Trecerea în nefiinţă a domnului profesor Nicolae Mateescu-Matte

9 mai 2016
Vizualizari: 1342

Comunitatea juridică își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a profesorului Nicolae Mateescu-Matte, celebru profesor român, stabilit în Canada după al doilea război mondial, considerat „părintele dreptului internațional aero-spațial”.

Nicolae Mateescu-Matte (născut la Craiova, la 3 decembrie 1913) se numără printre marile personalități pe care România le-a dat științei dreptului, alături de figuri majore precum Nicolae Titulescu (1882-1941) sau Vespasian V. Pella (1897-1952), cu contribuții remarcabile, de pionierat la dezvoltarea dreptului internațional. Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, când lumea se reorganiza sub auspiciile ONU și în condițiile Cartei sale (1945), se întrezăreau deja interdependențele mondializării, iar activitatea umană depășea frontierele tradiționale ale statelor, pătrunzând în marea liberă, în spațiul aerian și în Cosmos, reclamând reglementări juridice adecvate, profesorul canadian de origine română punea bazele studiului și cercetării științifice ale dreptului aerian și, după 1960, și ale dreptului spațial.

El prefigura astfel dezvoltarea unui nou drept internațional, unul în care, punând în discuție principiile suveranității absolute, egalității de facto și independenței autarhice a statelor, sugera o interdependență crescândă, o suveranitate funcțională și egalitate de jure, singurele capabile să ofere răspunsuri adecvate imperativului asigurării securității și păcii mondiale, în fața pericolului aneantizării, devenită tot mai posibilă prin progresele tehnico-științifice (descoperirea atomului, exploatarea mării libere și a subsolului său, intensificarea utilizării spațiului aerian și trecerea la exploatarea Cosmosului).

Dincolo de caracterul său universal, prin opera lui științifică profesorul N. Mateescu-Matte este perceput și a rămas pentru totdeauna exponentul Școlii românești de Drept, căreia îi aparține prin formare, dar, mai ales, prin naștere; una inspirată de Codul civil de la 1864 (modelat după Codul Napoleon) și de principiile riguroase ale școlii clasice germane, cu rădăcini adânci în dreptul roman. Plecat dintr-o țară peste care se lăsa, pentru mai bine de patru decenii, „cortina de fier” a istoriei, el și-a continuat cariera profesională în „străinătatea absolută”, optând pentru domenii de avangardă, marcate de știință și tehnologie, dreptul viitorului și nevoia eternă de libertate. Întocmai precum Eminescu în literatură, Mateescu-Matte, prin știința dreptului aerospațial fiind prea român, este universal! – Prof. univ. dr. Mircea Duțu în lucrarea „Mari juriști români – Nicolae Mateescu-Matte. Centenar – 2013”, îngrijită de Ion Dogaru și Mircea Duțu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa

Trecerea în neființă a domnului profesor Nicolae Mateescu-Matte was last modified: mai 6th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: