Trei studenți clujeni au participat la o conferința internațională în China pe tema guvernanței globale. Galerie foto și impresii

6 dec. 2016
Vizualizari: 1707

În perioada 24-29 iulie, echipa LAW UBB RO, formată din Luiza Gogozan (anul IV), în calitate de leader al echipei, Dorin Giurgi și Calin Rus (anul II), membri, au reprezentat Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai la Competiția Internațională „Youth Innovation Competition on Global Governance” (în continuare YICGG), care a avut loc în Shanghai, China. Coordonatorul echipei a fost doamna lect.univ.dr. Veronica Rebreanu, căreia participanții țin să-i mulțumească pentru tot ajutorul oferit.

Despre YICGG

YICGG este un eveniment organizat și găzduit de Universitatea Fudan din Shanghai, cu sprijinul United Nations Development Programme (UNDP). YICGG are ca obiective crearea unui cadru de discuții între tineri pe teme de interes global, cât și motivarea acestora să se dedice rezolvării unor probleme ce privesc guvernarea globală și dezvoltarea durabilă.

Prima ediție a evenimentului a fost organizată în anul 2007 de către School of Internațional Relations and Public Affairs (SIRPA) din cadrul Fudan University, reprezentând în toți acești ani singura competiție internațională cu scopul declarat de a stimula inovația în guvernanța globală.

Competiția din 2016 s-a derulat în perioada  24-29 iulie, având ca temă generală „Sustainable Development Goals: Common Agenda, Plural Approaches”, iar ca particularizare următoarele domenii: Innovating For Jobs, Partnering Against Poverty, Empowering Through Education, Greening in Economy.

Începând cu anul 2013, Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a participat la toate competițiile YICGG, și, în fiecare an de până acum, câte un membru al echipei române a făcut parte din echipa câștigătoare.

Pentru bună prestație a echipelor din anii anteriori, organizatorii au trimis din nou o invitație coordonatorului celorlalte echipe, lect.univ.dr. Veronica Rebreanu, care, împreună cu participanții câștigători din edițiile trecute, au organizat o selecție a echipei pentru competiția din anul 2016. Astfel s-a format echipa LAW UBB RO, reprezentantă a Facultății de Drept.

Dna lect. univ.dr. Veronica Rebreanu s-a asigurat de bunul parcurs al echipei, ocupându-se atât de partea academică, cât și de cea organizatorică a echipei. Membrii echipei țin să îi mulțumească pe această cale pentru tot ajutorul acordat și pentru că, fără dumneaei, întreaga experiență nu ar fi fost la fel de ușoară și de frumoasă!

Participanți

Ediția din anul 2016 i-a avut ca invitați speciali pe Vincent Ochilet (vice-președinte al delegației Asiei de Est la Crucea Roșie), Richard Boucher (ambasador de carieră al Statelor Unite; în prezent, profesor universitar. Ulterior încheierii colaborării sale cu Departamentul de Stat, ambasadorul Boucher a fost secretar general adjunct al OECD, asistând țările în curs de dezvoltare în implementarea unor politici economice.) și Liu Guijin (președinte al Chinese Society of African and Asian Studies, fost ambasador al Chinei în Africa de Sud). Prin intermediul acestor personalități participanții au avut șansa să afle care sunt cele mai grave probleme cu care planeta se confruntă în prezent, având în egală măsură posibilitatea să adreseze întrebări cu privire la nelămuririle pe care le au, toate acestea punând bazele unor soluții pe termen lung în domeniul dezvoltării durabile.

Juriul a fost și el unul la înălțime, fiind compus din personalități reputate, dintre care amintim: Chen Kangling (Assistant Director, China Institute), Marie-Helene Caillol (President, European Laboratory of Political Anticipation; President and Director of a publication; the Global Europe Anticipant Bulletin), Sebastian Bersick (Chair of International Political Economy, Ruhr-Universitat Bochum), Veronica Rebreanu (Lector universitar, cadru didactic titular al cursurilor de Teoria generală a dreptului, respectiv Dreptul mediului la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai), Courtney Henderson (Faculty of Semester at Sea, Academic sponsor from University of Virginia), Jena Widhagdo Putri (Lecturer in International Relations, Faculty of Social and Political Sciences, Universitas Indonesia), Oleksander Pidchosa (Assistant Professor, Department of International Finance, Institute of International Relations, Târâș Shevchenko National University of Kyiv), Wang Zikui (Ph.D. Candidate, Department of Internațional Politics, Fudan University). Rolul acestora a fost acela de a îndruma discuțiile de tipul „masă rotundă”, cu scopul final de a se circumscrie răspunsurile unora dintre întrebările de interes comun pentru omenire, precum „Care sunt cauzele principale ale sărăciei?”. De asemenea, aceștia au evaluat prestația studenților pe tot parcursul competiției, având decizia grea de a stabili cele mai remarcabile prestații.

Etapele competiției

1. Selecția participanților la evenimentul din Shanghai s-a făcut pe baza evaluării unor proiecte, pe una dintre temele menționate anterior. Dintre toate proiectele participante, au fost selectate doar cele care reușeau să se individualizeze printr-un potențial real de a câștiga. Selecția a fost una atentă deoarece mai bine de o jumătate dintre proiectele trimise nu au fost acceptate. Printre proiectele remarcate a fost și “Global Governance – Convention On Waste”, lucrare propusă de echipa LAW UBB RO. LAW UBB RO, reprezentantă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost singura echipă din România calificată în faza finală, continuând tradiția facultății de drept de la Cluj care este la a treia participare la acest eveniment.

Odată selectați, competitorii au fost redistribuiți și au format noi echipe internaționale. Echipele nou create erau alcătuite din câte 8 membri, obiectivul principal fiind ca noii colegi să nu provină din aceeași țară, să nu vorbească aceeași limbă nativă, să nu studieze în facultăți de același profil, toți întâlnindu-se, practic, pentru prima dată în cadrul acestui proiect. În prima zi a competiției, noilor echipe li s-a comunicat tema pe care trebuiau să o aibă în vedere pentru redactarea unei noi lucrări complexe.

2. Ignite-talk, cea de-a doua etapă a competiției, promovată sub sloganul „Luminează-ne, dar într-un mod rapid!”, a constat în o succesiune de prezentări de maximum cinci minute, prin care fiecare participant a putut să își expună o viziune proprie asupra temelor de interes comun ce se află sub marea umbrelă a dezvoltării durabile. Rolul prezentărilor a fost acela de a încuraja studenții să gândească o idee originală care să impresioneze audiența și, mai mult decât atât, de a promova creativitatea, diversitatea culturală și inițiativa tinerilor în societate.

Ca urmare a etapei Ignite-talk s-a acordat premiul pentru “cel mai bun discurs individual”, beneficiarul fiind totodată invitat să participe și la summitul G20 în septembrie 2016, la Hangzhou, China.

3. Word-Café, fiind considerată cea mai complexă etapa e competiției, a fost o serie de discuții libere pe care tinerii participanți le-au purtat alături de echipele noi formate, în fața membrilor juriului și a întregii suflări ce a luat parte la eveniment. Fiecare discuție de acest fel se purta pe o temă specifică, durând maximum 15 minute, iar apoi urmând o rotare a echipelor astfel încât să existe o analiză a unei teme alături de un membru al juriului din partea fiecărei echipe. Scopul final al acestor discuții a fost acela de a ajuta studenții să surprindă cele mai urgente probleme cu care planeta se confruntă în momentul de față și să le stimuleze imaginația în găsirea unor soluții rapide, practice și inovative, care să poată fi aplicate cât mai repede la nivel global.

4. Ultima etapă a constat în prezentarea proiectului propus de fiecare dintre cele opt noi echipe internaționale. Acest ultim act a oferit studenților posibilitatea să muncească în echipă, indiferent de statul, orașul, universitatea, mediul politic, mentalitățile și obiceiurile, condiția socială etc. din care făceau parte. În acest fel, se oferă tinerilor ocazia să dovedească faptul că, indiferent de meridian sau paralelă, există posibilitatea unei cooperări internaționale în soluționarea problemelor globale acute, prin colaborare, toleranță, respect reciproc și chiar prietenie.

Această etapă s-a încheiat cu acordarea premiului pentru „cel mai inovativ proiect” echipei care a propus un proiect fezabil și de impact, care venea ca o soluție a problemelor discutate pe tot parcursul șederii participanților în China. Membrii echipei premiate au fost invitați să participe și la summitul G20 în septembrie 2016, la Hangzhou, China.

 

Impresiile echipei LAW UBB RO

Pentru cineva care nu este ușor impresionabil și care a călătorit destul de mult, pot spune că experiența acestei conferințe în China a fost una unică și chiar life-changing. Cu siguranță a fost o etapă de dezvoltare personală substanțială, începând chiar de la pregătirile pentru a ajunge acolo: realizarea proiectului cu care am participat la conferință, obținutul vizei și încercarea de a obține sponsorizări pentru reducerea cheltuielilor; toate au reprezentat chestiuni inedite și ne-au solicitat constant. Odată ajunși, se deschide o nouă lume. Diferențele sociale și culturale sunt, de departe, cele mai marcante: de la taxi-uri care au haine puse la uscat în portbagaj și până la statui de jad de câțiva metri înălțime, China le are pe toate. Este o țară a contrastelor, plină de tradiții, obiceiuri, dar și de zgârie-nori și high-tech. Printre toate acestea, se distinge, pregnant, și respectul locuitorilor față de europeni, probabil o reminiscență a perioadelor coloniale. Un alt aspect care mi-a modificat profund viziunea este regimul comunist de acolo, pe care îl priveam constant prin raportare la România anilor ‘40-’90. Greșeam profund căci diferențele sunt semnificative. Într-adevăr, există probleme, mai ales în ceea ce privește libertatea de exprimare și accesul la informații (blocarea Google, Facebook și a altor site-uri occidentale a fost un impediment și pentru mine), dar n-aș putea spune că populația chineză are carențe majore de orice fel. Într-adevăr, nu simțeam aceeași sentiment de libertate și deschidere pe care l-am întâlnit, spre exemplu, în Olanda, dar n-aș putea spune că societatea chineză nu este o societate liberă sau una în care nu există gândire critică. Totuși, toate aceste viziuni au în vedere doar experiența mea în orașul Shanghai (care este capitala economică a Chinei), eu neavând ocazia să cunosc în întregime China și nici societatea chineză în ansamblul ei și mi-e teamă că aș putea greși generalizând. Ca o concluzie, Shanghai este un oraș plin de tradiție, unde cultura chineză creează «acel ceva» ce merită văzut și trăit, dar reușește să mențină totodată și un iz Occidental, Vestic. Totuși, căldura a fost un real obstacol pentru mine, temperaturile depășeau constant 35 de grade Celsius, iar în combinație cu umiditatea crescută, aerul devenea greu respirabil. Într-una din zile, temperatura a depășit chiar 40 de grade, cu o umiditate foarte mare, înregistrându-se chiar a treia cea mai caldă zi în Shanghai de când se fac măsurători (din 1873). Oamenii au început să se filmeze prăjind bacon pe asfalt pentru a arăta cât de mare era temperatura. Aglomerația era mereu prezentă (chiar pe străzi cu 10 benzi), având în vedere că vorbim de un oraș care are o populație similară cu cea a României.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Fiind pentru prima dată la un eveniment internațional de o asemenea amploare, m-am bucurat că am putut intra în contact cu personalități reputate la nivel mondial și cred că a fost o reală ocazie de a lega prietenii cu persoane de pe toate continentele, mulți dintre ei tineri valoroși despre care cred că voi mai avea ocazia să aud în viitor. Schimbul cultural a fost, fără îndoială, o parte importantă, atât în ce privește viziunile și modul de gândire al celorlalți participanți în cadrul proiectelor comune pe care le-am realizat acolo, cât și în cadrul întâlnirilor informale pe care le-am avut noi cu studenții din celelalte țări. Bagajul de cunoștințe cu care am rămas în urma discuțiilor și prezentărilor este unul de luat în seamă fiindcă pe de o parte a adus noi perspective, iar pe de alta a venit să lege și să clarifice informațiile pe care le aveam deja. Pentru a conchide, cred că a fost o experiență unică care reușește să-mi schimbe viziunea asupra lumii, lărgindu-mi considerabil perspectivele, în ce privește dreptul internațional și viața în general. Mă bucur că am putut reprezenta Facultatea de Drept, UBB, Clujul și România acolo.” – Călin Rus

Din punctul meu de vedere, participarea la această competiție a fost o experiență unică, având în vedere toate activitățile expuse mai sus, cât și precizările pe care le voi face în continuare. Astfel, am inițiat conversații cu unii dintre distinșii invitați, care au fost deosebit de amabili și au relatat experiențe profesionale pe care le-au considerat relevante (de pildă, domnul Richard Boucher ne-a relatat despre traseul său profesional, provocările carierei de ambasador, care sunt aptitudinile care ne-ar avantaja în ipoteza în care am dori să accedem în diplomație ș.a.). Am cunoscut studenți din toată lumea, de la diferite universități și specializări, de la care am înțeles mai multe despre mediile pe care le reprezentau. Mai mult, cu câțiva dintre aceștia am fost coleg de echipă, ceea ce a însemnat că timp de câteva zile am lucrat împreună la realizarea unui proiect. În acel context, am învățat câte ceva de la fiecare dintre ei. În finalul acestei scurte prezentări, câteva cuvinte despre China. În primul rând, am fost impresionat de organizarea riguroasă a orașului Shanghai, întrucât părea că fiecare clădire avea un loc al ei. În al doilea rând, am fost surprins în mod plăcut de rapiditatea cu care am trecut de toate procedurile administrative privind intrarea și ieșirea noastră din țară, cât și în ceea ce privește accesul la muzee sau alte activități (precum schimbul de valută).  În al treilea rând, am agreat preparatele tradiționale, dar mi s-a părut interesant că în China se consumă apă caldă, și nu rece, în timpul luării mesei. În al patrulea rând, am  experimentat viața în condițiile imposibilității de accesare a unor platforme precum Facebook, YouTube, Google ș.a. În concluzie, experiența participării la YICGG 2016 este de neînlocuit prin alte activități pe care le-aș fi putut desfășura, pentru toate motivele expuse mai sus.” – Dorin Giurgi

 Pentru mine, Youth Innovation Competition On Global Governance a reprezentant mai mult decât un concurs. A fost o experiență unică, în care am întâlnit 70 de studenți motivați alături de care am lucrat, am împărtășit idei, experiențe și, mai mult decât atât, am descoperit că nu contează cine ești, de unde vii, ce studiezi, căci problemele globale sunt comune, iar noi trebuie să lucrăm împreună pentru a le rezolva. Am participat la această competiție în două ediții și de fiecare dată m-am reîntors în țară mai bogată, mai plină de idei, mai devotată cauzei pentru care lupt.

Cu această ocazie aș dori să îi mulțumesc doamnei lect.univ.dr. Veronica Rebreanu, care ne-a oferit șansa să luăm parte la acest concurs și alături de care am descoperit că dincolo de băncile școlii există o lume plină de probleme, pe care noi, ca juriști, suntem datori să le rezolvăm. Prin dânsa am descoperit care este scopul meu. Iar acest scop a fost confirmat de cei 70 de studenți participanți și de cei peste 10 invitați speciali pe care am avut posibilitatea să îi cunosc.” – Luiza Gogozan

Galerie foto

Trei studenți clujeni au participat la o conferința internațională în China pe tema guvernanței globale. Galerie foto și impresii was last modified: decembrie 5th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: