Tutela unui interzis judecătoresc. Noțiunea de domiciliu. Competența teritorială (NCPC)

19 ian. 2018
Vizualizari: 6756
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1191/2017

NCC: art. 87, art. 91, art. 107 alin. (1), art. 137 alin. (1), art. 171; NCPC: art. 94 pct. 1 lit. a), art. 114 alin. (1), art. 153 și urm.; Legea nr. 76/2012: art. 76

Prin cererea introductivă, înregistrată la Judecătoria Târgoviște la data de 30 martie 2017, reclamantul A. a solicitat înlocuirea sa din calitatea de tutore al interzisului judecătoresc B., numit prin Decizia civilă nr. 30260 din 18 decembrie 2007 a Primăriei sectorului 6 București și numirea pârâtei C. în calitate de tutore al acestuia.

Se reține că, în raport de obiectul cererii de chemare în judecată, prezenta cauză se referă la instituția tutelei interzisului, reglementată de Titlul III al C. civ., intitulat „Ocrotirea persoanei juridice”.

Art. 107 alin. (1) C. civ. prevede că procedurile prevăzute de C. civ., privind ocrotirea persoanei fizice sunt de competența instanței de tutelă și de familie stabilite potrivit legii, denumită în continuare instanța de tutela.

Totodată, în temeiul art. 94 pct. 1 lit. a) C. proc. civ., judecător iile judecă în primă instanță cererile date de C. civ. în competența instanței de tutelă și de familie, în afară de cazurile în care prin lege se prevede în mod expres altfel, iar potrivit art. 114 alin. (1) C. proc. civ., „Dacă prin lege nu se dispune altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de C. civ. în competența instanței de tutelă și de familie, se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită”.

Prin art. 76 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind C. proc. civ., se prevede că până la organizarea instanțelor de tutelă și familie, judecătoriile sau, după caz, tribunalele ori tribunalele specializate pentru minori și familie vor îndeplini rolul de instanțe de tutelă și familie, având competența stabilită potrivii: C. civ., C. proc. civ., Legii nr. 76/2012, precum și reglementărilor speciale în vigoare.

Având în vedere obiectul cauzei deduse judecății, înlocuire tutore, se constată că, în conformitate cu prevederile legale sus-menționate, competența de soluționare a cauzei revine judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită, competență exclusivă reglementată de dispozițiile art. 114 alin. (1) C. proc. civ. având caracter de competență de ordine publică.

În privința noțiunii de domiciliu se reține că, din punct de vedere procesual, dispozițiile art. 114 alin. (1) C. proc. civ. trebuie interpretate în sensul că prin domiciliu se înțelege acela pe care o persoană și l-a stabilit de fapt, în localitatea în care trăiește, scopul dispozițiilor legale referitoare la domiciliu, așa cum rezultă din dispozițiile art. 153 și urm. C. proc. civ., fiind acela ca părțile aliate în litigiu să poată fi înștiințate de existența procesului, pentru a da eficiență dreptului la apărare.

De asemenea dispozițiile art. 114 alin. (1) C. proc. civ. trebuie raportate la noțiunea de domiciliu, astfel cum este definită de art. 87 C. civ., în capitolul referitor la identificarea persoanei fizice.

Conform art. 87 din C. civ. în vigoare „domiciliul unei persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acela unde aceasta declară că își are locuința principală”. în aceiași sens, al locuinței declarate ca locuință principală a fost modificată și norma ce definește noțiunea de domiciliu din O.U.G. nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Totodată, deși potrivit art. 91 alin. (1) C. civ., dovada domiciliului sau a reședinței se face cu mențiunile cuprinse în cartea de identitate, potrivit alin. (3) al aceluiași articol, prin raportare la alin. (2) al art. 91 C. civ., stabilirea sau schimbarea domiciliului la o altă adresă decât cea din actul de identitate poate fi opusă persoanei care a cunoscut-o prin alte mijloace.

În speță, Înalta Curte reține că, așa cum rezultă din copia cărții de identitate aflată la fila 6 în Dosarul nr. x/315/3017 al Judecătoriei Târgoviște, persoana pusă sub interdicție, numita B., la data sesizării Judecătoriei Târgoviște, respectiv 30 martie 2017, avea domiciliul în mun. Târgoviște din data de 17 noiembrie 2008, domiciliul acesteia fiind schimbat ulterior punerii sub interdicție prin sentința civilă nr. 2370 din 04 aprilie 2007 a Judecătoriei sectorului 6 București și numirii reclamantului A. în calitate de tutore prin Decizia nr. 30260 din 18 decembrie 2007 a Primăriei sectorului 6 București.

Se mai constată că, la data formulării prezentei cereri de chemare în judecată, mențiunile cuprinse în cartea de identitate a persoanei puse sub interdicție corespund cu situația locuirii efective în municipiul Târgoviște, nefiind contestată de părțile din dosar, iar domiciliul persoanei interzise este identic cu domiciliul tutorelui A.

În consecință, în raport de dispozițiile art. 114 alin. (1) C. proc. civ., coroborat cu dispozițiile legale mai sus-menționate, precum și cu situația de fapt ce rezultă din probele administrate, se constată că domiciliul procesual al persoanei puse sub interdicție este același cu domiciliul ce rezultă din interpretarea coroborată a dispozițiilor art. 137 alin. (1) C. civ. și art. 171 C. civ., în temeiul cărora interzisul judecătoresc pus sub tutelă își are domiciliul la tutore.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În concluzie, față de cele sus-menționate, revine Judecătoriei Târgoviște competența teritorială de soluționare a cauzei.

Sursa informației: www.scj.ro.

Tutela unui interzis judecătoresc. Noțiunea de domiciliu. Competența teritorială (NCPC) was last modified: ianuarie 19th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.