Tăieri de fonduri de la SRI, SIE, STS, SPP şi Administraţia Prezidenţială, la rectificarea bugetară

3 aug. 2018
Vizualizari: 973

Ordonanța de urgență anunțată de ministrul Toader, prin care să poată fi revizuite condamnările în baza protocoalelor și interceptărilor nelegale, stârnește, în continuare, comentarii.

Presa notează o postare de pe Facebook a judecătorului Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Decizia CCR nr. 377/2017: «Prin urmare, criteriul ce trebuie luat în seamă și care ține de esența art. 15 alin. (2) din Constituție raportat la aplicarea în timp a reglementărilor referitoare la căile de atac este data pronunțării hotărârii judecătorești. Astfel, în temeiul textului constituțional antereferit, legiuitorul poate supune hotărârea judecătorească unor căi de atac stabilite ca atare prin lege până la momentul pronunțării hotărârii judecătorești. […] În schimb, legiuitorului îi este interzis să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora. Aceeași regulă se aplică atât căilor ordinare, cât și celor extraordinare de atac, ambele categorii de căi de atac urmând să își păstreze aceeași configurație juridică de la data stabilită drept reper de către legiuitor. Prin urmare, eliminarea unui motiv de revizuire sau adăugarea unui nou motiv de revizuire după pronunțarea hotărârii nu poate produce niciun efect, prin prisma aplicării legii în timp, cu privire la hotărârea judecătorească deja pronunțată»”, a scris judecătorul Bogdan Mateescu pe rețeaua de socializare, citând instanța constituțională, arată Agerpres.

Fostul președinte al Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, consideră că ordonanța de urgență, pe care ministrul justiției, Tudorel Toader, a spus că o va propune în Guvern, este o „tentativă de a amnistia anumite fapte”.

„Nu este în regulă ce se întâmplă, mie mi se pare că este, din nou, o tentativă de a amnistia anumite fapte, pentru că altă motivare pentru această ordonanță de urgență nu văd care ar putea să fie și mă întreb, la modul cel mai serios, ce se întâmplă cu cei care și-au executat deja pedepsele? Ce rost ar avea revizuirea în situația lor? Doar ca să le șteargă cazierul? Să le șteargă din cazier? Și care sunt limitele în care judecătorul poate să anuleze o hotărâre în baza unei cereri de revizuire? Adică, dacă au fost condamnați și dacă faptele au fost comise, contează cum i-au prins și cum i-au descoperit? Nu contează să fie sancționați pentru faptele comise?”, a declarat Augustin Zegrean, ieri, pentru Agerpres.

Fostul președinte al Curții Constituționale a comentat și subiectul protocoalelor.

„Despre protocoale se știa nu de acum, se știa de ani de zile, toată lumea știa de ele, dar acum se vede că și-au dat seama că erau rele. Ce să se întâmple? Începând de unde să se facă revizuirea hotărârilor penale? De acum un an? De acum 10 ani? De acum 20 de ani? De 30 de ani? Pentru că în Codul de procedură penală scrie cine și în ce condiții poate să ceară revizuirea unei hotărâri penale. Se inventează acum alte motive, alte situații și până la urmă ce se dorește cu asta? Ca aceia care au fost deja condamnați să nu-și mai execute pedepsele? Atunci ce se întâmplă cu cei care și-au executat deja pedepsele, că bănuiesc că și pe aceia îi lasă să-și facă o cerere de revizuire?”, a mai spus Augustin Zegrean, notează Agerpres.

„Președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la modificare Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI). Astfel, președintele arată, printre altele, că modificările duc la imposibilitatea ANI să mai evalueze și să sancționeze nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese”, scrie azi News.ro.

Și tot de la Curtea Constituțională aflăm căurmează să discute, pe 26 septembrie, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea Statutului aleșilor locali”, după cum scrie Agerpres.

Mediafax scrie azi despre rectificarea bugetară a Guvernului Dăncilă.

„Guvernul a făcut public proiectul rectificării bugetare potrivit căruia rectificarea este pozitivă (aproape 6 miliarde de lei), dar cu tăieri de fonduri de la SRI, SIE, STS, SPP și Administrația Prezidențială”, arată Mediafax.

Ceea ce nu ne imaginam în urmă cu 20 de ani, se întămplă chiar azi: lipsa muncitorilor deschide piața forței de muncă din România.

„Guvernul a aprobat, în ședința de joi, suplimentarea cu 8.000 de locuri a contingentului pe tipuri de lucrători străini, nou-admiși pe piața forței de muncă din România (4.000 permanenți și 4.000 detașați). Potrivit datelor înregistrate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, până în luna iulie, au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detașare, cele mai multe pentru cetățeni din Vietnam, Turcia și Nepal”, scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre incendiul din prima zi a Festivalului „Untold 2018”.

„Un incendiu a izbucnit joi, 2 august, la Untold, în prima zi a festivalului. O parte a scenei a luat foc. Potrivit România TV, incendiul ar fi pornit de la echipamentul de flăcări defect. În primă fază, s-a încercat stingerea focului cu o pătură, dar a fost nevoie de intervenția ISU”, arată DC News.

Seară frumoasă!

Tăieri de fonduri de la SRI, SIE, STS, SPP și Administrația Prezidențială, la rectificarea bugetară was last modified: august 3rd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: