Țuca Zbârcea & Asociații câștigă un litigiu arbitral internațional în valoare de 5,5 milioane de euro

29 ian. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 169

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis pretențiile în sumă de 5,5 milioane de euro ale reclamantului reprezentat de avocații Țuca Zbârcea & Asociații, punând astfel capăt unei dispute arbitrale ce a durat aproape 9 ani de zile.

Litigiul își are originea într-un contract încheiat în anul 2007, în baza căruia o societate privată își asumase obligații de proiectare, livrare, instalare și instruire a personalului beneficiarului în legătură cu executarea unui sistem de arhivare electronică.

În condițiile în care partenerul său contractual (o autoritate publică) a refuzat să achite cea de-a doua tranșă a prețului convenit, societatea a inițiat, în anul 2012, un litigiu arbitral în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Inițial, printr-o sentință arbitrală pronunțată în anul 2015, tribunalul arbitral a admis pretențiile constând în diferența de preț, obligând autoritatea publică la plata a aproximativ 5,5 milioane de euro. Ulterior, în anul 2016, Curtea de Apel București a admis acțiunea în anulare formulată de autoritatea publică, desființând sentința arbitrală și reținând, în esență, că litigiul ar fi avut un caracter nearbitrabil. Hotărârea a fost atacată, iar prin hotărârea sa irevocabilă pronunțată în cursul lunii ianuarie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul societății, fiind astfel menținută hotărârea arbitrală inițială.

Se încheie astfel o adevărată saga născută din acest contract. La finalul anului 2019, instanța supremă tranșase în mod definitiv un alt litigiu între aceleași părți, în cadrul căruia societatea solicitase restituirea contravalorii scrisorii de garanție bancară executată în mod abuziv de către beneficiar. La acel moment, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul autorității publice, menținând sentința arbitrală prin care aceasta fusese obligată la restituirea sumei de aproximativ 1,4 milioane euro.

Disputa a implicat o varietate de analize juridice, fiind dezbătute aspecte precum regimul de drept internațional al contractului și efectele angajamentelor asumate de Statul Român față de Comisia Europeană, bornele arbitrabilității din perspectiva normelor procedurale generale și speciale, delimitările între diverse specii de contracte încheiate cu autorități publice în baza normelor generale sau a celor speciale, aplicarea principiilor răspunderii contractuale într-un raport complex, atât din perspectiva obligațiilor asumate de părți, dar și a evoluției acestuia.

Soluția instanței supreme contribuie la consolidarea instituției arbitrajului ca alternativă viabilă pentru degrevarea instanțelor judecătorești și la respectarea principiului forței obligatorii a contractelor încheiate între societăți private și autorități publice.

În această dispută, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornel Popa și Ioana Gelepu, Parteneri în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații, precum și Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul aceluiași departament.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat în 2020 premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

Țuca Zbârcea & Asociații câștigă un litigiu arbitral internațional în valoare de 5,5 milioane de euro was last modified: ianuarie 29th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter