„Tinerii avocați au întotdeauna nevoie de seniori cu experiență”. Interviu cu av. Alexandru Sitaru, Partener, Hotca Neagu Sitaru și Asociații SPRL

25 mai 2021
Vizualizari: 561

Legal Magazin: V-ați alăturat societății Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații la începutul acestui an ca partener. Ce v-a determinat să faceți acest pas și ce planuri de viitor ați conturat?

Alexandru Sitaru: Propunerea de asociere nu mi-a aparținut nici mie și nici domnului Norel Neagu, ci a fost lansată la sfârșitul anului 2019 chiar de către domnul profesor Hotca. A fost o mare onoare pentru noi.

M-am bucurat mult când domnul profesor Hotca mi-a propus să devin partenerul său, după un parcurs profesional personal foarte strâns legat de Domnia Sa. Am realizat cât ne-a apreciat domnia sa în anii din urmă. Știam bine că prețuia munca mea și a colegului meu, Norel Neagu, însă nu m-am gândit niciodată că aș putea deveni partenerul dumnealui, mai ales că probitatea și profesionalismul desăvârșit de care dă dovadă domnul profesor, alături de rigoarea impusă în munca depusă în fiecare caz în parte, nu te face să te gândești vreodată că ai putea să devii partenerul dumnealui. Când lucrezi cu cel mai bun maestru, vrei mereu să-i calci pe urme, dar parcă niciodată nu-l ajungi din urmă.

Așadar, pasul despre care ați dorit să discutăm reprezintă, de fapt, pe de o parte, munca și loialitatea noastră față de un mare om de drept și, de cealaltă parte, încrederea și recunoașterea pe care profesorul de drept le-a arătat-o ucenicilor săi.

Legal Magazin: Ca avocat, ați gestionat cazuri complexe de evaziune fiscală, spălarea banilor și corupție, ați acordat consultanță și asistență juridică unor companii importante din domeniul producției de mobilier, vânzărilor auto, distribuției de medicamente, dispozitivelor medicale, construcțiilor, industriei de gaze, agriculturii s.a. În ce domenii v-ați confruntat cu cele mai dificile cazuri?

Alexandru Sitaru: Majoritatea cauzelor noastre au o complexitate sporită, iar fiecare prezintă particularitățile sale, în funcție de domeniul din care provine. Însă, cu toate acestea, nu aș putea identifica un domeniu care să ne fi dat bătăi de cap, deoarece experiența și cunoștințele profesionale ne-au făcut să găsim soluții optime, fie și în cele mai dificile cazuri.

Legal Magazin: Sunteți coautor al lucrării „Ghidul omului de afaceri. Cunoasterea si prevenirea riscurilor de natura penala”, care tratează consecințele penale ale activității economice ilicite, fiind destinată, în principal, oamenilor de afaceri. Cum apreciați că a evoluat în ultimii ani, infracționalitatea în mediul de business din România? Am intrat, din acest punct de vedere, mai adânc în Uniunea Europeană, sau mai avem cale lungă?

Alexandru Sitaru: Odată cu trecerea timpului, majoritatea oamenilor de afaceri au părăsit capitalismul sălbatic și, învățând din greșeli, au evoluat spre un mediu de business situat la standarde occidentale. Nu cred că oamenii de afaceri români sunt mai puțin pregătiți decât cei din țările puternic industrializate, ci doar că nu au beneficiat de timpul necesar care să le așeze afacerile, așa cum au beneficiat occidentalii. Noi ne aflăm încă la prima generație ce a dezvoltat business-uri libere și, neavând modele de urmat, oamenii de afaceri au alunecat ușor în capcanele pieței și fluctuațiilor legislative.

Tocmai din acest motiv am simțit nevoia să ne aducem aportul în vederea preîntâmpinării unor acuzații cu valențe penale, printr-o lucrare accesibilă tuturor oamenilor de afaceri, care să-i îndrume și să-i atenționeze despre posibilele încălcări ale legii penale în activitatea lor curentă.

Ultimii ani au adus o scădere a ratei infracționalității în mediul de business, iar una dintre explicații este securizarea afacerilor prin creșterea măsurilor de prevenție. Personal, am observat o creștere a preocupării managerilor companiilor în implementarea politicilor de integritate care au menirea să protejeze organizațiile, printre altele, de pericolul încălcării normelor penale.

Legal Magazin: Sunteți, totodată, coautor al lucrării „Infracțiuni prevăzute în legi speciale” (ediția a 4-a), care prezintă în mod exhaustiv infracțiunile reglementate de alte acte normative decât Codul Penal. Care sunt, în linii mari, acestea?

Alexandru Sitaru: În edițiile 4 și 5 ale acestei lucrări, eu am tratat infracțiunile din domeniul proprietății intelectuale. Acest domeniu capătă o importanță sporită în contextul în care unii dintre noi au nevoie să-și securizeze ideile și operele, mai cu seamă într-un mediu concurențial acerb, în care acestea, deseori, sunt ca niște cărți deschise ce pot fi ușor copiate.

Materialul referitor la proprietatea intelectuală realizează o trecere în revistă a tuturor infracțiunilor din această sferă, fiind în pas cu ultimele modificări legislative, și oferă celor interesați un ghid care să-i ajute să se adapteze cerințelor în domeniu și, totodată, să le fie îndrumar în apărarea creațiilor intelectuale realizate.

Legal Magazin: Hotca & Asociații, azi Hotca Neagu Sitaru și Asociații, a implementat programe de etică și integritate în cadrul unor companii care activează în diverse domenii, cum ar fi distribuția de aparatură medicală, construcții, tipografie și publicitate, export de piese grele, auto, producție de mobilier. Într-un mediu concurențial tot mai acerb, în care jucătorii din piețe vor permanent să se extindă, uneori fiind tentați să neglijeze regulile de fair-play, care sunt riscurile abaterilor de la normele de etică și integritate?

Alexandru Sitaru: Într-adevăr, am implementat programe de etică și integritate în cadrul unor organizații ce își desfășoară activitatea în diverse domenii.

După integrarea lor nu am înregistrat probleme majore, fiindcă programele au fost bine definite pe specificul companiilor respective și au reușit să își atingă scopul de prevenție ori de detectare a problemelor ivite la nivel organizațional.

Tot mai mulți oameni de afaceri au înțeles utilitatea programelor de integritate și au manifestat deschidere cu privire la implementarea politicilor adecvate în cadrul organizațiilor pe care le conduc, mai ales că derapajele de la normele de etică și integritate conduc, cel mai adesea, către probleme de natură penală, financiară sau reputațională.

Evitarea unor asemenea situații a devenit prioritate pentru conducătorii companiilor, fiindcă în multe circumstanțe, apariția evenimentelelor ce aduc atingere eticii sau integrității a însemnat și destructurarea, sub o formă sau alta, a organizației pe care o conduc.

Legal Magazin: În viața oricărei firme pot apărea așa-numitele „situații de criză”, de diferite naturi. În acele cazuri, de cele mai multe ori, este chemat avocatul. Ce face, în primul moment, acesta?

Alexandru Sitaru: Dincolo de prezentarea realizată de către reprezentanții organizației cu privire la situația din cadrul acesteia, avocatul trebuie să evaluze, cu propriul sistem de cunoștințe și valori, care este natura și amploarea crizei traveresată de societatea respectivă.

Astfel, o evaluare proprie a împrejurărilor la nivel organizațional apare absolut necesară, constituind un punct de plecare spre identificarea problemelor și efectelor juridice pe care le pot genera acestea.

Doar în baza unor analize complexe și obiective avocatul poate să ofere soluțiile adecvate pentru ieșirea din situația de criză.

Legal Magazin: Ce sarcini de ordin particular primiți în cadrul firmei? V-ați dedicat mai mult unei anume arii de expertiză sau acoperiți mai multe domenii?

Alexandru Sitaru: Orientarea către o singură arie de expertiză poate crea, deopotrivă, avantaje și dezavantaje. Incontestabil, avantajele se regăsesc în faptul că îți poți canaliza energia și pasiunea doar asupra ramurii respective și atunci vei reuși să oferi tot ce este mai bun în materie. Însă această abordare prezintă și unele inconveniente.

Din această cauză, noi am depus mereu efort să cuprindem o arie de expertiză cât mai largă, așa încât să rezolvăm problemele clienților dintr-o perspectivă complexă. Suntem convinși că un avocat, ori o echipă de avocați, ce deține cunoștințe în mai multe domenii de activitate, poate oferi servicii integrate clientului care îi cere sfatul. Să luam exemplul în care clientul se adresează avocatului specializat în materie fiscală cu o problemă complexă, ce are impact în desfășurarea activității societății sale. Dacă avocatul în speță va analiza chestiunea supusă atenției doar din perspectiva legislației fiscale și realizează, să spunem, o optimizare fiscală, este posibil ca organizația respectivă să fie la limita săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală.

Tocmai din acest motiv consider că o ramificare a cunoștințelor sporește valoarea avocatului, acesta fiind capabil să ofere o viziune cât mai completă asupra cauzei supusă atenției.

Legal Magazin: Cum se simte un avocat tânăr într-un colectiv tânăr? Reușește să devanseze tinerețea și pasiunea experiența și tactul seniorilor?

Alexandru Sitaru: În popor se spune: Cine nu are bătrâni să-și cumpere. Această expresie poate fi cheia întrebării dumneavoastră. Dacă avocatul tânăr are un maestru bun, foarte probabil va veni o vreme când va atinge succesul. Desigur, această șansă trebuie dublată de munca și disciplina avocatului tânăr.

Cu alte cuvinte, determinarea avocatului tânăr spre reușită îl poate conduce spre drumul profesional visat, însă trebuie să aibă modelul potrivit, fiindcă în nenumărate rânduri, am constatat că experiența poate fi mai presus de entuziasmul începătorului.

Experiența și tactul nu sunt atribute legate neapărat de vechimea în profesie, ci sunt corelate cu parcursul și activitatea profesională anterioară, cu educația și gradul de cultură al fiecărei persoane.

Bunăoară, în unele situații, tinerețea poate fi sinonimă cu lipsa de experiență, atunci când un avocat tânăr are la dispoziție doar cunoștințele dobândite în timpul anilor de studii, ori pentru depășirea examenului de admitere sau definitivare în profesie.

În concluzie, socotesc că tinerii avocați au întotdeauna nevoie de seniori cu experiență, cărora să le calce pe urme pe drumul succesului.

* Este extras din Revista Legal Magazin nr. 32 – 10 ani de excelență în Dreptul Penal al afacerilor

„Tinerii avocați au întotdeauna nevoie de seniori cu experiență”. Interviu cu av. Alexandru Sitaru, Partener, Hotca Neagu Sitaru și Asociații SPRL was last modified: mai 25th, 2021 by Alexandru Sitaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice