Toate tendințele de schimbare legislativă trebuie să fie analizate într-un mod foarte detaliat

11 sept. 2019
Vizualizari: 600

 

Nicolae Cîrstea: Pavel Klima, o pată foarte interesantă de culoare la această conferință, practic reprezentant al Republicii Cehe, vorbești foarte bine limba română. Cum ți s-a părut anul acesta aici, la Tîrgu Mureș?

Pavel Klima: În primul rând aș vrea să subliniez că mă simt foarte privilegiat și onorat că am putut să particip din nou la acest eveniment superb, foarte bine organizat. Cel mai important, din punctul meu de vedere, este că vin mulți experți, din multe domenii juridice și împreună în sala aceasta și în afară de sala aceasta am putut discuta foarte multe teme, am putut să împărtășim experiențele noastre profesionale și, din când în când, și să rezolvăm împreună problemele cu care ne confruntăm în practica de zi cu zi.

Nicolae Cîrstea: Cum credeți că poate contribui atât clasicul, dar și modernul, la definirea mai bună a acestei materii, pornind de la titlul conferinței, „Procesul civil și executarea silită, de la clasic la modern”?

Pavel Klima: După părerea mea, titlul acestei conferințe e foarte bine ales, fiecare sistem și sistemul de executare silită trebuie să analizeze puncte unde nu funcționează cum trebuie și unde pot să fie realizate schimbări spre bine, dar nu este foarte rezonabil ca în fiecare sistem să modernizăm fără să reluăm aspectele pozitive care funcționează în sistemul care până acum există, ca să fie mecanismul de executare silită sau în orice altă instituție de drept. Deci cred că această conferință a contribuit și la analizarea de aspecte pozitive care funcționează în mecanismul clasic de executare silită și, totodată, a reperat, a identificat aspecte înăuntrul sistemului, care pot să fie îmbunătățite.

Nicolae Cîrstea: Care sunt zonele clasice, dar și cele moderne, care pot să contribuie la un pas înainte în această profesie?

Pavel Klima: Nu sunt executor judecătoresc, voi vorbi din punctul meu de vedere, mai degrabă avocațial, așa cum a spus și dl Gidro, clasicul și modernul – acești termeni sunt interconectați, în fiecare domeniu, la fel, în domeniul de executare silită, oriunde, în România sau în Cehia, este o tendință de a repera probleme cu care se confruntă sistemul și oarecum, totodată, publicul juridic vede niște probleme și recurge la sistem ca să fie schimbate niște puncte care, după părerea auditoriului juridic, nu funcționează cum trebuie. Toate tendințele de schimbare legislativă trebuie să fie analizate într-un mod foarte detaliat. Din când în când și noi, în Cehia, ne confruntăm, și în viața de executare silită, că auditoriul sau lumea nejuridică are tendința de a schimba lucrurile către modern, care de fapt sunt clasice, dar, totodată, și moderne. După părerea mea, toate problemele cu care vine și lumea nejuridică trebuie să fie analizate foarte amănunțit din punct de vedere juridic, astfel încât clasicul care funcționează să nu devină neclasic și nemodern.

Nicolae Cîrstea: Pavel Klima, care e opinia ta cu privire la adaptarea la epoca modernă a sistemului educațional? Lucrurile cum stau în Cehia din punctul acesta de vedere?

Pavel Klima: Cred că avem o asemenea experiență în viața noastră de zi cu zi, la fiecare a intrat o imensă avalanșă de tehnologii, noi sisteme tehnologice și sistemul educațional trebuie să se adapteze la această situație, inclusiv în domeniul dreptului. Domeniul dreptului nu este exclus, din practică știu că, chiar dacă uneori îmi place, iar alteori nu-mi place, așa stau lucrurile și trebuie să ne armonizăm cu epoca actuală, care lucrează cu sisteme informatice. Este rolul principal al sistemelor de educație ca, de la bun început să-i ajute pe studenți la această armonizare, pentru că, între altele, și dat fiind faptul că în viața profesională fiecare profesionist trebuie să se concentreze pe muncă, iar dacă profesionistul nu vine în viața profesională cu cunoștințe cel puțin elementare privind folosirea sistemelor electronice și de tehnologie, într-o anumită măsură această necunoaștere, lipsă de experiență, ar putea să încurce realizarea obligațiilor care reies din profesia respectivă.

Nicolae Cîrstea: Aș reveni la contextul conferinței internaționale, care ne-a dat prilejul acestei întâlniri și, pe această cale, o să te rog să adresezi un mesaj de final.

Pavel Klima: Încă o dată aș vrea să mulțumesc dlui profesor Hurubă și organizatorilor pentru invitație, pentru ospitalitate și mai ales pentru prietenie. Eu am un mare respect pentru toți cei care au participat la organizarea unui asemenea eveniment – într-o anumită măsură se poate constata că este mai ușor de participat la conferință decât de organizat. Trebuie luat în considerație că organizarea acestei conferințe cu atât de mulți experți din domeniul juridic nu e ușor de realizat și eu nu înțeleg cum organizatorii reușesc să realizeze atât de fantastic organizarea acestui eveniment, cu toate problemele care apar obligatoriu pe parcursul unui eveniment de genul ăsta. Deci aș vrea să transmit mulțumiri încă o dată organizatorilor conferinței, ca de obicei conferința aceasta a fost deosebit de bine organizată, așa cum a fost constatat ieri, la începutul conferinței. Această conferință a devenit un fel de tradiție, eu mi-aș permite să spun că, poate, această conferință este și o uzanță internă, cât și internațională. Felicit organizatorii conferinței pentru acest eveniment și cu mare drag vin și anul care urmează.


Toate tendințele de schimbare legislativă trebuie să fie analizate într-un mod foarte detaliat was last modified: septembrie 12th, 2019 by Pavel Klima

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice