Timpuri grele

12 dec. 2016
Vizualizari: 1648

Duminică, 11 decembrie, România și-a votat noul parlament. Un parlament, care trebuie să decidă  componența noului guvern.

România are nevoie urgent de bugetul pe 2017, iar acesta trebuie întocmit de guvern și votat de noul parlament cât mai repede posibil.

Ultimele două luni au fost marcate de proteste sociale legate în special de majorări salariale înghețate de guvernul Cioloș și asupra cărora ar trebui să se oprească noul Executiv, care trebuie să ia o decizie în privința salariilor românilor.

România are numeroase probleme interne de rezolvat, multe dintre ele amânate de guvernul technocrat în lipsa unei susțineri a parlamentului.

În imediata noastră vecinătate, la Chișinău, parlamentul moldovean încearcă limitatea puterilor noului președinte ales.

Independent.md  scrie:  „Deși pentru prima dată în ultimii 20 de ani avem un președinte ales de popor, atribuțiile acestuia vor fi și mai limitate decât ale șefilor de stat care au fost votați până în prezent de către parlament”.

Întrând oarecum în „bucătăria” serviciilor din Republica Moldova, independent.md explică ce au decis parlamentarii moldoveni: „Deputații din actuala coaliție majoritară au votat, în ședința de vineri a parlamentului, un proiect de lege privind modificarea și completarea actelor legislative care reglementează activitățile Serviciului Pază și Protecție de Stat (SPPS) și Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Astfel, directorul SIS nu va mai fi propus de către președinte ca până în prezent, ci de parlament, propunerea putând veni de la minim 10 deputați. S-a modificat și procedura de eliberare a șefului SIS. Dacă astăzi legea prevede ca președintele să propună destituirea acestuia, după modificare acest lucru va putea fi făcut și la propunerea a o treime din deputații aleși. Mai mult decât atât, noul proiect prevede ca activitatea SIS să treacă sub control parlamentar după ce, până în prezent, instituția președinției avea această atribuție”.

Tot ieri s-a votat și în Transnistria, la Tiraspol, nu numai la București.

HotNews scrie despre aceste alegeri pentru funcția de președinte al Transnistriei. „În regiunea separatistă Transnistria au loc duminică așa-zise alegeri prezidențiale, pentru cea mai importantă funcție din autoproclamata republică candidând șase persoane”, transmite Radio Chișinău, citat de HotNews.

Agenția indică care sunt principalii candidați: „Este vorba de actualul lider al administrației de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, de președintele Sovietului Suprem, adică a legislativului transnistrean, Vadim Krasnoselski, de liderul comuniștilor din regiune, Oleg Horjan, de procurorul general din Transnistria, Aleksand Deli, de fostul președinte al Curții Constituționale de la Tiraspol, Vladimir Grigoriev și de blogerul Irina Vasilachii”.

Potrivit analiștilor consultați de HotNews.ro, „prima șansă o are Vadim Krasnoselsky, candidatul susținut de așa numitul holding Sheriff, care deține un fel de monopol comercial din vânzarea carburanților în magazine cu amănuntul”.

„Popularitatea președintelui în funcție, Evgheni Sevciuk, este în declin din cauza crizei economice”, a explicat pentru HotNews.ro,  Nikolai Tsveatkov, cercetător la Academia de Științe a Moldovei.

Rezultatul alegerilor din Moldova, situația din Transnistria, precum și tendința de apropiere a Moldovei  de Rusia, pare să fi determinat Uniunea Europeană să încerce o contrabalansare a situației printr-o apropiere Ucraina și Georgia. „Uniunea Europeană a decis liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii ucraineni și georgieni. Oficialii declară că acest acord va pune capăt unei dispute interne a Uniunii Europene privind aceste măsuri”, informează unimedia.info. „Discuțiile dintre statele membre ale UE și Parlamentul European s-au încheiat cu un compromis referitor la un mecanism care poate fi utilizat pentru a suspenda regimurile fără vize în situații de urgență”, mai notează agenția de presă din Republica Moldova.

Grecia se află în grevă generală împotriva continuării regimului de austeritate, impus de creditorii internaționali. „Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunțat joi adoptarea unor măsuri în favoarea pensionarilor și a insulelor implicate în primirea migranților în plină grevă generală și desfășurare a negocierilor cu creditorii țării”, constată AFP, citată de Agerpres.

Agerpres notează o declarație a premierului Tsipras pe această temă: „A venit timpul ca Europa să recunoască că Grecia suportă povara întregii Europe, atât în criza refugiaților, cât și în criza economică”.

Nu departe de București, în Turcia, la Istanbul „două bombe au explodat, la distanță mai mică de un minut, sâmbată noapte, ucigând 38 de oameni și rănind 166, lângă un stadion de fotbal din Istanbul, într-un atac coordonat asupra forțelor poliției, ce a avut loc la puțin timp după un meci dintre două echipe turcești de top”, transmite Reuters, citată de HotNews.

Atacurile teroriste au continuat în Egipt unde „peste 20 de persoane au murit, iar alte 35 au fost rănite duminică într-o explozie produsă în interiorul Catedralei ortodoxe copte din Cairo. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății din Egipt. Potrivit Reuters, explozia a avut loc în jurul orei 10:00, ora locală (08:00 GMT) în biserica Sfântul Petru și Sfântul Pavel, potrivit aceleiași surse. Pentru moment, presupusul atentat nu a fost revendicat”, informează Agerpres, citată de DC News.

Atacurile teroriste extrem de grave s-au desfășurat în paralel cu o reuniune de urgență, începută  vineri, la Geneva între experții americani și ruși pentru salvarea orașului Alep.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

DC News notează:„Cele două mari puteri vor să pună la cale un plan de încetare a focului, evacuare a civililor și transport umanitar”. 

„Mâine (vineri), o echipă venită din America, sub îndrumarea președintelui Barack Obama, va fi la Geneva alături de ruși și sper că vom ajunge la un fel de aranjament pentru a vedea cum să fie protejați civilii și ce se va întâmpla cu opoziția armată”, a declarat John Kerry în cursul unei recepții la ambasada Statelor Unite la Paris”- scrie aceeași DC News.

Războiul din Siria, valul de emigranți, atacurile teroriste și creșterea influenței Rusiei în fostele state ex-sovietice, criza economică și tendințele centrifuge ale unor state europene după Brexit sunt provocările externe care îi așteaptă pe viitorii aleși din Parlamentul și din Guvernul de la București.

Bună dimineața!

Timpuri grele was last modified: decembrie 11th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: