Ultima staţie

15 nov. 2016
Vizualizari: 1695

Alegerile din Republica Moldova s-au încheiat cu un rezultat previzibil: Igor Dodon a câștigat președinția. Tinerii care au votat cu Maia Sandu au ieșit în stradă la Chișinău, dar efortul lor de a arăta lumii că tinerii Republicii Moldova vor în Europa, pare zadarnic. Observatorii internaționali de la Chișinău au dau verdictul: „Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova a fost competitiv, respectându-se libertățile fundamentale”, scrie Agerpres, citând un comunicat de presă. Chiar dacă observatorii internaționali critică insuficiența buletinelor de vot în secții din străinătate, rezultatul rămâne neschimbat.

Igor Dodon, câștigatorul prorus al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, a anunțat luni la un post de televiziune din Rusia că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate anul viitor, relatează Le Figaro, citat de Mediafax.

Corupția și sărăcia din Republica Moldova, economia gri, compromiterea unionismului și a liderilor politici, tendințele separatiste ale Transnistriei și Găgăuziei, exodul masiv al tinerilor, incoerența mesajului de la București, au contribuit la acest rezultat.

Rezultatul din Moldova este și o înfrângere a Bucureștiului, care în toți acești ani nu a știut să promoveze o politică coerentă față de Republica Moldova, nu a realizat un dialog constructiv cu Moscova și Kievul. Practic, granița Uniunii Europene se mută pe Prut, iar speranțele moldovenilor de intrare în Uniunea Europeană sunt spulberate.

La sud, în ton cu Moldova, Bulgaria vecină a ales prin vot popular un fost general de aviație, noteză Mediafax.

Cu siguranță, votul de la Chișinău și cel de la Sofia vor are ecouri nu numai la Bruxelles, dar și la Kiev. Ucrainienii proeuropeni simt în ceafă iarna siberiană.

Mergem la București, unde DC News scrie că Direcția legislație, documentare și contencios din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, luni, propunerea legislativă pentru înființarea, organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Interceptarea Comunicațiilor. CSM consideră că nu respectă exigențele de calitate a legii.

„Propunerea legislativă privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Interceptarea Comunicațiilor nu respectă exigențele de calitate a legii”, se arată în punctul de vedere al Direcției legislație, notează DC News. Propunerea legislativă fusese depusă la Parlament de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Declarațiile aceluiași lider politic au intrat în analiza Inspecției judiciare. Potrivit DC NewsInspecția judiciară consideră că afirmațiile asumate instituțional de către președintele Senatului într-un document „Apel către parlamentari”, precum și în dezbaterea mediatică subsecventă acestuia „au adus atingere independenței justiției în ansamblul său”.

„Declarațiile făcute de Traian Băsescu, fost președinte al României, și de către Elena Udrea, deputat în Parlamentul României, în cazul mai multor apariții televizate, sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducând atingere independenței procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, se mai arată în raportul Inspecției Judiciare, citat de agenția DC News.

 Mediafax scrie despre dosarele fostului președinte Traian Băsescu.

„Dacă există o faptă de spălare de bani, ea nu poate fi separată de o faptă de corupție. Spălarea de bani poate rezulta dintr-o faptă de corupție și trebuie demonstrată. Cele două cauze trebuie reunite, în ipoteza în care se va redeschide dosarul, fiindcă acea soluție nu ar rezista unei verificări. Dosarele ar trebui reunite și instrumentate împreună”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, potrivit Mediafax.

Vești nu tocmai bune pentru politicienii români intrați în lupta electorală. Unii dintre ei trebuie să se lupte acum și în justiție. Acolo vor avea nevoie de avocați. Și cum nu există oferă fără cerere, MAREȘ / DANILESCU / MAREȘ s-a asociat cu Dan Lupașcu, vizând poziția de lider pe piața avocaturii penale de afaceri din România, scrie Universul Juridic.

În politică se scufundă corăbii, se nasc noi mări.

România rămâne ultima stație din Europa.

Bună dimineața!

Ultima stație was last modified: noiembrie 14th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: