Tensiuni

7 apr. 2017
Vizualizari: 1204

Fără nicio îndoială evenimentul acestei dimineți a fost atacul SUA asupra unei baze militare siriene.

„Statele Unite au lansat la ora 4:40 (ora României) un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria de unde ar fi fost lansat atacul cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administrației al-Assad și în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulți copii. Șase persoane au murit în urma atacului, conform armatei siriene. Oficialii americani au declarat că trupele rusești au fost informate înaintea atacurilor cu rachete asupra bazei siriene și că loviturile nu au vizat zone unde acestea erau prezente. Rusia a anunțat că va solicita o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și că suspendă acordul de cooperare cu SUA în Siria, legat de prevenirea incidentelor militare între forțele aeriene. Prima reacție a lui Putin a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta calificând atacul SUA ca pe o «agresiune» care încalcă legea internațională și a susținut că Siria nu deține arme chimice. El a arătat că relațiile SUA-Rusia vor suferi «daune semnificative»”, scrie Mediafax.

„Rusia acuză Statele Unite de încălcarea suveranității statului sirian, în urma atacului cu rachete lansat asupra unei baze militare, a transmis Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin”, potrivit BBC, citat de Gândul.

Gândul redă și o altă declarație a purtătorului de cuvânt Peskov: „Vladimir Putin vede acest atac drept o încercare de a distrage atenția lumii de la victimele acțiunilor întreprinse de armata militară americană în Irak, iar acest atac va deteriora relația SUA-Rusia, care se află într-un stadiu deplorabil”.

Agerpres scrie că atacul american a avut loc după informarea prealabilă a NATO.

„Ministrul apărării din SUA, James Mattis, l-a informat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de lansarea atacului asupra bazei militare siriene din Shayrat, de lângă orașul Homs, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a alianței”, citată de DPA și EFE, notează Agerpres.

Tot Agerpres scrie despre rachetele americane folosite care nu pot fi detectate de sistemele de apărare ruse:Rusia are instalate sisteme de apărare antiaeriană S-400 (cel mai performant echipament rusesc de interceptare a țintelor aeriene – n.r.) la baza sa de la Khmeimim (provincia siriană Latakia), dar niciun sistem antiaerian din lume nu este capabil să detecteze obiecte la o altitudine atât de joasă precum cea la care au zburat rachetele americane, care au lovit țintele din Siria în noaptea de joi spre vineri, a declarat vineri publicației Vzgliad expertul militar Viktor Murahovski, redactor-șef al revistei «Arsenalul patriei»”.

Atacul asupra bazei siriene este comentat în Asia și Europa.

„Turcia salută atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei, pe care îl consideră o evoluție «importantă și semnificativă» și îndeamnă la o poziție susținută și dură împotriva președintelui Bashar al-Assad, Arabia Saudită laudă «decizia curajoasă» a președintelui american Donald Trump, în timp ce Iranul condamnă atacul, denunțând o «acțiune unilaterală periculoasă, distructivă și care încalcă principiile dreptului internațional». Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au discutat vineri despre situația din Siria și vor să continue eforturile în vederea tragerii la răspundere a președintelui sirian Bashar al-Assad pentru «acte criminale»”, notează News.ro.

Creșterea tensiunilor dintre Rusia și SUA nu poate fi benefică economiei mondiale. Criza siriană se adâncește și mai mult, iar Europa se poate confrunta cu un nou val de emigranți, care fug din calea războiului. Din păcate suntem prea aproape de acest focar de război și nu putem rămâne indiferenți.

Actualitatea internă este deschisă de un anunț al ministrului justiției, Tudorel Toader.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, pentru Agerpres, că a trimis la CSM, PÎCCJ, DNA și DIICOT proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale pentru punerea de acord cu deciziile Curții Constituționale.

„Este vorba de legea de modificare a Codului penal și de procedură penală pentru punerea de acord cu deciziile Curții Constituționale, dar și transpunerea unei directive din 2014 privind confiscarea extinsă. În cazul directivei, era depășit termenul de transpunere, ne-a notificat Comisia și ne-a băgat în procedură prealabilă de infringement”, a precizat ministrul Toader, scrie Agerpres.

„Agenția Națională de Integritate susține că modificarea de către Camera Deputaților a Legii nr. 161/2003 restrânge cadrul normativ al incompatibilităților și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate și creează premise pentru generarea unor conflicte de interese”, mai scrie azi, Agerpres.

Ultima știre din Revistă o citim în Cotidianul: „Românca rănită în atacul din Londra, din 22 martie, și-a pierdut viața, a anunțat poliția metropolitană britanică. Aceasta era internată de două săptămâni în stare gravă. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a confirmat vineri decesul româncei, precizând că tânăra româncă a decedat joi seară. De asemenea, decesul a fost confirmat și de MAE”.

Mai întotdeauna se întâmplă la fel: oameni nevinovați cad victime atentatelor și războaielor.

Din păcate, nu înțelegem că nimic nu este mai presus ca viața.

Pacea planetei nu are nevoie de arme, ci doar de maturitate, înțelepciune, toleranță și înțelegere.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Tensiuni was last modified: aprilie 7th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: