Timișul a găsit formula de echilibru prin care periodic să se producă o primenire a structurii Baroului și a Consiliului Baroului, cu păstrarea, bineînțeles, a unui anumit echilibru

1 oct. 2019
Vizualizari: 1501

Nicolae Cîrstea: 14 septembrie 2019, Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, a doua ediție a conferinței „Specialiști de referință despre problemele actuale în codurile României” – suntem împreună cu dl Cristian Banda, prodecan al Baroului Timiș. Dle prodecan, bine vă regăsim și de această dată!

Cristian Banda: Bine vă regăsim, la rândul nostru. Suntem foarte bucuroși de prezența dumneavoastră, ca și în oricare ediție a conferințelor organizate în colaborare cu dumneavoastră.

Nicolae Cîrstea: De când nu ne-am văzut au apărut elemente noi în cadrul Baroului Timiș – au fost alegeri la Consiliul Baroului –, povestiți-ne puțin despre perioada dinaintea alegerilor, despre colegii noi care au intrat și care sunt lucrurile pe care consiliul le pregătește pentru următoarea perioadă, în beneficiul colegilor din barou.

Cristian Banda: Perioada preelectorală la noi, la Timiș, a fost una absolut liniștită, eu zic că a fost caracterizată de un calm… Cred că avem avantajul de a fi un barou în care colegii se cunosc suficient de bine și în felul acesta se evită anumite emulații de moment, exagerări sau exacerbări ale așa-zisei lupte electorale. Practic, lupta electorală a lipsit. În privința componenței consiliului după alegerile acestea, ca de obicei, cu mândrie trebuie să spun că Timișul a găsit formula de echilibru prin care periodic să se producă o primenire a structurii baroului și a consiliului baroului, cu păstrarea, bineînțeles, a unui anumit echilibru. Astfel încât colegii au considerat că trebuie să aibă toate categoriile de generații în rândul consilierilor, fiecare categorie având un grup ale cărui dorințe sau doleanțe le poate expune, ale cărui proiecte pot fi sprijinite ș.a.m.d., în cadrul consiliului. E o structură echilibrată… practic se păstrează un echilibru și se împrospătează, în același timp, structura. Tineretul trebuie susținut și vine din spate; iar noi apreciem acest lucru.

Nicolae Cîrstea: Care sunt lucrurile cele mai importante pe agenda Consiliului Baroului Timiș în această perioadă și în cea imediat următoare?

Cristian Banda: În perioada următoare ne vom strădui să continuăm în primul rând trendul ascendent pe care Baroul Timiș îl are în ceea ce privește, atât imaginea în rândul barourilor din țară, și, totodată, să facem tot mai multe pentru membrii Baroului Timiș. În concret, vom accentua probabil și acest aspect al pregătirii profesionale și al conferințelor – astăzi chiar are loc una din conferințe –, cu atât mai mult cu cât am constatat că în acest an numărul studenților și al celor care au depășit pragul examenului de intrare în profesie și care sunt potențiali viitori membri ai Baroului Timiș este unul impresionant față de anii precedenți. Pe cale de consecință, probabil că vor intra, la rândul lor, în profesie într-un număr mai mare, ceea ce va impune niște ajustări cu privire la modalitățile de pregătire profesională, oferta pe care baroul o face pentru tineri – de altfel noi avem o ofertă destul de consistentă, îi sprijinim pe tineri cu o serie întreagă de gratuități sau de avantaje care sper să fie un stimulent la începutul profesiei. Va trebui să ne preocupăm, sigur, de cei care pășesc, imediat după definitivat și se produce acea ruptură, acea ieșire din mediul ușor controlat de maestru; un al doilea început în profesie este absolvirea definitivatului – și de ei va trebui să ne preocupăm. Avem o serie de proiecte în lucru, pe care acum le analizăm și cu colegii recent intrați în consiliu.

Nicolae Cîrstea: La ce ar trebui să se aștepte tinerii care au intrat în acest an în profesie? Așa cum știm, au fost două examene de primire în profesie, în primăvară au intrat mai puțini, acum însă au intrat un număr mai mare de colegi, aprox. 15% din numărul de colegi activi din Baroul Timiș, cred că sunt aprox. 100 de colegi intrați în anul 2019.

Cristian Banda: Sigur că ei trebuie să își pregătească toate cunoștințele și toate avantajele pe care le-au dobândit în anii aceștia de școală pentru a face față unui mediu concurențial din ce în ce mai dur. Piața începe să fie mai dură în avocatură, creșterea numărului de avocați sigur că are impact asupra raportului dintre cauzele angajate, clienți, masa clientelei, care este într-o relativă constanță sau poate chiar într-o scădere ușoară, datorită faptului că lumea, din păcate, începe să resimtă economic o stare nefavorabilă. Cred că ei trebuie să se pregătească pentru un mediu concurențial mult mai acerb decât în anii precedenți, când numărul avocaților era mai mic. Nu le va fi ușor.

Nicolae Cîrstea: Care este mesajul dumneavoastră pentru colegii avocați din Baroul Timiș?

Cristian Banda: Așa cum mă simt în continuare obligat să-i asigur de tot sprijinul meu, în calitatea aceasta, sigur, trecătoare, de prodecan, dar în aceea perpetuă de coleg, pe care o voi avea indiferent de funcțiile ocupate, îi îndemn pe toți colegii în continuare să conteze pe acest sprijin și să vină cu toată deschiderea spre mine și spre oricare, de fapt, din membrii consiliului nostru, și mai ale pe cei tineri, pentru că ei la început de drum vor avea, poate, anumite ezitări în a ne aborda pe noi, care ocupăm, cum am spus, temporar o anumită poziție în conducerea baroului.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și vă doresc succes.

Cristian Banda: Mulțumesc, la rândul meu.

 

Timișul a găsit formula de echilibru prin care periodic să se producă o primenire a structurii Baroului și a Consiliului Baroului, cu păstrarea, bineînțeles, a unui anumit echilibru was last modified: octombrie 1st, 2019 by Cristian Banda

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice