Tendințe de modernizare a avocaturii
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Nicolae Cîrstea: Continuăm, de la Intercontinental, Maratonul Legal Point, în a doua și ultima zi de congres, cu o discuție cu dl decan Cristian Domocoș. Cristi, cum e această a doua zi, cum a început?
Cristian Domocoș: Cea de-a doua zi a început cum s-a terminat cealaltă, cu discuții; discuții interesante, discuții care relevă preocuparea majoră a avocaților pentru toate problemele avocaturii, în speță problemele Casei de Asigurări a Avocaților – sunt multe materiale, materiale citite, materiale care cuprind informații, față de care avocații înțeleg să solicite informații, să se documenteze, ceea ce nu face altceva decât să demonstreze că ne privesc pe toți interesele avocaturii.
Nicolae Cîrstea: Avem și în acest an un congres tematic, o temă extrem de interesantă – secretul profesional al avocatului. Am avut discuții și ieri cu colegi care și-au exprimat nemulțumiri vizavi de ceea ce se întâmplă în practică. Cum sunt lucrurile din punct de vedere al zonei din care provii tu, zona Bihorului? Secretul profesional este o chestiune care ridică semne de îngrijorare? Ce se întâmplă în practică? Poate fi el apărat așa cum trebuie?
Cristian Domocoș: Sigur, tema secretului profesional, așa cum ați subliniat deja, preocupă avocații din România în general. E o tendință, și e subliniată la nivel mondial, ca în numele… începând cu siguranța națională, începând cu ordinea publică, să se ignore tot mai mult secretul profesional. Evident că noi, cei care suntem primii chemați și cărora legea ne impune obligația de a păstra secretul profesional, suntem cei mai interesați în a acționa pentru a preveni anumite practici, tot mai des întâlnite și în România, hai să spunem lucrurilor pe nume, mai ales în România, prin care se ignoră sau se încearcă să se minimalizeze importanța secretului profesional. Se creează false campanii pentru formatarea opiniei publice că avocatul, în numele secretului profesional, de fapt și-ar sprijini clientul să se sustragă urmăririi penale, ignorând elementul fundamental, și anume că dreptul la apărare, componenta principală a dreptului la apărare este și păstrarea secretului profesional, a corespondenței și a contactelor dintre avocat și clientul său.
Nicolae Cîrstea: Cum este, din punctul dumneavoastră de vedere, avocatura astăzi? Care sunt lucrurile bune care se întâmplă în viața de zi cu zi a unui avocat, care sunt lucrurile care ridică semne de îngrijorare?
Cristian Domocoș: Sigur, acum toată societatea românească este într-un proces de schimbare, de căutare a identității. Avocatura, la fel, este, pe de o parte, supusă unei tendințe de modernizare, dar spre comercializare. Tot mai des avocatul nu mai este perceput, inclusiv de tânăra generație, dar și din partea opiniei publice, ca o componentă importantă a sistemului judiciar, ci ca un prestator de servicii. Practic dispare, încet, încet, partea frumoasă a avocaturii și tinde să fie tot mai mult un business, cu bune și rele, evident.
Nicolae Cîrstea: Raportat la județul Bihor, care sunt problemele cu care se confruntă în viața lor colegii din Oradea și din județul Bihor?
Cristian Domocoș: Nu cred că pentru județul Bihor avem alte probleme decât le au avocații din întreaga țară. Ne confruntăm în continuare, inclusiv la nivel de profesie, cu această instabilitate fiscală. Practic, nici în acest moment, noi, – ca liber-profesioniști, de-abia acum am aflat de acea declarație –, dacă se va menține… În continuare, legislația, taxele de timbru, descurajează drepturile oamenilor și posibilitatea acestora de a-și apăra interesele, cu impact direct asupra modului în care se exercită avocatura, generează probleme care ulterior sunt mult mai greu de rezolvat – cam astea sunt, sintetic privite, problemele.
Nicolae Cîrstea: Având în vedere că ne aflăm în a doua zi, că sunt câteva idei și proiecte dezbătute în plenul Congresului Avocaților, care ar fi speranțele legate de ceea ce se va întâmpla după congres? Sunt idei, sunt proiecte care ar bucura avocații din Bihor, și nu numai, să fie aplicate?
Cristian Domocoș: Sigur, s-au tras niște concluzii, se vor iniția demersuri, pentru că tema congresului a fost aceasta: secretul profesional. Este și de acționat în acest domeniu, inclusiv prin demersuri adresate legiuitorului pentru a interveni și pentru a estompa, sperăm, și aceste… ce se prefigurează, modificări ale Codului penal și ale Codului de procedură penală, să repună în matca firească dreptul la apărare.
Nicolae Cîrstea: Dle Cristian Domocoș, vă mulțumesc și vă doresc succes dumneavoastră și avocaților din Bihor în activitatea de zi cu zi și nu numai.
Cristian Domocoș: Mulțumesc.