Trafic ilicit de stupefiante şi substanţe psihotrope comise în cadrul unui grup infracţional organizat. Mandatul european de arestare (L. nr. 302/2004, NCP, NCPP)

18 iun. 2019
Vizualizari: 848
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 158/2019

L. nr. 302/2004: art. 96 alin. (1), art. 98, art. 103 alin. (3), art. 104; NCP: art. 367; NCPP: art. 275 alin. (2) și (6), art. 415 alin. (1), art. 425 alin. (3) raportat la art. 415 alin. (1)

Prin propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj înregistrată la data de 26 februarie 2019 la Curtea de Apel Cluj s-a solicitat luarea măsurii arestării provizorii în vederea predării față de persoana solicitată A. de 30 zile, începând de la data expirării reținerii, în vederea predării acesteia autorităților judiciare din Germania, cu motivarea că sesizarea are la bază mandatul european de arestare nr. x emis la data de 18 ianuarie 2019, de către Procuratura din Nurnberg – Furth Germania, care are la bază mandatul de arestare național al Judecătoriei Nurnberg nr. x din 2 ianuarie 2019 în vederea urmăririi penale pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic ilicit de stupefiante și substanțe psihotrope comise în cadrul unui grup infracțional organizat, prev. de art. 1 alin. (1) coroborat cu anexele I și II, 3 alin. (1), (30)a alin. (1) BtMG, art. 25 alin. (1), (53) din C. pen. german, constând în aceea că în perioada 2016 – octombrie 2016 a făcut parte dintr-un grup infracțional organizat format din C. și o persoană pe nume D., grup care s-a ocupat de achiziționarea, prepararea și vânzarea de amestecuri de substanțe stupefiante tip „spice” ce conțineau canabinoidul sintetic 3-MMC/C-Base, respectiv 5F-ADB. În această calitate era responsabil cu vânzarea substanțelor stupefiante către clienți în pungulițe resigilabile ce conțineau porții de 0,5 grame, care erau vândute la prețul de 10 euro în întreaga zonă urbană Nurnberg la data de 18 octombrie 2018, cu ocazia unei percheziții domiciliare fiind găsite la sus-numitul 41 de pungulițe ce conțineau fiecare cel puțin 0,5 grame de substanță stupefiantă, ce conține cel puțin 1% 5F-ADB.

În prealabil, Curtea i-a adus la cunoștința persoanei solicitate drepturile procesuale conferite de art. 104 din Legea nr. 302/2004 republicată și modificată prin Legea nr. 300/2013.

Procedându-se în conformitate cu art. 103 alin. (3) din Legea nr. 302/2004, i s-a înmânat un exemplar al mandatului european de arestare persoanei solicitate și i s-a adus la cunoștință acesteia conținutul mandatului european de arestare, fiind întocmit în acest sens un proces-verbal .

De asemenea i s-a adus la s-a adus la cunoștință persoanei solicitate posibilitatea de a consimți la predare către statul membru emitent, respectiv Germania, precum și faptul că se poate prevala de regula specialității.

Autoritățile judiciare din Germania au emis la data de 18 ianuarie 2019 un mandat european de arestare prin care au solicitat arestarea și predarea persoanei solicitate.

În conținutul mandatului european de arestare ca și stare de fapt s-a reținut în esență că în perioada 2016 – octombrie 2016 a făcut parte dintr-un grup infracțional organizat format din C. și o persoană pe nume D., grup care s-a ocupat de achiziționarea, prepararea și vânzarea de amestecuri de substanțe stupefiante tip „spice” ce conțineau canabinoidul sintetic 3-MMC/C-Base, respectiv 5F-ADB. În această calitate era responsabil cu vânzarea substanțelor stupefiante către clienți în pungulițe resigilabile ce conțineau porții de 0,5 grame, care erau vândute la prețul de 10 euro în întreaga zonă urbană Nurnberg la data de 18 octombrie 2018, cu ocazia unei percheziții domiciliare fiind găsite la sus-numitul 41 de pungulițe ce conțineau fiecare cel puțin 0,5 grame de substanță stupefiantă, ce conține cel puțin 1% 5F-ADB.

Infracțiunile de trafic ilicit de stupefiante și substanțe psihotrope comise în cadrul unui grup infracțional organizat, prev.de art. 1 alin. (1) coroborat cu anexele I și II, 3 alin. (1), (30) a alin. (1) BtMG, art. 25 alin. (1), (53) din C. pen. german sunt incluse în lista celor 32 de infracțiuni prev. de art. 96 alin. (1) din Legea nr. 302/2004.

Instanța a arătat că în C. pen. român infracțiunile imputate persoanei solicitate au corespondență în infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 C. pen. și trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000 neintervenind nici prescripția răspunderii penale.

Raportat la dispozițiile art. 98 din Legea nr. 302/2004, Curtea de Apel Cluj nu a constatat incidența vreunui motiv de refuz obligatoriu sau opțional al executării mandatului european de arestare.

S-a procedat și la audierea persoanei solicitate, care- fiind întrebată și asupra consimțământului irevocabil la predare în conformitate cu disp. art. 103 alin. (3) din Legea nr. 302/2004, a arătat că nu este de acord cu predarea sa către autoritățile judiciare din Germania, fără a fi identificat vreun motiv de refuz de predare prevăzut de lege.

De asemenea persoana solicitată a menționat expres că nu renunță la regula specialității, aspecte consemnate în procesul-verbal (f . 55).

Astfel s-a reținut că sunt îndeplinite condițiile de formă și de fond reglementate de Legea nr. 302/2004 nefiind constatate impedimente legale la predare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Împotriva Sentinței penale nr. 38 din data de 1 martie 2019 a Curții de Apel Cluj, secția penală și de minori, pronunțată în Dosarul nr. x/2019, în termen legal, persoana solicitată A. a formulat contestație.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală sub nr. x/2019, fiind repartizată aleatoriu C8 cu termen de judecată la data de 13 martie 2019.

La data de 6 martie 2019 persoana solicitată A. aflată în Centru de Reținere și Arestare Preventivă a Inspectoratului de Poliției Județean Cluj, în baza Mandatului de arestare nr. 6/2019 emis de Curtea de Apel Cluj, în Dosarul nr. x/2019 a solicitat „să se ia act de retragerea contestației împotriva M.A.6/2019 pe care am formulat-o verbal în fața instanței, dorind să fiu predat cat mai repede autorităților Germane în vederea soluționării situației pentru care sunt anchetat”.

Ulterior, la data de 12 martie 2019, persoana solicitată A. a solicitat să nu fie prezentă la termenul din 13 martie 2019, arătând că își retrage contestația formulată în cauză, declarația acestuia fiind atestată, potrivit art. 415 alin. (1) C. proc. pen., de locul de reținere.

Față de cele menționate, avându-se în vedere dispozițiile art. 425 alin. (3) raportat la art. 415 alin. (1) C. proc. pen., care stabilesc că până la închiderea dezbaterilor la instanța de apel, persoana vătămată și oricare dintre părți își pot retrage apelul declarat, personal sau prin mandatar, Înalta Curte urmează a lua act de voința persoanei solicitate A. valabil exprimată .

Potrivit art. 275 alin. (2) C. proc. pen., contestatorul va fi obligat la plata sumei de 200 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Potrivit art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul persoana solicitată în sumă de 1.012 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Trafic ilicit de stupefiante și substanțe psihotrope comise în cadrul unui grup infracțional organizat. Mandatul european de arestare (L. nr. 302/2004, NCP, NCPP) was last modified: iunie 18th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.