Trebuie să ținem cont că, în momentul de față, avocatura trece prin niște provocări – ca să nu le spun altfel – deosebite

11 oct. 2018
Vizualizari: 736

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Florin Petroșel, președintele Casei de Asigurări a Avocaților din România. Bine ne revedem, dle președinte, la această aniversare – Zilele Baroului București!

Florin Petroșel: Sigur că da, suntem fericiți că suntem prezenți aici și este o plăcere să putem discuta iarăși cu dumneavoastră.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. Dezbateri interesante, o masă rotundă, iată, în aceste două zile ale conferinței, mulți colegi avocați din țară, sunt idei interesante care au reieșit din această dezbatere referitor la profesia de avocat, la realitățile cu care vă confruntați dumneavoastră?

Florin Petroșel: Eveniment deosebit de interesant, care a fost corolarul mai multor evenimente pe care profesia de avocat le-a avut acest an și le-a dedicat Centenarului Marii Uniri. S-a continuat șirul de discuții legate de aspecte importante pentru profesia de avocat, cum ar fi: rolul avocatului în cadrul procesului civil și penal, poziția avocatului față de magistrat, relațiile care există în România în momentul de față între avocați și autorități, între avocați și magistrați și, nu în ultimul rând, între avocați și Poliție. Sigur că punctele de vedere au fost deosebit de interesante și de valoroase și nu mă ascund să spun că s-a continuat pe linia sincerității, s-a spus lucrurilor pe nume. Pot să vă spun doar atât, că s-a marșat foarte mult pe ideea că toate aceste relații, chiar dacă în momentul de față s-au îmbunătățit, sunt departe, însă, de o normalitate spre care tindem. Am înțeles că se fac eforturi și din partea autorităților și a magistraților, ca să înțeleagă în ce ar consta această normalitate și dânșii sunt… am fost asigurați că se fac eforturi și de cealaltă parte pentru ca în curând să ajungem la ceea ce ne dorim cu toții.

Nicolae Cîrstea: Dle președinte, la 30 de ani de la revoluția română din 1989, a atins profesia de avocat acea maturitate necesară și de care este nevoie, în interiorul sistemului judiciar românesc?

Florin Petroșel: Vedeți, întrebare deosebit de complexă. De ce vă spun acest lucru: Trebuie să ținem cont că la nivelul lui ’89 avocatura era slabă din punct de vedere numeric – cred că eram până în 500 de avocați în toată România; în momentul de față sunt 26.000 de avocați activi. Creșterea este mai mult decât importantă. Din acest punct de vedere, la un număr atât de mare, trebuie să ne dăm seama că suntem o breaslă eterogenă, că și noi avem foarte multe probleme și de aceea nu pot să spun că, în mod valabil, pentru absolut întreaga breaslă s-a ajuns la acea maturitate. Dar pot să spun altceva, că au apărut și în România avocați – au fost și înainte, dar acum sunt mai mulți numeric – foarte serioși, care-și fac treaba cu conștiinciozitate și de la care noi așteptăm o participare mai activă în formarea generațiilor viitoare.

Nicolae Cîrstea: Cum se vede, din punctul dumneavoastră de vedere, viitorul avocaturii românești, din interiorul celui mai mare barou al României și cel mai mare barou, până la urmă, din Europa Centrală și de Sud-Est.

Florin Petroșel: Sigur că ne mândrim cu această titulatură. Din alt punct de vedere, însă, trebuie să ținem cont că în momentul de față avocatura trece prin niște provocări – ca să nu le spun altfel – deosebite. Rând pe rând, din partea serviciilor de asistență avocațiale s-au tăiat felii importante care s-au dus spre alte bresle. De exemplu, Dreptul familiei l-au cam luat notarii și administrațiile locale; Dreptul penal, de când cu înțelegerea, procurorii chiar spun inculpaților și celor care se află în dificultate: Domnule, îmi recunoști și îmi mai dai eventual ceva pe deasupra și eu devin cel mai bun avocat al tău și nu mai ai nevoie de avocat; avem o concurență acerbă din partea jurist-consulților, care, și ei, fie vorba între noi, fac tot avocatură. Și se ocupă de o felie iarăși importantă, care sunt societățile comerciale, deci agenții economici. Motiv pentru care, vedeți, în România am ajuns să fim din ce în ce mai mulți avocați, pe o plajă din ce în ce mai îngustă, de aceea concurența este acerbă și din acest punct de vedere nu mă feresc să spun că avem destui confrați care sunt în suferință și care duc lipsa, să spunem, obiectului muncii.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle președinte, vă doresc succes în această ultimă parte a Zilelor Baroului București și sper să ne revedem cu aceeași bucurie și la evenimente viitoare.

Florin Petroșel: Mulțumim foarte mult și știți că vom răspunde întotdeauna prezent invitațiilor dumneavoastră.

Trebuie să ținem cont că, în momentul de față, avocatura trece prin niște provocări – ca să nu le spun altfel – deosebite was last modified: octombrie 11th, 2018 by Florin Petroșel

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice