Transferarea persoanei condamnate de autorităţile judiciare străine, în vederea continuării executării pedepsei în România (NCPP, NCP, L. nr. 302/2004)

2 iul. 2020
Vizualizari: 436
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 264/2020

NCPP: art. 598; NCP: art. 205 alin. (1), art. 233, 234 alin. (1) lit. c), d) și f); L. nr. 302/2004: art. 144 alin. (1)

Prealabil analizării motivelor invocate de către contestatorul inculpat, Înalta Curte apreciază că se impune stabilirea limitelor și specificul contestației la executare, astfel cum este reglementată de art. 598 C. proc. pen., norme care statuează că aceasta reprezintă un mijloc jurisdicțional de rezolvare a incidentelor survenite în cursul executării unei hotărâri definitive și nu o cale extraordinară de atac, care să permită repunerea în discuție a situației de fapt, administrarea unor probe noi sau reaprecierea probelor deja administrate:

„contestația împotriva executării hotărârii penale, se poate face în următoarele cazuri: a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; c) când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei”.

În speță, Înalta Curte constată că prin sentința penală nr. 37 Hv 43/17z, pronunțată la data de 07.08.2017 de Tribunalul Landului Linz, rămasă definitivă la data de 30.01.2018, prin care cetățeanul român A., a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și lipsire de libertate, prev. de art. 142 alin. (1) și art. 99 alin. (1) din C. pen. austriac, care au corespondent în legislația română în infracțiunea de tâlhărie calificată prev. de art. 233, 234 alin. (1) lit. c), d) și f) și lipsire de libertate în mod ilegal prev. de art. 205 alin. (1) C. pen.. Prin aceeași sentință, s-a dispus transferarea condamnatului în vederea executării pedepsei de 6 ani închisoare, menționate anterior, într-un penitenciar din România și s-a dedus din pedeapsă perioada executată de la 29.12.2016 la zi.

Contestatorul A. a solicitat recunoașterea perioadelor de detenție în care a lucrat efectiv și pentru care conform dispozițiilor legale poate primi zile câștig, perioada vizată fiind 07 iunie – 31 iulie 2018 și 01 august 2018 – 29 ianuarie 2019.

În raport de motivele contestației formulate, precum și de actele existente la dosarul cauzei, Înalta Curte reține incidența Deciziei nr. 15 din 22 mai 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, în aplicarea art. 17 din Decizia – Cadru 2008/909/JAI a Consiliului din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce în cazul hotărârilor judecătorești în materie penală și art. 144 alin. (1) din Legea nr. 302/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia: După transferarea persoanei condamnate de autoritățile judiciare străine, în vederea continuării executării pedepsei în România, durata de pedeapsă considerată ca executată de statul de condamnare pe baza muncii prestate și a bunei conduite, acordată ca beneficiu în favoarea persoanei condamnate, de autoritatea judiciară străină, nu trebuie scăzută din pedeapsa ce se execută în România.

Pentru considerente expuse, Înalta Curte, va respinge, ca nefondată, contestația formulată de condamnatul A. împotriva sentinței penale nr. 20 din data de 27 ianuarie 2020 a Curții de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori.

Sursa informației: www.scj.ro.

Transferarea persoanei condamnate de autoritățile judiciare străine, în vederea continuării executării pedepsei în România (NCPP, NCP, L. nr. 302/2004) was last modified: iulie 2nd, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.