Toți angajatorii și salariații afectați, direct sau indirect, de efectele pandemiei de SARS-CoV-2 pot să beneficieze de sprijin din partea statului

1 apr. 2020
Articol UJ Premium
Vizualizari: 528
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În Monitorul Oficial nr. 260 din data de 30 martie 2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 32/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 30/2020.

În ceea ce privește șomajul tehnic, prin OUG 32/2020, pe de o parte a fost simplificată procedura și s-au redus termenele de plată a indemnizației, iar pe de altă parte au fost clarificate anumite aspecte care țin de situația salariaților cu mai multe contracte individuale de muncă. Subliniem faptul că prevederile acestei Ordonanțe sunt aplicabile doar pentru perioada în care România se află în stare de urgență.

Principalele modificări:

În primul rând, a fost lărgită sfera angajatorilor care pot beneficia de procedura șomajului tehnic, astfel încât toți angajatorii care sunt afectați, direct sau indirect, pot dispune suspendarea contractelor individuale de muncă, eliminându-se condițiile prevăzute de OUG 30/2020 privind scăderea încasărilor și incapacitatea financiară de plată a tuturor salariaților.

În al doilea rând, procedura a fost simplificată eliminându-se obligația de a obține Certificatul de Stare de Urgență, pentru toate categoriile de angajatori. Astfel, documentele care trebuie depuse online sunt: cererea semnată de reprezentantul legal al angajatorului, declarația pe proprie răspundere (modelul urmând a fi aprobat printr-un ordin al ministrului muncii și protecției sociale) și lista salariaților care vor beneficia de indemnizația de șomaj tehnic.

În al treilea rând, plata indemnizației către salariați se va face direct din banii primiți de angajatori de la bugetul de stat. Astfel, în termen de cel mult 15 zile de la data depunerii documentelor angajatorii primesc banii destinați plății șomajului tehnic, iar aceștia din urmă au la dispoziție cel mult 3 zile lucrătoare pentru a vira indemnizația netă fiecărui salariat.

În al patrulea rând, indemnizația va fi plătită pentru toți salariații, spre deosebire de prima reglementare care prevedea o limită privind recuperarea indemnizației plătite pentru 75% dintre salariați, în situația angajatorilor care își reduceau activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.

Se aduc lămuriri și cu privire la cuantumul indemnizației, în cazul salariaților cu salarii mai mari de salariul mediu brut.

Astfel, prin derogare de la Codul Muncii (care stabilește o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază al salariatului), în cazul șomajul tehnic reglementat special pentru perioada stării de urgență, cuantumul indemnizației de care beneficiază salariații este limitat la 75% din câștigul salarial mediu brut pe țară.

Totuși, în situația în care bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, angajatorul poate suplimenta diferența dintre cuantumul acoperit de stat (75% din câștigul salarial mediu brut) și cuantumul indemnizației la care este îndreptățit salariatul potrivit Codului Muncii, respectiv 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Așadar, în ceea ce privește cuantumul indemnizației, există o derogare de la Codul Muncii în sensul stabilirii unui plafon al indemnizației, derogare care poate să fie atenuată de către angajatorii care își permit să aibă grijă de salariații lor cu venituri mai mari.

În ceea ce privește salariații cu mai multe contracte de muncă, Ordonanța face distincție între:

– salariații cu toate contracte de muncă suspendate, în acest caz salariații vor beneficia de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase;

– salariații cu mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ, nu vor beneficia de indemnizația de șomaj tehnic.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

În concluzie, procedura a fost simplificată, sfera beneficiarilor acestei măsuri a fost lărgită, dar pentru a putea depune documentele, angajatorii trebuie să aștepte publicarea modelului de declarație în Monitorul Oficial.

Toți angajatorii și salariații afectați, direct sau indirect, de efectele pandemiei de SARS-CoV-2 pot să beneficieze de sprijin din partea statului was last modified: mai 12th, 2020 by Andrei Buga

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice