Un lot de vaccin AstraZeneca, retras de la vaccinare şi în România

12 mart. 2021
Vizualizari: 449

CNCAV a transmis, joi seară, că retrage, pentru moment, lotul de la AstraZeneca, ABV2856, care a fost suspendat și în Italia. Parte din lotul ABV2865 a ajuns în Suceava și la Timișoara, unde mai multe persoane au fost, deja, vaccinate cu acesta.

„În ceea ce privește lotul ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. a.c. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova”, se mai arată într-un comunicat transmis de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), scrie Libertatea.

Un alt lot, ABV5300, a fost suspendat de la vaccinare în mai multe state europene.

„În ceea ce privește lotul ABV5300, din care 1,6 milioane de doze au fost distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda, temporar, vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, România NU a primit doze din acest lot”, scrie Digi 24.

Joi seară, în spațiul public, se vehiculase ideea că decizia de suspendare a vaccinării cu AstraZeneca, din lotul ABV2856, ar fi fost luată chiar de premier. Florin Cîțu a contrazis aceste informații.

„Nu a fost luată de mine. A fost luată de specialiști și, ca și dumneavoastră, și eu aștept fundamentarea științifică a deciziei care a fost luată aseară. Trebuie să înțelegeți că încrederea – și de asta sunt foarte supărat pe această campanie – încrederea se câștigă foarte greu. Și avem încredere în această campanie, a funcționat și funcționează foarte bine, dar, dacă nu suntem atenți, încrederea se pierde foarte ușor. Trebuie să ne uităm la cei care au autorizat toate aceste vaccinuri și ei ne spun, astăzi, că nu există indicii și trebuie să continuăm exact cum a fost și până acum”, a spus premierul, scrie România Liberă.

„În România, de un an de zile, există o campanie împotriva acestor acțiuni pe care le ia Guvernul, de a opri pandemia. Există o campanie împotriva portului măștii în spațiul public, există o campanie împotriva măsurilor de distanțare și există o campanie împotriva vaccinării. Din punctul meu de vedere, aceste acțiuni sunt similare cu acțiunea unor teroriști, pentru că a zădărnici această activitate a Guvernului, care are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății tuturor românilor, este o acțiune care încearcă să submineze autoritatea statului, fără date”, a precizat premierul, mai scrie România Liberă.

„Polonia și Ungaria au contestat, joi, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) mecanismul Comisiei Europene privind condiționarea accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept”, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de Cotidianul.

„Credem că soluțiile de acest tip nu au nicio bază în tratatele comunitare, sunt imixtiuni asupra competențelor statelor membre UE și încalcă normele de drept ale Uniunii Europene. Aplicarea noilor reglementări depinde de considerente politice și este, potential, arbitrară”, afirmă un purtător de cuvânt al Guvernului de la Varșovia, mai arată Cotidianul.

„Guvernul Poloniei a transmis că Ungaria s-a alăturat inițiativei de contestare a mecanismului privind respectarea principiilor statului de drept”, mai notează Cotidianul.

Poliția a prezentat, joi, raportul final după luarea de ostatici de la Onești.

„Adresez condoleanțe familiei îndurerate și cer scuze, în numele Poliției, pentru modul de gestionare a evenimentului de către polițiștii implicați”, a spus, la începutul briefingului de presă, șeful interimar al Poliției Române, Eduard Mirițescu, notează Realitatea.net.

„«Prima concluzie: Poliția din Bacău nu a documentat corespunzător autorul, cu privire la antecedentele penale și amenințările făcute de acesta anterior evenimentului. A reieșit faptul că modul de relaționare a fost unul defectuos, informațiile nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție și la negociator. Negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul de la 112 și nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta. Polițiștii cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați întrucât i-au văzut legați cu mâinile la spate. Nu au evaluat în mod corespunzător situația de risc», a spus chestorul de poliție Florentin Brăcea, împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de adjunct al inspectorului general al Poliției Române. 14 polițiști sunt cercetați. Este vorba despre 8 ofițeri și 6 agenți de poliție aflați în vizor. S-au trimis sesizări unităților de parchet competente, privind îndeplinirea în mod defectuos a unor sarcini de serviciu. Raportul final de control va fi înaintat unității de parchet competente și toate datele vor fi puse la dispoziția procurorilor pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, relatează Realitatea.net.

Seară frumoasă!

Un lot de vaccin AstraZeneca, retras de la vaccinare și în România was last modified: martie 12th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: