Trei candidați pentru șefia DNA

23 iul. 2018
Vizualizari: 727

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, azi bilanțul Executivului la șase luni de la guvernare, susținând că veniturile la buget în semestrul I al anului 2018 au fost de 132 miliarde lei, mai mari cu 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, când veniturile au fost de 117,2 miliarde lei. Aceasta a mai spus că transferul contribuțiilor de la angajat la angajator s-a dovedit a fi o măsură bună.

„Transferul contribuților sociale de la angajator la angajat un plus de 12,3 miliarde lei. Deci avem un plus de 36,8% față de anul trecut. Dacă vom cumula plusul de 12,3 miliarde cu minusul de 3,1 din impozitul pe venit, constatăm că avem un venit în plus la buget de 9 miliarde lei, fără a-i deranja nici pe angajați, nici pe angajatori. Avem 3,1 miliarde lei care au rămas disponibili în bugetul de stat”, a explicat premierul Dăncilă, scrie azi Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a procurorului Oliver-Felix Bănilă, pentru o perioadă de trei ani.

„Oliver Bănilă a anunțat, luni, că în prima parte a activității sale va face o evaluare a activității instituției și, cu siguranță, planul de management pe care l-a propus la audierea pentru obținerea postului va suferi modificări în funcție de rezultatul evaluării. Bănilă spune că vrea să fie «un șef cât mai eficient» și că se bazează pe procurorii din subordine”, scrie News.ro.

La DNA au început înscrierile pentru postul de șef al instituției.

„Adjunctul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul Cristian Lazar, și-a depus, luni, candidatura pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Până acum și-au mai depus candidaturile procurorul-șef adjunct al DNA Marius Iacob și șefa Serviciului combatere a corupției în justiție, Florentina Mirică”, anunță News.ro.

Presa l-a întrebat pe ministrul Toader dacă a fost consultat de procurorul general înainte de numirea actualului șef interimar al DNA. De asemenea, Ministrul Toader a fost întrebat luni de jurnaliști, înainte de a intra în sediul Ministerului Justiției, ce părere are despre întâlnirea pe care Anca Jurma a avut-o recent cu ambasadorul SUA, Hans Klemm.

„Cred că ar trebui să întrebați ierarhic. Doamna procuror Anca Jurma, pe care o cunosc, ca să vă spun, într-o discuție cu procurorul general, când a propus-o ca interimar, în prealabil m-a consultat, m-a întrebat, i-am spus mai în glumă, mai în serios: «Vedeți că și Ancăi Jurma i-am fost în comisia de doctorat». Părerea mea – să întrebați în ordine ierarhică. Are un șef, un procuror general, care poate să vă răspundă la această întrebare”, a spus ministrul Toader, scrie Agerpres.

Întrebat dacă Anca Jurma ar fi un bun candidat la șefia DNA, ministrul justiției a afirmat: „Orice procuror care îndeplinește condițiile legale, orice procuror care își dorește să-și asume în chip decent această mare responsabilitate își poate depune candidatura. În primul rând, să vedem dacă se înscrie și în al doilea rând nu mă pot antepronunța”,mai notează Agerpres.

DNA a precizat că întâlnirea procurorului-șef interimar al Direcției, Anca Jurma, cu ambasadorul Americii și cu un reprezentant al FBI a avut loc la inițiativa Ambasadei și faptul că relațiile de cooperareîntre PÎCCJ și FBI se realizează în limitele legale.

„În referire la faptul că, în spațiul public, pe parcursul mai multor zile, au fost prezentate o serie de informații eronate referitoare la întâlnirea avută în data de 17.07.2018 de procurorul-șef al DNA, doamna Anca Jurma, cu ambasadorul Hans Klemm și atașatul FBI David Varner, Biroul de Informare și Relații Publice face următoarele precizări: întâlnirea a avut loc, la inițiativa Ambasadei SUA, la sediul DNA, în scopul prezentării domnului David Varner, noul atașat FBI la București (ca urmare a încetării mandatului predecesorului său), atașat care își desfășoară activitatea în cadrul ambasadei. Cooperarea DNA cu instituții similare din alte state și cu misiunile diplomatice se înscrie în competențele prevăzute de lege și de Regulamentul de Ordine Interioară ale DNA în realizarea atribuțiilor direcției în materia asistenței judiciare internaționale”, se arată într-un comunicat de presă al DNA, scrie azi Mediafax.

Forumul Judecătorilor din România solicită Avocatului Poporului „sesizarea imediată” a Curții Constituționale asupra modificărilor aduse de Parlament Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, promulgată vineri de către președintele Klaus Iohnnis, arătând că unele dintre măsurile legislative sunt contrare recomandărilor Comisiei de la Veneția sau GRECO și pun în pericol însuși parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei.

„De asemenea, asociația face apel către șeful statului și CSM pentru a începe demersuri, astfel încât Avocatul Poporului să sesizeze CCR asupra acestui act normativ. Totodată, asociația magistraților arată că președintele Iohannis poate avea un rol important în privința emiterii unei ordonanțe de urgență de către Guvern prin care să fie amânată sau suspendată aplicarea acestei legi, poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită și poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații”, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!

Trei candidați pentru șefia DNA was last modified: iulie 29th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: