Trebuie să o luăm de jos și să muncim ca, mai apoi, să ne impunem

Vizualizari: 2371
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Continuăm incursiunea noastră la Facultatea de Drept din Craiova. Stăm de vorbă cu conducerea actuală și viitoare a organizației ELSA România filiala Craiova, rugându-i pe doi dintre colegii noștri studenți să se prezinte. O să începem cu Veronica, fostul președinte – nu? – e o perioadă încă de tranziție a acestei structuri.

Veronica Badea: Da, sunt Veronica Badea, fostul președinte ELSA Craiova. Este perioadă de tranziție până la 1 august, până când noul mandat va intra în pâine, cum s-ar spune. Și sunt studentă la Facultatea de Drept din Craiova în anul 3.

Nicolae Cîrstea: O să continuăm cu viitorul președinte al ELSA filiala Craiova. Răzvan, te rog să te prezinți și pe tine.

R.G. Sunt Răzvan Găleteanu, sunt viitorul președinte ELSA Craiova, sunt studentul Facultății de Drept din Craiova în anul 1. Aștept cu nerăbdare începerea noului mandat, am o grămadă de planuri, sper să le pot duce la bun sfârșit și la sfârșitul mandatului să culegem roadele.

Nicolae Cîrstea: Veronica, ce lași în urma ta la sfârșitul acesta de mandat, această predare de ștafetă?

Veronica Badea: Cred că cel mai important e că am reușit să las în urma mea o echipă care își dorește să facă multe proiecte și care dorește să învețe multe lucruri noi, să dobândească cât mai multe informații pentru admiterea în profesie, dar și informații suplimentare, pe care le pot dobândi în afara facultății.

Nicolae Cîrstea: Am discutat săptămâna trecută la emisiunea Legal Point, cu colega voastră de la București, președinta ELSA, Monica Luncan. Ne-a făcut o prezentare a fiecărei filiale ELSA România din țară, a vorbit foarte frumos despre fiecare dintre ele, a scos în evidență atuurile pe care le aveți fiecare, punctând proiectele care definesc fiecare dintre filiale. Ce ne poți spune despre proiectele pe care le are ELSA România filiala din Craiova, pentru a discuta, apoi, cu Răzvan, despre ce vrea să facă în plus față de lucrurile pe care le-ai făcut tu până acum?

Veronica Badea: Pe lângă proiectele generale pe care le are ELSA România la nivel de țară, anul acesta am reușit la Craiova să organizăm prima conferință națională, ediția I – Siguranța integrității corporale. Sper ca mai departe să se continue și cu alte ediții. A avut un real succes. Proiectele noastre sunt numeroase, sunt proiecte care învață studenții să meargă cât mai mult în lumea practică a legii și nu numai în cea teoretică, sunt proiecte ca concursuri de procese simulate, sunt proiecte de revistă, sunt proiecte care ar trebui să meargă mai departe și să nu se oprească aici.

Nicolae Cîrstea: Răzvan, din ce am înțeles din discuția cu Monica de săptămâna trecută, fiecare filială își dezvoltă o serie de proiecte care sunt, cumva, unice, asigurând astfel o diversitate la nivel național în structura ELSA, identificându-se, pe de altă parte, așa cum spunea și colega ta, fiecare organizație cu un anumit proiect. Îți dorești să perpetuezi, iată, acest proiect despre care vorbea colega ta? Ce ți-ai propune în plus față de lucrul acesta?

Răzvan Găleteanu: Categoric, Conferința națională Siguranța integrității corporale a fost un real succes, am muncit foarte mult împreună cu întreaga echipă, am dat dovadă cu toții de foarte mult profesionalism, îmi doresc, categoric, să existe și cea de-a doua ediție a acestei conferințe. În plus de asta, în baza asociației vrem să obișnuim și studenții din anii I și II – eu fiind anul I, de la început o să pornesc, sper, cu dreptul – să obținem și locuri de practică, să se obișnuiască fiecare student, să știe de unde pleacă, să se obișnuiască, pentru că problema studenților din anii 3-4 este că ajung la avocați, la juriști și nu prea știu cu ce se mănâncă această problemă. Trebuie să o luăm de jos și să muncim ca, mai apoi, să ne impunem.

Nicolae Cîrstea: Cât vă ajută pe voi, cât simțiți că vă ajută implicarea în această organizație pentru a deveni mai buni, pentru a fi mai organizați, mai focusați în activitatea voastră actuală, sperând să perpetuați aceste calități pe care le dobândiți implicându-vă în ELSA, pe viitor?

Veronica Badea: Având o experiență de 3 ani de voluntariat în asociație, consider că m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt, atât personal cât și profesional, am avut oportunitatea de a vedea cum lucrează profesioniștii, cum se desfășoară un proces, am avut chiar oportunitatea să lucrez în astfel de cabinete, lucru pe care cu greu le puteam dobândi dacă nu făceam voluntariat și dacă mergeam doar în rutina zilnică de cursuri ale facultății.

Nicolae Cîrstea: Răzvan, ne aflăm, iată, în cea mai modernă facultate de Drept, nu numai din România, cred că și câteva țări în jurul nostru nu reușesc să bată nivelul calitativ din punct de vedere al bazei materiale și probabil al corpului profesoral. După un an de facultate de Drept la Craiova, care ar fi atuurile care crezi că le are această facultate pentru voi, studenții?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Răzvan Găleteanu: Categoric, după cum arată structura te îmbie, pur și simplu, la învățat. Atât structura, cât și cadrul profesoral, este unul care dă dovadă zilnic de foarte mult profesionalism, îmi doresc ca studenții – cel puțin eu – să vină cu plăcere aici, au toate condițiile. Tot ce mai trebuie e să pună mâna pe carte, să învețe și să lase în urma lor multe roade.

Nicolae Cîrstea: Ne apropiem de examenul de licență, ne apropiem de examenul de admitere în profesiile juridice. Care sunt lucrurile, din punctul vostru de vedere, care fac grea o alegere a unei profesii juridice, cât de greu a devenit examenul de admitere în profesiile juridice pentru voi?

Veronica Badea: Craiova are un atu: are profesioniștii la ei acasă. Examenul de admitere știm cu toții că este unul riguros – atât admiterea în Barou, cât și admiterea în Magistratură, dar nu numai. Singurul impediment pe care un student l-ar avea este faptul că nu au baza materială și nici cea profesională, nu au avut posibilitatea să meargă să dobândească astfel de idei și de calități, însă, cu multă muncă și cum multă răbdare, examenele nu sunt imposibile.

Nicolae Cîrstea: Răzvan, din punctul tău de vedere? Ești încă departe, dar bănuiesc că totuși te preocupă aceste lucruri chiar din anul întâi, ca să poți reuși după 4 ani de facultate.

Răzvan Găleteanu: Normal, facultatea având 300 de studenți, la sfârșitul acesteia terminând în proporție de 90%, este un examen destul de greuț pentru a se diferenția cei profesioniști de cei neprofesioniști, cei mai puțin pregătiți de cei mai pregătiți. Tocmai de aceea există și profesii: în funcție de gradul de dificultate îți poți alege profesia care te reprezintă.

Nicolae Cîrstea: Veronica, după 3 ani de voluntariat, despre care spuneai mai devreme, cât de greu vă este vouă, la nivel local, să aduceți în rândul proiectelor voastre parteneri, oameni care sprijină, entități care vă sprijină? Cum s-au întâmplat lucrurile în acești primi 3 ani în care ai activat aici, pentru a vedea ce se poate face mai departe cu Răzvan.

Veronica Badea: Da, nu ne este foarte greu să aducem parteneri, avem sprijinul facultății, sprijinul Baroului Dolj, unul dintre primele orașe din România care au un asemenea sprijin major, decanii facultății și decanii baroului sunt atuurile noastre, a asociației. Ne sprijină atât ca parteneri, dar și ca demersuri în a obține alte sponsorizări sau alte mijloace pentru a ne desfășura proiectele. Nu este foarte greu. Important e să-ți dorești.

Nicolae Cîrstea: Răzvan, sunt adeptul teoriei că atunci când ești student trebuie să și lucrezi, ca să nu ajungi la 22-23-24 de ani să te angajezi prima dată. Ești în anul I. Lucrezi deja sau ai în vedere să te angajezi în următoarea perioadă? Crezi că greutatea examenelor de admitere în profesiile juridice face imposibilă această dublă poziționare, și ca student, și ca angajat?

Răzvan Găleteanu: Acum nu lucrez. După părerea mea, această facultate fiind una destul de dificilă, cu greu se poate îmbina și un job cu facultatea. De asta o să încerc pe viitor câteva locuri de practică pentru domeniul juridic din anul I și II, să se obișnuiască studenții. Dar sunt de părere că este foarte greu să lucrezi în timpul facultății, este o facultate foarte solicitantă, nu poți pune accent pe două lucruri într-un singur moment.

Nicolae Cîrstea: Din acest punct de vedere, al colaborării cu instanțele, cu entitățile care sunt pe plan local, cu instanțele au reușit să fie ceva legături în această perioadă? Mergeți, faceți procese simulate, aveți o legătură directă cu instanțele locale?

Veronica Badea: Da. Cu toate instanțele locale avem o legătură directă. Mai nou, cum spunea Răzvan, avem o legătură directă și cu instituțiile, cu Consiliul Județean, cu Primăria. Ne îndepărtăm, pe cât posibil, de zona politică, și am reușit să facem asta, dar instanțele și instituțiile sunt alături de noi și ne sprijină în toate proiectele pe care le desfășurăm.

Nicolae Cîrstea: Răzvan, din punctul tău de vedere, este important ca aceste locuri de practică pe care le ai în vedere să fie către toate profesiile juridice, e bine ca colegii studenți să aibă în vedere o plajă mai largă pentru a-și găsi drumul propriu într-o viitoare profesie juridică?

Răzvan Găleteanu: Absolut. Îmi doresc ca programul să fie cât mai diversificat, deoarece, când pășești prima dată în facultate nu cred că știi ce o să ajungi în viitor. De asta zic că trebuie să avem o diversitate și studentul să aibă posibilitatea și capacitatea de a-și alege drumul pe care-l va urma.

Nicolae Cîrstea: Suntem, iată, alături aici de trofeele obținute de studenții facultății la cea mai importantă competiție internă – Hexagonul Facultăților de Drept: locul I la Iași, de asemenea avem și un trofeu obținut pe zona medierii. Cât de importante sunt concursurile care se desfășoară în interiorul facultății pentru a vă pregăti, pentru a ridica nivelul vostru de pregătire?

Veronica Badea: Sunt foarte importante. Și se pare că, după foarte mulți ani de muncă și după foarte multe concursuri interioare, am reușit să aducem la Craiova trofeul pe care-l meritam. Dar în afară de cel de la Iași, am reușit și un trofeu internațional, cum ați spus mai devreme, cel de mediere de la Atena. Colegii noștri fac voluntariat, se implică în proiecte. Părerea lor a fost că i-au ajutat foarte mult concursurile și i-au ajutat să-și pună baza teoretică în practică.

Nicolae Cîrstea: La alte facultăți de Drept există profesori care fac o pregătire cu studenții, atât pentru admiterea în profesiile juridice, cât și pentru Hexagon. Ai reușit să îți dai seama ce se întâmplă la Craiova în acest prim an, Răzvan?

Răzvan Găleteanu: La Craiova este un lucru foarte important: Competiția se desfășoară mai întâi pe plan local, la nivelul facultății, cei mai buni ajung la nivel național și, după cum puteți vedea, anul ăsta am avut o satisfacție enormă, fiind cei mai buni din țară, munca a fost răsplătită, în sfârșit. Multe zile, multe nopți de chin, pur și simplu, dar acest prilej va motiva viitorii studenți pentru a ajunge și ei să avem o masă de trofee pe care sperăm să acumulăm cât mai multe.

Nicolae Cîrstea: Iată, Veronica lasă o moștenire grea pentru viitorul tău mandat, o ștachetă ridicată la maximum. Vă doresc succes, ție, probabil pentru accesul într-o profesie juridică pe care ți-o dorești, ție, Răzvan, pentru a face față rigorilor, complexităților pe care această facultate de Drept o are și le are. Și, în încheiere, dacă vreți să ne spuneți câteva cuvinte pentru colegii voștri, pentru mediul juridic, pentru ceilalți studenți.

Veronica Badea: Într-adevăr, am lăsat o ștachetă ridicată și îmi doresc din suflet ca viitorii studenți ai Craiovei să-și dea seama de calitatea facultății care există în orașul lor și să nu mai migreze atât de tare. Suntem foarte buni și cred că putem să fim și mai buni de atât.

Răzvan Găleteanu: Eu, sincer să fiu, am pornit ca președinte cu un mare atu, având-o pe ea în spate. Practic ea a luat munca de la zero, eu doar o continui. Sunt fericit că fac parte din această facultate. Sper ca studenții să fie mândri de această facultate, este una dintre cele mai bune din țară, dacă nu cea mai bună, având o arhitectură minunată, oferind o grămadă de prilejuri. Pur și simplu vreau doar să-i atrag și or să fie mulțumiți spre sfârșit.

Nicolae Cîrstea: Vă doresc succes.

Mulțumim frumos.

Trebuie să o luăm de jos și să muncim ca, mai apoi, să ne impunem was last modified: iulie 7th, 2016 by Veronica Badea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Veronica Badea

Veronica Badea

Este studentă la Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova, președintele ELSA Craiova.
A mai scris:
Răzvan Găleteanu

Răzvan Găleteanu

Este student la Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova, viitorul președinte ELSA Craiova.