Un conferențiar de la Facultatea de Drept UBB a deschis drumul stabilizării cursului CHF-LEU în instanțele clujene

30 ian. 2016
Vizualizari: 5959
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prima sentință din Cluj prin care a fost dispusă stabilizarea cursului CHF-LEU la data încheierii contractului de credit a fost obținută de un avocat conferențiar universitar care s-a reprezentat chiar pe sine și pe soția lui, de asemenea avocat, în procesul contra băncii, relatează Clujust.ro.

harosaSentința de stabilizare sau „înghețare”, cum mai este cunoscută, a cursului franc elvețian-leu, a fost pronunțată de Tribunalul Specializat Cluj în data 27 octombrie 2015. Avocatul Liviu Marius Harosa (foto), conferențiar la Faculatatea de Drept a UBB Cluj, a avut dublă calitate în dosar, de reclamant și apărător al reclamanților.

Contactat de Clujust.ro, Liviu Harosa a spus că nu a dorit să spună de sentință până când aceasta nu va fi definitivă. „Nu vreau să se nască interpretări. Aștept încă motivarea sentinței. Am introdus unele elemente inovative, dar aștept să fie definitivă”, s-a rezumat să spună conferențiarul. Sentința poate fi atacată cu apel de către banca pierzătoare.

Soluția pe scurt

„Admite, în parte, cererea de chemare în judecată, formulată, completată și extinsă de reclamanții Harosa Liviu Marius și Harosa Romana, în contradictoriu cu pârâtele SC Credit Europe Ipotecar IFN SA și SC Credit Europe Bank România SA și, în consecință:

Constată caracterul abuziv și, în consecință, nulitatea absolută a clauzei cuprinse în art. 2.4 din contractul de credit și de garanție nr. 500940/20.09.2007, precum și a clauzei cuprinse în art. 5.1 din Anexa nr. 1 la contractul de credit ipotecar nr. 500940/20.09.2007 – Condiții generale de creditare.

Constată caracterul abuziv și, în consecință, nulitatea absolută a clauzei cuprinse în art. 4.4 din contractul de credit și de garanție nr. 500940/20.09.2007, în măsura în care creditorul are doar dreptul, nu și obligația, de a revizui nivelul dobânzii după primul an de la prima utilizare a creditului, în funcție de indicele de referință precizat în contract, respectiv LIBOR la 6 luni + 4% p.a., urmând, în consecință, ca dobânda să varieze, în mod obligatoriu, în funcție de indicele de referință precizat. Constată caracterul abuziv și, în consecință, nulitatea absolută a clauzelor cuprinse în art. 5.1 lit. b), c) și f) din contractul de credit și de garanție nr. 500940/20.09.2007.

Constată caracterul abuziv și, în consecință, nulitatea absolută a clauzei cuprinse în art. 5.2 din contractul de credit și de garanție nr. 500940/20.09.2007.

Constată caracterul abuziv și, în consecință, nulitatea absolută a clauzei cuprinse în art. 6.2 din contractul de credit și de garanție nr. 500940/20.09.2007, precum și a clauzei prevăzute în art. 8.3 lit. c) din Anexa nr. 1 la contractul de credit ipotecar nr. 500940/20.09.2007 – Condiții generale de creditare, în măsură în care mandatarul creditorului efectuează schimbul valutar în numele și pentru împrumutat/codebitor la o altă cotație decât cea de la data încheierii contractului.

Constată caracterul abuziv și, în consecință, nulitatea absolută a clauzei cuprinse în art. 8.5 (clauza cross default) din contractul de credit și de garanție nr. 500940/20.09.2007. Constată caracterul abuziv și, în consecință, nulitatea absolută a clauzelor cuprinse în art. 8.15 și 8.16 din contractul de credit și de garanție nr. 500940/20.09.2007, în măsură în care vizează neîndeplinirea altor obligații decât cele principale, constând în obligația împrumutatului/codebitorului de a restitui capitalul și dobânda.

Dispune stabilizarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăților în temeiul contractului de credit mai sus menționat, la cursul valabil la momentul semnării contractului de credit, respectiv 2,0466 LEI/1 CHF, curs aplicabil de la data semnării contractului, pe toată perioada de derulare a acestuia. Obligă pâratele să restituie reclamanților toate sumele achitate în plus, rezultate din diferența de curs valutar dintre cursul valabil la momentul efectuării fiecărei plăți și cursul valabil la data semnării contractului, respectiv 2,0466 LEI/1 CHF, cu dobânda legală penalizatoare calculată de la data introducerii cererii de chemare în judecată (27 ianuarie 2015) și până la restituirea sumelor de către parate, în conformitate cu dispozițiile art. 1 alin. (3) coroborat cu art. 3 alin. (2) din O.G. nr. 13/2011.

Obligă paratele să restituie reclamanților suma de 4.638,54 CHF achitată cu titlu de comision de acordare, în echivalent în lei la cursul valabil la data încheierii contractului de credit, cu dobânda legală penalizatoare calculată asupra sumei de la momentul introducerii cererii de chemare în judecată și până la restituirea acesteia, în conformitate cu dispozițiile art. 1 alin. (3) coroborat cu art. 3 alin. (2) din O.G. nr. 13/2011”.

Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

Un conferențiar de la Facultatea de Drept UBB a deschis drumul stabilizării cursului CHF-LEU în instanțele clujene was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: