Justiției – Florin Iordache nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au distrus legislația care întărea justiția, au paralizat capacitatea de anchetă a parchetelor, au descurajat acțiunea polițiștilor, au transmis un semnal clar interlopilor că își pot face de cap. Voit, sau involuntar, e mai puțin important pentru cetățeni. Cert este că rezultatul este acesta, se vede clar în raportul Departamentului de Stat și este punctul de la care pornim”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, scrie News.ro.

După cum știm, 26 iunie este Ziua Drapelului Național, simbolul identității și al unității naționale a românilor și consemnăm declarația Președintelui țării.

„Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului Național, simbol al identității și unității noastre naționale, la care se raportează fiecare cetățean român. Alături de Imnul statului, Drapelul României are o însemnătate deosebită pentru independența și suveranitatea țării noastre. Această aniversare reprezintă un prilej de a onora memoria înaintașilor noștri și de a aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pentru națiunea română, pentru ca noi să ne bucurăm în prezent de drepturile și libertățile democrației. (…) Dragi români, vă îndemn să fim mereu mândri de Drapelul Național și de istoria pe care o poartă. La mulți ani României și tricolorului nostru!”, se arată în mesajul șefului statului, care a fost transmis de consilierul prezidențial Ion Oprișor la ceremonia publică de înălțare a Drapelului, care a avut loc în Piața Tricolorului din Capitală, notează Agerpres.

Presa mai scrie astăzi că fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost adus vineri dimineață la DNA, pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de inculpat în dosarul Tel Drum. Liviu Dragnea a anunțat încă de joi, în cadrul unui interviu acordat fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, că a fost citat în dosarul Tel Drum, interviu difuzat de postul Realitatea Plus.

„Să se discute iar despre acest dosar în care, și dacă mă întrebi de ce sunt acuzat, sincer nu știu. Era vorba despre două drumuri făcute cu bani europeni. Am înțeles că ar fi rămas în dosar doar un singur drum, dar nu știu, probabil o să văd mâine. Drumurile există. Practic, eu sunt acuzat că în timpul mandatului meu s-au făcut două drumuri importante pentru județul ăla (…). Când am venit președinte de consiliu județean, acolo nu era niciun drum în firea lui (…) Deci, mâine o să fiu la DNA (…). Pe citație scrie că mă cheamă să-mi aducă la cunoștință calitatea de inculpate”, a declarat Dragnea în cadrul interviului, arată Agerpres.

„Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunța că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârșite în dosarul Tel Drum, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman. DNA preciza că dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene”, scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că valabilitatea cardurilor de sănătate emise până în 31 decembrie 2014 se prelungește cu 7 ani.

„Conform unui comunicat al CNAS, Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului. Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri. Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 de mii de lei, față de 165,4 milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate”, notează Cotidianul.

În încheierea Revistei menționăm un studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie care arată că noul coronavirus poate provoca o serie de probleme neurologice în rândul pacienților care au suferit de o formă severă a bolii.

„Printre afecțiunile neurologice constatate în cazul persoanelor sub 60 de ani care au avut forme severe de COVID-19 se numără inclusiv un sindrom cognitiv asemănător demenței, psihoză, inflamații și tulburări de dispoziție precum depresia sau anxietatea.(…) Oamenii de știință au spus că rezultatele oferă o perspectivă importantă a potențialelor complicații, dar ar trebui tratate cu precauție, deoarece nu se poate trage, încă o concluzie privind prevalența unor astfel de complicații”, scrie Cotidianul.

„În realizarea studiului, cercetătorii au analizat 125 de pacienți din Marea Britanie. În aceste cazuri, cea mai frecventă complicație cerebrală observată a fost accidentul vascular cerebral, care a fost raportat la 77 de pacienți. Dintre aceștia, 57 au avut un AVC cauzat de un cheag de sânge în creier, cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic, 9 pacienți au avut un AVC cauzat de o hemoragie cerebrală, iar un pacient a avut un atac cerebral cauzat de inflamație în vasele de sânge ale creierului.Alți 39 de pacienți au prezentat semne de confuzie sau modificări ale comportamentului care reflectă o stare mentală alterată. Șapte dintre aceștia au avut o inflamație a creierului, denumită medical encefalită”, mai notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Un nou Raport despre România was last modified: iunie 26th, 2020 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: