„Un atu special al societății Oglindă & Partners îl reprezintă calitatea serviciilor juridice pe care le oferim clienților”. Interviu cu av. Tasiana Timofticiuc, Associate Lawyer, Oglindă & Partners

2 iul. 2024
Vizualizari: 342

Cristian Pavel: Nu se întâmplă des să dialogăm cu avocați tineri, care își întind cu încredere „aripile” în profesie. Dvs. faceți parte încă din noiembrie 2022 din echipa societății Oglindă & Partners, dovedindu-vă deja un „ucenic” de nădejde al firmei. Cum ați reușit să convingeți imediat după absolvirea facultății de Drept și intrarea în Baroul București partenerii firmei că pot miza pe aplombul și determinarea de a reuși în profesie, atribute proprii vârstei?

Tasiana Timofticiuc: În general, consider că lucrurile trebuie făcute cu plăcere și că învățarea este un proces continuu și că este normal să fie așa. Raportându-mă în acest fel, rezultatele unei activități sunt mai mulțumitoare decât dacă nu ar fi făcute cu plăcere, dar și dificultățile ce pot apărea vor fi depășite mai ușor pentru că din experiențele negative consider că trebuie extrasă „lecția” care trebuie internalizată pentru a putea îmbunătăți experiențele viitoare asemănătoare. Încerc să privesc experiențele trecute cu recunoștință, iar pe cele prezente și viitoare cu entuziasm și perseverență.

Ghidându-mă astfel inclusiv în alegerea profesiei, consider că aceste atribute nu au trecut neobservate și că au cântărit decisiv în decizia partenerilor de a miza pe aplombul și determinarea mea atunci când mi-au alocat sarcini mult peste complexitatea specifică unui stagiar.

Cristian Pavel: Ați devenit membră a departamentului de Arbitraj Internațional și Achiziții Publice din cadrul Oglindă & Partners, implicându-vă în activitatea de consultanță și reprezentare a clienților în ceea ce privește elaborarea ofertelor depuse în proceduri de achiziții publice, precum și prin reprezentarea ofertanților interni și internaționali în litigiile care decurg din procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice. A fost alegerea personală a dvs. sau vorbim despre o decizie a managementului societății?

Av. Tasiana Timofticiuc, Associate Lawyer, Oglindă & Partners

Tasiana Timofticiuc: A fost mai degrabă vorba de o bună sincronizare între cerințele societății și aspirațiile mele profesionale.

Eu, pe de o parte, mă orientasem deja spre domeniul achizițiilor publice și întrezăream posibilitatea de a profesa în acest domeniu, urmând deja la acel moment studiile programului de master „Achiziții publice, concesiuni și parteneriat public-privat” în cadrul Universității din București.

Perspectiva mea s-a pliat bine cu cea a Oglindă & Partners, unde se căuta un avocat pentru departamentul de Arbitraj Internațional și Achiziții Publice.

Pentru orice absolvent de drept, arbitrajul reprezintă un domeniu de practică elitist, dacă pot spune așa, motiv pentru care nu am putut privi decât cu bucurie și mândrie oportunitatea de a face parte din departamentul de arbitraj comercial internațional.

Cristian Pavel: Cine v-a fost mentor și model în perioada studiilor de profil? Dar acum, în structura în care v-ați integrat?

Tasiana Timofticiuc: N-aș putea să zic că am avut un anumit model în perioada studiilor, mai corect, n-aș putea să zic că am avut un singur model. Încă din primele zile de facultate ni s-a spus că în cei patru ani ce vor urma datoria noastră de studenți este de a acumula cât mai multe informații și competențe de la profesorii pe care îi vom avea.

Deși atunci credeam că sfatul se referă la acumularea de cunoștințe juridice, mi-am dat seama pe parcurs că, de fapt, însemna mai mult. Pe lângă cunoștințele specifice domeniului, sfatul se referea și la a asimila din modul de gândire al fiecărui profesor, de a deprinde metoda de studiu dezvoltată de aceștia.

Mărturisesc că, pentru mine, un rol mai accentuat l-au avut seminariștii, pentru că de multe ori s-au pus din nou în pielea studenților și au explicat noțiuni și concepte teoretice într-un mod mult mai ușor accesibil.

Urmând acest sfat, am avut un model și un mentor în fiecare profesor, a căror amprentă am pus-o asupra dezvoltării mele. Adunând de la fiecare, în mod treptat, am deprins obiceiurile care m-au ajutat să îmi dezvolt propria metodă de învățare prin dobândirea răbdării necesare să citesc și să înțeleg ceea ce citesc, să studiez noțiunile de drept din mai multe surse complementare, să îmi dezvolt capacitatea de analiză și spiritul critic, să coroborez informațiile și principiile din diferite materii, să sintetizez și să sistematizez informația și, nu în ultimul rând, să îmi dezvolt gândirea logică.

În prezent, am păstrat aceeași „metodă” și preiau de la toate persoanele din jurul meu acel „câte un pic” pentru că și acum, ca și atunci, sunt recunoscătoare să fiu înconjurată de adevărați specialiști, extrem de bine pregătiți și devotați.

Cristian Pavel: Oferiți, umăr la umăr cu colegii, asistență juridică și reprezentare în domenii conexe arbitrajului și achizițiilor publice, precum drept contractual, drept comercial, drept administrativ etc. Unde regăsiți cele mai importante provocări? Ce arie dă cel mai mult „de furcă” departamentului?

Tasiana Timofticiuc: Fiind vorba de problematici aparținând unor domenii conexe arbitrajului sau achizițiilor publice, implicit este vorba și despre instituții sau noțiuni de care nu ne lovim în fiecare zi, motiv pentru care, într-o oarecare măsură, se poate spune despre fiecare dintre problemele conexe că dau „de furcă”. Dar nu în sensul de a fi o povară, ci mai degrabă o provocare și o oportunitate de a învăța lucruri noi! Și tocmai în asta consider că rezidă frumusețea și farmecul dreptului în general și ale avocaturii în special.

Cristian Pavel: Cum descrieți și prezentați clienților, potențialilor clienți și prietenilor casa de avocatură în care activați? Ce strălucește și cântărește mai mult și mai mult, din punctul dvs. de vedere, în cartea de vizită și reputația societății?

Tasiana Timofticiuc: Consider că un loc special în cartea de vizită și pentru reputația O&P îl reprezintă calitatea serviciului juridic pe care îl oferim clienților noștri.

Fiecare caz și fiecare client beneficiază de un serviciu juridic personalizat, care să corespundă cât mai bine nevoilor sale, deziderat care implică în mod necesar o bună înțelegere a aspectelor tehnice pentru pregătirea cazurilor. Concret, se formează echipe mixte, în care avocații lucrează îndeaproape cu personalul tehnic al clientului implicat în realizarea proiectului, precum și cu experți tehnici, legătură care se menține pe întreaga perioadă de soluționare a litigiului.

Pentru mine, a lucra îndeaproape cu ingineri cu o vastă experiență reprezintă o oportunitate valoroasă de învățare, pentru că am ocazia de a afla „de la sursă” cum să interpretez documente specifice domeniului de construcții, de exemplu cum se citește un proiect tehnic, un grafic de execuție sau o diviziune de lucrări și, mai departe, cum pot să folosesc aceste documente pentru pregătirea dosarului.

Cristian Pavel: Știm cu toții că „socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă”. Ce diferă fundamental între așteptările dvs. de la momentul absolvirii Dreptului și realitățile concrete din piață, din viața profesională de zi cu zi?

Tasiana Timofticiuc: Sunt multe diferențe între ceea ce îmi imaginam, în perioada facultății, că înseamnă avocatura și ce înseamnă de fapt. Cel mai frapant calcul al meu care nu s-a potrivit cu cel din „târg” a fost că aplicarea dreptului reprezintă doar o foarte mică parte din activitatea unui avocat.

Acest fapt nu îmi era cu totul străin, auzisem de la colegii sau prietenii mai mari că procesul de învățare începe practic abia după ce termini facultatea. La fel ca ei, și eu credeam că, odată intrată în profesie, va fi vorba despre a aplica ceea ce am învățat în facultate și că cel mai „palpitant” ar fi să aplici una dintre excepțiile de la regulile învățate.

Intrată în profesie, am descoperit că activitatea unui avocat presupune activități conexe aplicării normelor de drept, respectiv studiul de probe, redactare de documente, concepere de strategie, activitate de documentare, pregătire pledoarie etc. 

Cristian Pavel: Fiecare tânăr are un pariu profesional propriu. Ce v-ați propus să realizați în următorii ani, ce arie de nișă vizați pentru aprofundare, care vă sunt prioritățile pe termen scurt și mediu?

Tasiana Timofticiuc: Pentru anii ce urmează îmi propun să continui parcursul deja început și să aprofundez domeniul arbitrajului comercial internațional.

„Un atu special al societății Oglindă & Partners îl reprezintă calitatea serviciilor juridice pe care le oferim clienților”. Interviu cu av. Tasiana Timofticiuc, Associate Lawyer, Oglindă & Partners was last modified: iulie 2nd, 2024 by Tasiana Timofticiuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice