Toamnă fierbinte

13 sept. 2017
Vizualizari: 1143

Aproape toate agențiile de știri și posturile tv au relatat în cursul serii de ieri despre un incendiu de proporții care a avut loc la o fabrică din Orăștie.

Adevărul scrie despre acest dezastru: Incendiul a izbucnit în jurul orei 17, la fabrica de uleiuri Terpena din Orăștie. O explozie puternică a fost auzită înainte ca flăcările să cuprindă hala de cinci niveluri, cu o suprafață totală de aproximativ 5.000 m², un loc în care se prelucrează vopseluri, fiind depozitate uleiuri minerale și alte produse chimice.

Marți seara, Comitetul local al municipiul Orăștie a decis evacuarea a peste 370 de oameni din cinci blocuri, cu 185 de apartamente, precum și din 25 de locuințe situate pe străzile Nicolae Titulescu și Câmpul Nou situate in apropiere de locul producerii incendiului”.

Deși aria afectată de foc fusese redusă la aproximativ 250 mp incendiu nu fusese stins la primele ore ale dimineții.

Actualitatea politică este deschisă de o moțiune de cenzură a opoziției care îl vizează pe ministrul justiției, Tudorel Toader. Agerpres scrie despre intervenția în Parlament a ministrului Toader.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a respins, marți, în Parlament, acuzațiile de lipsă de transparență în inițiativa de modificare a legilor justiției, subliniind că aceste schimbări se impuneau, având în vedere că legislația datează din 2004, dar și o solicitare de actualizare în domeniu venită în 2015 din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”, notează Agerpres.

Toader s-a referit și la critica din moțiune privind cele 190 de modificări vizate cu privire la legile justiției. „Oricum, veți reține la dezbateri parlamentare, foarte multele modificări sunt dintre cele transmise de către CSM, de asociațiile profesionale, de tot corpul de specialitate. (…) Dânșii sunt cei mai în măsură să-și cunoască nevoia de organizare, de bună administrare și pârghiile de asigurare a independenței justiției. Prin urmare, reținem că inițiativa a venit din sistemul ăsta judiciar, din Putere, și nu dintr-un sistem paralel, cum am auzit mai devreme. (…) Am deplina convingere în justețea și nevoia de reformare, de modificare, chiar dacă, pe moment, unii ne judecă din interes, alții ne judecă după formă, alții ne judecă cu scepticism. (…) Prin urmare, fiecare propunere dintre acestea, puține sunt de oportunitate, multe sunt de revenire la normalitate. Eu, sigur, am deplina convingere în justețea soluțiilor propuse, proiectul de lege va urma procedura pe care o știți, dar eu mi-am făcut datoria să o repet, dumneavoastră veți primi proiectul de lege și veți decide”, a mai declarat ministrul Toader, arată Agerpres.

Asociația Procurorilor din România solicită CSM, potrivit News.ro, „avizarea negativă a proiectului de modificare a legilor justiției, propus de ministrul Tudorel Toader, susținând că propunerile ar putea afecta grav independența, precum și funcționarea sistemului judiciar”.

„Această solicitare a avut în vedere faptul că propunerile care visează plasarea Inspecției Judiciare sub autoritatea Ministerului Justiției, plasarea Inspecției Judiciare sub autoritatea Ministerului Justiției, modificarea comepetențelor Consiliului Superior al Magistraturii prin știrbirea atribuțiilor acestuia, modalitatea de numire a procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigarea a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Direcției Naționale Anticorupție (DNA), precum și modificările referitoare la condițiile răspunderii magistraților, condițiile de admitere în magistratură, de promovare a magistraților, sunt propuneri care ar putea afecta grav independența și funcționarea sistemului judiciar”, transmite Asociația Procurorilor din România, notează News.ro.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), marți, observațiile și propunerile cu privire la proiectul de modificare a legilor justiției. Despre aceste propuneri scrie azi Agerpres.

„Considerăm necesar să precizăm că, pe parcursul acestui exercițiu de consultare și elaborare a punctului de vedere al procurorilor din cadrul DIICOT, au fost avute în vedere atât experiența dobândită prin exercitarea profesiunii de procuror sub imperiul unor mecanisme și concepții diferite cu privire la organizarea și funcționarea sistemului judiciar din România, care s-au succedat în ultimii 25 de ani, cât și reperele majore ale gândirii europene contemporane cu privire la mecanismele sistemelor judiciare”, se precizează într-un comunicat transmis de DIICOT, Agerpres.

Arhiva SIPA intră în atenția parlamentarilor. „Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți, la Parlament, că săptămâna viitoare se va aproba înființarea unei comisii de anchetă parlamentară cu privire la arhiva SIPA”, scrie News.ro.

Senatul a adoptat tacit, marți, o propunere legislativă a parlamentarilor UDMR de modificare a Codului de procedură penală, pentru transpunerea unei directive europene privind abordarea prezumției de nevinovăție și pentru prevederi privind răspunderea magistraților”, notează Mediafax.

„În forma propusă de parlamentarii UDMR, acțiunea în regres a statului nu mai este condiționată de provocarea cu rea-credință sau din culpă gravă a situației generatoare de daune. Mai mult, un alineat nou introdus la art. 542 stipulează că în cazurile de rea-credință sau neglijență gravă, fapta se încadrează la abuz în serviciu: „Fapta persoanei care cu rea-credință sau gravă neglijență comis una din acțiunile care au condus la situația generatoare de daune constituie abuz în serviciu și se pedepsește conform art. 297, alin (1)”, mai arată Mediafax. Proiectul, depus inițial în legislatura trecută, va fi transmis Camerei Deputaților, care este for decizional, în acest caz.

După demisia de la Ministerul Apărării, guvernul Tudose s-a remaniat.

Cotidianul notează schimbările intervenite în cabinetul Tudose: „Noii miniștri de la Apărare și Economie – Mihai Fifor și Gheorghe Șimon – au depus marți la Palatul Cotroceni jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis”.

În finalul Revistei ne referim la o știre News.ro care readuce în atenția dvs. cazul inginerului Gheorghe Ursu, anchetat de fosta Securitate.

„Foștii ofițeri de Securitate Vasile Hodiș și Marin Pârvulescu, cei care l-au anchetat pe inginerul Gheorghe Ursu înainte de 1989, au cerut, marți, la instanța supremă, să li se ridice poprirea de o treime din valoarea pensiilor pe motiv că nu au cu ce se întreține și au invocat în cererile lor articolul din Constituție care consacră dreptul la proprietate”, scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Toamnă fierbinte was last modified: septembrie 13th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: