Taxele judiciare de timbru pentru formularea contestaţiei în anulare. Sancţiunea anulării cererii ca netimbrată (NCPC, O.U.G. nr. 80/2013)

26 iul. 2021
Vizualizari: 1696
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 2324/2019

O.U.G. nr. 80/2013: art. 26 alin. (1), art. 33 alin. (1); NCPC: art. 172, art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. a), art. 197

Potrivit dispozițiilor art. 26 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, privind taxele judiciare de timbru, pentru formularea contestației în anulare titularul cererii datorează o taxă de 100 RON.

Prevederile art. 33 alin. (1) din același act normativ, statuează că taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat, cu excepțiile prevăzute de lege, iar dispozițiile art. 197 C. proc. civ. prevăd că, în cazul în care cererea este supusă timbrării, dovada achitării taxelor datorate se atașează acesteia, nerespectarea acestei obligații fiind sancționată cu anularea, în condițiile legii.

În cauză, se constată că prin Rezoluția din 4 octombrie 2019, s-a pus în vedere contestatorilor, sub sancțiunea anulării cererii ca netimbrată, să achite taxa judiciară de timbru în cuantum de 100 RON, conform dispozițiilor art. 26 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, aceștia fiind citați pentru prezentul termen de judecată cu această mențiune.

Cu toate acestea, contestatorii nu s-au conformat obligației stabilite de către instanță, situație față de care devin incidente dispozițiile legale referitoare la sancțiunea nulității pentru netimbrare.

Având în vedere că excepția de netimbrare a cererii este prioritară oricăror alte aspecte procedurale, nu se mai impune analiza excepțiilor invocate de către intimată prin întâmpinare.

În ce privește solicitarea de amendare a contestatorului A. cu o sumă în cuantumul maxim prevăzut de art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. a) C. proc. civ., pentru exercitarea abuzivă și cu rea-credință a drepturilor procesuale, astfel cum a fost formulată de către intimată prin întâmpinare, Înalta Curte constată că această sancțiune nu se mai impune a fi aplicată, în condițiile în care, în considerarea nerespectării dispozițiilor art. 172 C. proc. civ. privind obligația indicării domiciliului actual, s-a apreciat că procedura de citare este legal îndeplinită cu acesta, astfel încât conduita sa procesuală a fost deja sancționată în modalitatea menționată.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va anula, ca netimbrată, contestația în anulare formulată de contestatorii A. și B. împotriva Încheierii de ședință nr. 573 din 13 martie 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Taxele judiciare de timbru pentru formularea contestației în anulare. Sancțiunea anulării cererii ca netimbrată (NCPC, O.U.G. nr. 80/2013) was last modified: iulie 26th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.