Termenul de exercitare a căii de atac. Recurs respins ca tardiv (NCPC)

11 oct. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 668

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 506/2019

NCPC: art. 416 alin. (1), art. 421 alin. (2), art. 488

București: Conferința GDPR în relațiile de muncă

Potrivit, art. 416 alin. (1) C. proc. civ. „Orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau retractare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părții, timp de 6 luni”, iar potrivit art. 421 alin. (2) din același cod „Hotărârea care constată perimarea este supusă recursului la instanța ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la pronunțare (…)”.

Se constată că deși admisibil în principiu, recursul nu respectă termenul reglementat de art. 421 alin. (2) C. proc. civ., în sensul că hotărârea de constatare a perimării a fost pronunțată la data de 19.10.2018, iar calea de atac a fost exercitată, potrivit vizei de înregistrare, la data de 31.10.2018, în afara termenului de 5 zile de la pronunțare, astfel cum este prevăzut de lege.

Pe de altă parte, recursul este nu numai neîncadrat în drept, ci și neîncadrabil în motivele expres reglementate de art. 488 C. proc. civ., întrucât recurentul se limitează la a aprecia în mod generic că hotărârea recurată este netemeinică și nelegală, fără a indica vreun argument care să combată considerentele instanței care a constatat intervenită perimarea.

Pentru aceste considerente, întrucât aspectul procedural al declarării căii de atac în termenul legal este prioritar față de cel al motivării, Înalta Curte va respinge, ca tardiv, recursul formulat de recurentul A. împotriva Deciziei nr. 76 din 19 octombrie 2018 a Curții de Apel Iași, secția civilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Termenul de exercitare a căii de atac. Recurs respins ca tardiv (NCPC) was last modified: octombrie 7th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter